Κόσμος

Λευκός Οίκος: Απορρίπτει τη δημιουργία ομοσπονδιακού διαβατηρίου εμβολιασμού

λευκος οικος

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε χθες Τρίτη ότι δεν πρόκειται να επιβάλλει στους Αμερικανούς να αποκτήσουν πιστοποιητικό εμβολιασμό για τον νέο κορονοϊό, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι ελεύθερος να εξετάσει την ιδέα αυτή.

«Η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει, ούτε θα υποστηρίξει, ένα σύστημα που θα απαιτεί από τους Αμερικανούς να διαθέτουν πιστοποιητικό» εμβολιασμού, δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι.

«Δεν θα υπάρξει ομοσπονδιακή βάση δεδομένων για τους εμβολιασμούς, ούτε το ομοσπονδιακό κράτος θα επιβάλλει στους πάντες την υποχρέωση να αποκτούν πιστοποιητικό εμβολιασμού», πρόσθεσε η κυρία Ψάκι κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

Το εντονότερο ενδιαφέρον για αυτή την ιδέα εκφράζεται από ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες αδημονούν να ανοίξουν ξανά εγκαταστάσεις όπου εργάζεται «μεγάλος αριθμός ανθρώπων», όπως τα στάδια ή οι αίθουσες θεαμάτων, σημείωσε ακόμη η εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα δημοσιοποιήσει σύντομα «συμβουλές» που θα δίνουν «σημαντικές απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν οι Αμερικανοί, ιδιαίτερα όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα, την ασφάλεια και τις διακρίσεις».

«Από πλευράς ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι απλό, είναι ότι τα προσωπικά δεδομένα και τα δικαιώματα των Αμερικανών πρέπει να προστατεύονται, επομένως τα συστήματα του είδους αυτού να μη χρησιμοποιηθούν σε βάρος ανθρώπων με άδικο τρόπο», συμπλήρωσε η Τζεν Ψάκι.

Αρκετές χώρες έχουν ήδη δημιουργήσει ή σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα υγειονομικό «διαβατήριο», που θα καταγράφει ότι κάποιος ή κάποια έχει εμβολιαστεί για τον νέο κορονοϊό, ώστε να διευκολυνθεί η επανέναρξη των συναθροίσεων μεγάλων αριθμών ανθρώπων και των ταξιδιών.

Η ιδέα όμως προκαλεί επικρίσεις και ανησυχίες που αφορούν ενδεχόμενες διακρίσεις και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Σχολεία: Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή

Καιρός στην Κρήτη: Αίθριος με αραιές νεφώσεις

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: Κάθε μέρα και περισσότερα εξιτήρια από τα νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία καλούνται να ισορροπήσουν μετά την μείωση του αριθμού των υγειομικών, λόγω των αναστολών εργασίας για όσους δεν εμβολιάστηκαν.

Λιγότερη είναι σήμερα η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Κρήτης με φόντου τους ασθενείς με κορωνοϊό.

Σήμερα στα νοσοκομεία του νησιού νοσηλεύονται συνολικά 124 ασθενείς εκ των οποίων οι 26 στις ΜΕΘ και από αυτούς οι 23 είναι διασωληνωμένοι.

Τις περισσότερες νοσηλείες και σήμερα καταγράφει το Νοσοκομείο Χανίων όπου νοσηλεύονται 35 ασθενείς εκ των οποίων οι 3 στη ΜΕΘ, όλοι διασωληνωμένοι.

Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 32 ασθενείς εκ των οποίων οι 11, όλοι διασωληνωμένοι.

Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου τις τελευταίες ώρες καταγράφηκαν δύο νέοι θάνατοι, νοσηλεύονται 31 ασθενείς εκ των οποίων οι 7 στις ΜΕΘ, οι 5 διασωληνωμένοι.

Μικρότερη πίεση καταγράφει το Νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου συνολικά νοσηλεύονται 15 ασθενείς. Από αυτούς οι 3 νοσηλεύονται στη ΜΕΘ με τους 2 να είναι διασωληνωμένοι.

Στον Άγιο Νικόλαο νοσηλεύονται 6 ασθενείς εκ των οποίων οι δύο διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ.

Ένας ασθενής νοσηλεύεται στη Σητεία, έξι στη κλινική κόβιντ του Νοσοκομείου Ιεράπετρας ενώ τέλος στη Νεάπολη, δεν νοσηλεύεται ασθενής με κορωνοϊό.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρητικός δικάζεται για ομαδικό βιασμό

Η Τουρκία αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα ανατολικά της Κρήτης

 

ESPA BANNER