Κόσμος

Η Ρωσία εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τις κυρώσεις ανεξαρτήτως νικητή στις εκλογές

Βλαντιμίρ Πούτιν

Τη διατήρηση των αμερικανικών κυρώσεων, ανεξαρτήτως του νικητή των προεδρικών εκλογών βλέπει η Ρωσία, σύμφωνα με τον σύμμαχο του Βλαντίμιρ Πούτιν και πρόεδρο της ρωσικής κρατικής τράπεζας VTB Αντρέι Κόστιν που μίλησε για το ζήτημα στο Reuters.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια επενδυτικού φόρουμ που διοργανώθηκε και ενώ κάθονταν δίπλα στον Κόστιν, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ τα τελευταία τέσσερα χρόνια επέβαλλε 46 φορές κυρώσεις στην Ρωσία.

Η Ουάσιγκτον είχε επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία, αφότου οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν αποφανθεί ότι η Ρωσία προσπάθησε να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το 2016, δείχνοντας την συμπάθεια της προς τον Τραμπ, μια κατηγορία την οποία η Μόσχα έχει αρνηθεί. Επίσης οι Ρώσοι είχαν κατηγορηθεί ότι επιχείρησαν να παρέμβουν και στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Είναι δύσκολο να πεις ποιος από τους υποψήφιους θα είναι καλύτερος για τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ» δήλωσε ο ηλικίας 64 ετών Κόστιν.

Ο Κόστιν μαζί με μερικούς άλλους αξιωματούχους και εταιρείες έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των φυσικών και νομικών προσώπων στους οποίους είχαν επιβληθεί το 2018 αμερικανικές κυρώσεις για «διεθνή κακοήθη δραστηριότητα».

Χλιαρή προτίμηση για τον Τραμπ από το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο, το οποίο φαίνεται να έχει μια χλιαρή προτίμηση για τον Τραμπ, έχει δηλώσει ότι η Ρωσία θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε ηγέτη των ΗΠΑ. Πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Πούτιν δείχνουν ότι υπεκφεύγει, επαινώντας και επικρίνοντας τόσο τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και τον Τζο Μπάιντεν.

«Δεν είναι σαφές εναντίον ποιού και για ποιόν λόγο χρειάζεται να επιβληθούν κυρώσεις (από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ρωσία), δήλωσε ο Κόστιν. «Προς το παρόν, πιστεύω ότι οι κυρώσεις δεν θα αρθούν και δεν θα γίνουν πιο σκληρές. Βασίζουμε τα σχέδια μας πάνω σ’ αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο Κόστιν.

Ο Τραμπ, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει επαινέσει τον Πούτιν, στις εθνικές δημοσκοπήσεις έπεται επί μήνες σταθερά του Μπάιντεν, εν μέρει λόγω της ευρείας αποδοκιμασίας του για τους χειρισμούς του στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις στις πιο κρίσιμες Πολιτείες, έχουν δείξει να μειώνεται η μεταξύ τους διαφορά.

Οι εκλογές επιβαρύνουν το ρούβλι επί μήνες, με τους επενδυτές να συνδέουν μια νίκη του Μπάιντεν ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την Ρωσία ως την μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, με μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις.
 

Κόσμος

Εμβόλιο - κορωνοϊός: Συμφωνία της Κομισιόν με τη Moderna

εμβόλιο morderna

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφθασε σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna για την προμήθεια του εμβολίου της κατά της Covid-19, δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η Moderna, μία αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Μασαχουσέτη δημοσίευσε τα αποτελέσματα για το δικό της εμβόλιο, mRNA-1273 την προηγούμενη Δευτέρα.

Το εμβόλιο αυτό αναπτύσσεται σε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση.

Το εμβόλιο της Moderna εμφάνισε να έχει αποτελεσματικότητα 94,5% απέναντι στον κορωνοϊό, όταν 95 άνθρωποι από τους 30.000 εθελοντές μολύνθηκαν με Covid-19, 90 εκ των οποίων είχαν λάβει το placebo. Συνολικά 11 άνθρωποι -όλοι ανήκαν στην ομάδα του placebo- ανέπτυξαν «σοβαρά» συμπτώματα της ασθένειας.

Μια τελική ανάλυση αναμένεται να περιλάβει 151 εθελοντές δοκιμών, και σε αυτό το σημείο, στατιστικά, η εταιρεία μπορεί να είναι 90% σίγουρη για την αλήθεια των ευρημάτων της.

Τον Αύγουστο, η Κομισιόν ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκαν οι προκαταρκτικές συζητήσεις με τη Moderna, με στόχο να υπογραφεί συμβόλαιο για την αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αγοράς άλλων 80 εκατομμυρίων δόσεων.

Η συμφωνία αναμένεται να «κλείσει» επίσημα, όπως γράφει το Reuters, τις επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορωνοϊός - εμβόλιο Οξφόρδης: Γιατί έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με χαμηλότερη δόση