Κόσμος

"Η πράξη του συγκυβερνήτη μας αφήνει άφωνους και σε κατάσταση σοκ"

airbus-a320_german_454x280.jpg

«Η πράξη του συγκυβερνήτη μας αφήνει άφωνους και σε κατάσταση σοκ» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του ομίλου της Lufthansa, Κάρστεν Σπορ, επικαλούμενος τις δηλώσεις του εισαγγελέα της Μασσαλίας ότι ο συγκυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους Αirbus A320 της Germanwings (θυγατρικής της Lufthansa) Aντρέας Λούμπιτς παρέσυρε σκοπίμως στο θάνατο τους επιβάτες του αεροσκάφους οδηγώντας το στις Άλπεις. 

«Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε κάτι τέτοιο ούτε στο χειρότερο εφιάλτη μας, είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο που θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Δεν υπάρχει ένδειξη για το κίνητρο του πιλότου» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa, ενώ δεν αποκάλυψε γιατί ο Λούμπιτς διέκοψε για ένα διάστημα την εξαετή εκπαίδευσή του ως πιλότος. 

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομοκρατία» τόνισε για τη συντριβή.

Ο Σπορ διευκρίνισε ότι οι πιλότοι υποβάλλονται σε σειρά ψυχολογικών και ιατρικών τεστ με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του, αλλά όταν ο πιλότος εργάζεται πλέον δεν γίνονται ψυχολογικά τεστ. 

«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις διαδικασίες επιλογής και στην ικανότητα των πιλότων μας και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάγκη να αλλάξουμε τις διαδικασίες για ένα μεμονωμένο περιστατικό» επέμεινε, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες αυτές είναι οι ίδιες για την Lufthansa και την Germanwings. 

Ο συγκυβερνήτης του Airbus πιλοτήριο, "επέτρεψε εσκεμμένα την πτώση του αεροπλάνου" και είχε όπως φαίνεται "τη βούληση να καταστρέψει" το αεροσκάφος, δήλωσε νωρίτερα ο γάλλος εισαγγελέας αρμόδιος για τη δικαστική έρευνα, αποκλείοντας στο στάδιο αυτό μια τρομοκρατική επίθεση.

Κόσμος

AUKUS: «Απαράδεκτος» ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία, λέει η Φον ντερ Λάιεν

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Αυστραλία και τη Βρετανία.

«Μια χώρα μέλος μας αντιμετωπίστηκε με τρόπο που δεν είναι αποδεκτός (…) Θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη και γιατί», είπε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη επικεφαλής ευρωπαϊκού θεσμού που αντιδρά στην ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας, της αποκαλούμενης AUKUS, η οποία είχε ως συνέπεια να ακυρωθεί από την πλευρά της Αυστραλίας η λεγόμενη «σύμβαση του αιώνα» για την προμήθεια 12 συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ είπε ότι κανείς δεν συμβουλεύτηκε, ούτε ενημέρωσε την ΕΕ για αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν αργότερα απόψε τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας, στη δίωρη συνεδρίαση που θα έχουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στη συνεδρίαση αυτή θα προεδρεύσει ο Μπορέλ, ο οποίος στη συνέχεια θα ενημερώσει για τα αποτελέσματά της.

Ειδήσεις σήμερα:

Λιμάνι Ηρακλείου: Σε έναν μήνα θα ξέρουμε τον νέο "ιδιοκτήτη"

Ξεπέρασε τους 39 βαθμούς η θερμοκρασία στην Κρήτη

Κρήτη: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εισήγαγε λαθραία αλκοολούχα ποτά από τη Βουλγαρία (φώτο)

ESPA BANNER