Κόσμος

ΗΠΑ: Πώς λειτούργησαν τα σχολεία στην πανδημία της Ισπανικής Γρίπης το 1918

 ισπανική γρίπη

Όταν έφθασε η ισπανική γρίπη στις ΗΠΑ το 1918 οι Αρχές στα περισσότερα αστικά κέντρα έλαβαν περιοριστικά μέτρα που περιλάμβαναν και το κλείσιμο των σχολείων.

Ωστόσο, τρεις πόλεις – η Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Νιου Χάβεν στο Κονέκτικατ – αποφάσισαν να κρατήσουν ανοικτά τα σχολεία μολονότι κάλπαζε η πανδημία της φονικής γρίπης, που προκάλεσε τον θάνατο έως και 50 εκατ. ανθρώπων στον πλανήτη, ανάμεσά τους και 675.000 Αμερικανών.

Η απόφασή τους στηρίχτηκε στην άποψη των αξιωματούχων Δημόσιας Υγείας ότι οι μαθητές θα ήταν ασφαλέστεροι στα σχολεία, ειδικά σε μια περίοδο που δινόταν έμφαση στην υγιεινή στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και αναλογούσαν περισσότερα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού ανά μαθητή απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς σήμερα.
Από το περίπου ένα εκατομμύριο μαθητών το 1918 στη Νέα Υόρκη - από τις πρώτες πόλεις που επλήγησαν σφοδρά από την πανδημία της ισπανικής γρίπης, όπως αναφέρει ο δρ Χάουαρντ Μάρκελ, διευθυντής του Κέντρου Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν - περίπου το 75% ζούσαν σε φτηνά σπίτια με πολλούς συγκατοίκους συχνά υπό ανθυγιεινές συνθήκες, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του 2010. Τα σχολεία τους παρείχαν ένα καθαρό, επαρκώς αεριζόμενο περιβάλλον, όπου δάσκαλοι, γιατροί και νοσοκόμες παρακολουθούσαν την υγεία τους. «Τα παιδιά αφήνουν τα συχνά ανθυγιεινά σπίτια τους για να πάνε σε μεγάλες, καθαρές, επαρκώς αεριζόμενες σχολικές εγκαταστάσεις, όπου υπάρχει σύστημα επιθεώρησης και εξέτασης», ανέφερε ο τότε Επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης, δρ Ρόγιαλ Σ. Κόουπλαντ στους New York Times.

Οι μαθητές απαγορευόταν να συγκεντρώνονται στα προαύλια των σχολείων, ενώ οι δάσκαλοι τους εξέταζαν για τυχόν συμπτώματα γρίπης κι όσοι τα εμφάνιζαν απομονώνονταν. Μαθητές που εμφάνιζαν πυρετό οδηγούνταν στα σπίτια τους, όπου αρμόδιοι από την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας έκριναν αν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες για «απομόνωση και φροντίδα», ειδάλλως τους έστελναν σε νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας οι οικογένειες των παιδιών που ανάρρωναν στα σπίτια τους έπρεπε να έχουν οικογενειακό γιατρό ή να καταφεύγουν δωρεάν σε άλλους γιατρούς της υπηρεσίας.

Τι έκαναν οι Αρχές στο Σικάγο και το Νιου Χάβεν

Στο Σικάγο οι Αρχές αποφάσισαν για τους ίδιους λόγους να κρατήσουν ανοικτά τα σχολεία για το μισό εκατομμύριο των μαθητών της πόλης, δηλαδή με το επιχείρημα ότι τα παιδιά δεν θα κυκλοφορούσαν στους δρόμους και δεν θα έρχονταν σε επαφή με φορείς της φονικής γρίπης. Φρόντισαν μάλιστα για την κατάλληλη θέρμανση των αιθουσών διδασκαλίας ώστε να μένουν ανοικτά τα παράθυρα στη διάρκεια του χειμώνα και να αερίζονται επαρκώς οι χώροι. Ο επίτροπος Υγείας της Πόλης, Τζον Ντιλ Ρόμπερτσον, θεωρούσε ότι τα σχολεία θα ήταν σε θέση να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο το εφαρμοζόμενο ήδη πρόγραμμα ιατρικής παρακολούθησης των μαθητών. Ενώ γιατροί και νοσοκόμες που είχαν αποσπαστεί σε σχολεία, επισκέπτονταν στα σπίτια τους τους μαθητές που απουσίαζαν και ενημέρωναν τις οικογένειές τους για τις κατάλληλες διαδικασίες απομόνωσης και φροντίδας τους. Οι απουσίες μαθητών από τα σχολεία στο Σικάγο ήταν πολύ περισσότερες από ό,τι στη Νέα Υόρκη, λόγω της «γριποφοβίας», όπως έλεγε τότε ο Ρόμπερτσον. Ωστόσο, «η απόφαση να μείνουν τα σχολεία ανοικτά ήταν δικαιολογημένη», σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Υγείας του Σικάγο το 1918.

