Κόσμος

ΗΠΑ: Έκκληση για συνέχιση του διαλόγου Σερβίας - Κοσόβου

nteibint-xeil.jpg

Έκκληση στην κυβέρνηση του Κοσόβου, ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας, απηύθυνε ο Αμερικανός υφυπουργός πολιτικών υποθέσεων, Ντέιβιντ Χέιλ.
Ο Χέιλ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βελιγράδι. Κατά τη συνάντηση, είπε επίσης ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να απέχουν από προκλήσεις, σύμφωνα με την Πρεσβεία των ΗΠΑ και το δελτίο τύπου της Προεδρίας.
Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι η πλατφόρμα για το διάλογο, που υιοθετήθηκε από το κοινοβούλιο του Κοσόβου την Πέμπτη, «αποτελούσε ουσιαστικά απόφαση για διακοπή του διαλόγου με το Βελιγράδι. Η θέση του Βελιγραδίου θα είναι καθοριστική, σοβαρή, υπεύθυνη και σταθερή».
«Η Σερβία θα λάβει σε σύντομο χρονικό διάστημα αποφάσεις για την μη εκπλήρωση της Συμφωνίας των Βρυξελλών από την Πρίστινα, με την εισαγωγή φόρων (για τα προϊόντα της Σερβίας) και τη διακοπή κάθε είδους διαλόγου με το Βελιγράδι», πρόσθεσε.
Όπως ανάρτησε η αμερικανική πρεσβεία στον λογαριασμό της στο Twitter, ο Χέιλ κάλεσε την Πρίστινα να ανακαλέσει τους φόρους. «Οι ΗΠΑ κάνουν έκκληση για ανάκληση των φόρων, καθώς και για την παύση των αμοιβαίων προκλήσεων και τη συνέχιση του διαλόγου», δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης. Η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον Χέιλ, θέλει να οικοδομήσει ακόμα ισχυρότερες σχέσεις με τη Σερβία.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Χέιλ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα παράσχουν μια «συνταγή» για την επίλυση της διαμάχης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

Κόσμος

Κορωνοϊός: "Φρένο" στην μαζική παραγωγή του εμβολίου της Novavax

novavax

Μια ακόμη καθυστέρηση πρέπει να αντιμετωπίσει τώρα η παγκόσμια κοινότητα, στο ζήτημα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Αυτή τη φορά, το πρόβλημα αφορά την ταχεία και σε μεγάλες ποσότητες παραγωγή εμβολίων από την αμερικανική Novavax, παρότι το εμβόλιο αυτό δεν έχει εγκριθεί ακόμη.

Η εταιρεία που έχει την έδρα της στο Μέριλαντ, βρίσκει εμπόδια στην αύξηση της παραγωγής της, επειδή υπάρχει έλλειψη σε μεγάλους αποστειρωμένους πλαστικούς ασκούς, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια των κυττάρων του εμβολίου στους βιολογικούς αντιδραστήρες. Και αυτό παρά την επέκταση της παραγωγής των παρασκευαστριών εταιρειών με τις οποίες συνεργάζονται οι φαρμακευτικές για την προμήθεια των σχετικών υλικών που είναι απαραίτητα στην παρασκευή των εμβολίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Stan Erck δήλωσε στον Observer ότι η έλλειψη σε πλαστικούς ασκούς 2.000 λίτρων, απειλεί την παγκόσμια προμήθεια εμβολίων. Οι παρασκευάστριες εταιρίες των εμβολίων έχουν βρεθεί σε αναμονή για την προμήθεια αυτών των ασκών, μέχρι και 12 μήνες.

Στα τέλη Μαρτίου, αξιωματούχοι της Ε.Ε. δήλωναν στο Reuters ότι η Novavax καθυστερούσε την υπογραφή συμβολαίου για την προμήθεια πανδημικών εμβολίων στην Ευρώπη, γιατί πάσχιζε να διασφαλίσει κάποιες πρώτες ύλες.

Η εταιρεία έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει την Ευρώπη με 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, ως το τέλος του 2021, με πρόσθετη δυνατότητα προμήθειας άλλων 100 εκατομμυρίων δόσεων το 2022. Στο μεταξύ όμως, το πρόβλημα των ελλείψεων, οδήγησε την εταιρεία να μεταθέσει τον στόχο της για διάθεση στην αγορά 150 εκατομμυρίων δόσεων το μήνα από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Εμβολίων της Ινδίας, όπου παράγεται το εμβόλιο της Novavax, δηλωσε ότι οι ασκοί και τα φίλτρα βρίσκονται σε έλλειψη και ότι η επάρκειά τους είναι ζωτικής σημασίας για τους παραγωγούς εμβολίων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το εμβόλιο της Novavax δεν έχει εγκριθεί ακόμη στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη, όμως η εταιρεία έχει διασφαλίσει την παραγωγή των εμβολίων της σε 20 μονάδες, σε εννέα χώρες και σε τέσσερις ηπείρους. Στην Ευρώπη, οι παραγωγικές μονάδες βρίσκονται στην Ισπανία, Τσεχία, Ολλανδία και Γερμανία. Όμως η αξιοποίηση των μονάδων αυτών προϋποθέτει τη διασφάλιση των πρώτων υλών.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Novavax Stan Erck, «οι ασκοί των 2.000 λίτρων είναι το μέσο όπου τα κύτταρα καλλιεργούνται. Και στη συνέχεια φιλτράρονται σε φίλτρα που βρίσκονται κι αυτά σε έλλειψη. Είναι η λεπτομέρεια που μετράει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κύπρος αναστέλλει την χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson

Ποιοι εργαζόμενοι θα χρειάζονται self test από Δευτέρα για να προσέλθουν στην εργασία τους

Κρήτη - κορωνοϊός: 100 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