 

 

Κόσμος

Ισημερινός: Κλείνουν τους δρόμους για τις τιμές των καυσίμων

Ισημερινός - διαμαρτυρίες για τις τιμές των καυσίμων

Αρκετοί οδικοί άξονες αποκλείστηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χθες Τετάρτη στον Ισημερινό, όπου συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις εναντίον της αύξησης της τιμής των καυσίμων.

Δεν αναφέρθηκαν βίαια επεισόδια. Η αστυνομία, με την υποστήριξη του στρατού, απομάκρυνε οδοφράγματα και παρέδωσε τους δρόμους που είχαν κλείσει στην κυκλοφορία.

Ωστόσο, ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκε σε δυστύχημα.

Χθες το πρωί, ομάδα διαδηλωτών διέκοψε την κυκλοφορία βόρεια της πρωτεύουσας, κλείνοντας τη λεγόμενη Παναμερικανική λεωφόρο με πέτρες, χώμα και φλεγόμενα ελαστικά αυτοκινήτων, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Κλείσαμε τον δρόμο» διότι «η κυβέρνηση ανεβάζει ασταμάτητα την τιμή των καυσίμων», είπε ο Ντένις Βιτέρι, 28 ετών, εργάτης σε υφαντουργία.

Η Παναμερικανική λεωφόρος είναι η βασική οδική αρτηρία που συνδέει την πρωτεύουσα του Ισημερινού με τη γειτονική Κολομβία μέσω των Άνδεων.

Σύμφωνα με το κέντρο επιχειρήσεων των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, δρόμοι έκλεισαν σε 6 από τις 24 επαρχίες της χώρας.

Ο στρατός και η αστυνομία, που κάνουν περιπολίες σε όλη την επικράτεια, απομάκρυναν οδοφράγματα και αποκατέστησαν την κυκλοφορία, ιδίως στην πόλη Οτόν (βόρεια), όπου περίπου είκοσι φορτηγά περίμεναν για να συνεχίσουν προς την Κολομβία, ανάμεσά τους αυτό του Ρομπέρτο Άρο.

Οι διαδηλωτές «δεν υπολογίζουν ότι κι εμείς που πρέπει να μεταφέρουμε εμπορεύματα είμαστε χαμένοι», είπε, παρότι σημείωσε πως συμμερίζεται τη διαμαρτυρία για «το ακριβό ντίζελ».

Παρότι δεν σημειώθηκαν επεισόδια, ο δημοσιογράφος Γκονσάλο Ρόχας σκοτώθηκε όταν έπεσε από φορτηγάκι καθώς τράβαγε πλάνα των διαδηλώσεων στην Τοακάσο, νότια του Κίτο, ανέφεραν το Κίνημα Αυτοχθόνων και Αγροτών της Κοτοπάξι (Movimiento Indigena y Campesino de Cotopaxi, MICC), του οποίου ο θανών ήταν πρόεδρος, και η μη κυβερνητική οργάνωση Fundamedios.

Οι αποκλεισμοί δρόμων, μετά το κάλεσμα της ισχυρής Εθνικής συνομοσπονδίας αυτοχθόνων λαών (CONAIE), έχουν σκοπό να πιέσουν τον συντηρητικό πρόεδρο Γκιγιέρμο Λάσο να ακυρώσει την αναγγελθείσα αύξηση 12% στις τιμές των καυσίμων. Ο πρόεδρος υπόσχεται ότι οι τιμές θα σταματήσουν κατόπιν να αυξάνονται σε μηναία βάση. Αναπροσαρμόζονται αυτόματα από το 2020, βάσει των διεθνών τιμών.

Έκτοτε έχει αυξηθεί κατά 90% η τιμή του αμερικανικού γαλονιού (των 3,8 λίτρων) του πετρελαίου ντίζελ, από το 1 στα 1,90 δολάρια. Το ντίζελ είναι το καύσιμο που καταναλώνεται περισσότερο στη χώρα. Η τιμή της βενζίνης βρίσκεται στα 2,55 δολάρια το γαλόνι.

Η κυβέρνηση πρέπει «να παγώσει τις τιμές των καυσίμων στο 1,50 δολάριο το ντίζελ και στα 2 δολάρια τη βενζίνη», είπε ο Λεωνίδας Ίσα, ο πρόεδρος της CONAIE, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Ζητάμε από την κυβέρνηση δίκαιες τιμές καυσίμων. Δεν λογαριάζει πως κάνει κακό στον λαό», είπε εξάλλου ένας από τους διαδηλωτές καθώς ενίσχυε με κλαδιά οδόφραγμα στη βόρεια έξοδο της πρωτεύουσας.

Προχθές Τρίτη, στο τέλος πορείας στο Κίτο, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και στην αστυνομία, όχι μακριά από την έδρα της προεδρίας. Τριάντα επτά πρόσωπα συνελήφθησαν, ενώ πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ανέφεραν οι αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιταλία: «Κόκκινη ζώνη» δέκα τετραγωνικών χιλιομέτρων για τη σύνοδο G20 στην Ρώμη

Europol: Εκατόν πενήντα συλλήψεις σε επιχείρηση σκούπα κατά του dark web

 

ESPA BANNER