Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα λέει ότι η Ουκρανία χτύπησε ρωσική αποθήκη καυσίμων - Συνεχίζεται η προσπάθεια εκκένωσης της Μαριούπολης

Image
μοσχα αποθηκη
 clock 16:07 | 01/04/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

Ρώσος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι δύο ουκρανικά στρατιωτικά ελικόπτερα πέταξαν πέρα ​​από τα σύνορα και βομβάρδισαν μια αποθήκη καυσίμων στην ανατολική πόλη Μπέλγκοροντ, σε αυτό που θα ήταν, εάν επιβεβαιωθεί, η πρώτη γνωστή αεροπορική επιδρομή από τις δυνάμεις της Ουκρανίας σε ρωσικό έδαφος από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στη γειτονική της στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι εικόνες βίντεο της επίθεσης που δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο έδειχναν ότι έμοιαζαν με πολλούς πύραυλους να εκτοξεύονται από χαμηλό ύψος, ακολουθούμενη από μια έκρηξη που πυροδότησε μια τεράστια φωτιά. Δεν ήταν δυνατή η ανεξάρτητη επαλήθευση των εικόνων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι η επίθεση στο Μπέλγκοροντ, περίπου 35 χιλιόμετρα (22 μίλια) από τα σύνορα με την Ουκρανία, δεν δημιούργησε άνετες συνθήκες για τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Νωρίτερα, ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ δήλωσε στο Telegram ότι τα ελικόπτερα χτύπησαν την εγκατάσταση αποθήκευσης αφού πέρασαν στη Ρωσία σε χαμηλό ύψος.

«Υπήρξε πυρκαγιά στην αποθήκη βενζίνης λόγω αεροπορικής επιδρομής που πραγματοποίησαν δύο ελικόπτερα του ουκρανικού στρατού, τα οποία εισήλθαν στο ρωσικό έδαφος σε χαμηλό ύψος», έγραψε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.

Η πυρκαγιά που προκλήθηκε τραυμάτισε δύο εργάτες, πρόσθεσε ο Γκλάντκοφ, ενώ ορισμένες περιοχές της πόλης εκκενώνονταν.

Ωστόσο, η ρωσική εταιρεία πετρελαίου Rosneft, στην οποία ανήκει η αποθήκη καυσίμων, ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση ότι κανείς δεν τραυματίστηκε από τη φωτιά, αν και δεν έδωσε πληροφορίες για την αιτία της.

«Προηγουμένως υπήρξαν κάποια περιστατικά όπου ουκρανικές οβίδες έπεσαν πάνω από μερικά χωριά στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, αλλά η Ρωσία λέει ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που στοχοποιείται μια εγκατάσταση πετρελαίου», είπε η Ράνια Ντρίντι του Αλ Τζαζίρα, η οποία αναφέρει από το Μπέλγκοροντ.

«Οι πυρκαγιές εξακολουθούν να φλέγονται στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και το ρωσικό υπουργείο έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις κατάσβεσης συνεχίζονται με περίπου 200 πυροσβέστες που χρησιμοποιούν περίπου 60 ειδικές μονάδες για την καταπολέμηση των πυρκαγιών».

Ο υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ είπε ότι το περιστατικό δεν θα επηρεάσει τις προμήθειες καυσίμων της περιοχής ή τις τιμές για τους καταναλωτές.

Ο κυβερνήτης της γειτονικής περιοχής Kursk, Roman Starovoit, είπε ότι τα αποθέματα καυσίμων της περιοχής επαρκούσαν για να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες και κάλεσε τον πληθυσμό να μην αποθηκεύει καύσιμα.

Image
αποθηκη

 

Η Ουκρανία «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ούτε να απορρίψει» την εμπλοκή σε χτύπημα αποθήκης, λέει ο Kuleba

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την εμπλοκή της Ουκρανίας σε χτύπημα σε αποθήκη καυσίμων στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, αναφέρει.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίθεση σε μια ενημέρωση στην Πολωνία, ο Κουλέμπα είπε:

"Δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να απορρίψω τον ισχυρισμό ότι η Ουκρανία συμμετείχε σε αυτό απλώς και μόνο επειδή δεν κατέχω όλες τις στρατιωτικές πληροφορίες."

Εκκένωση της Μαριούπολης  εν μέσω ερωτήσεων για τον προορισμό

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) λέει ότι ελπίζει να οδηγήσει σε εκκένωση χιλιάδων αμάχων από την πολιορκημένη ουκρανική πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης – αλλά προειδοποίησε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα εμπόδια.

Η ICRC είπε την Παρασκευή μια ομάδα εννέα μελών του προσωπικού κατευθυνόταν προς τη νοτιοανατολική πόλη από τη Zaporizhzhia, πάνω από 200 χιλιόμετρα (124 μίλια) μακριά, με τρία αυτοκίνητα.

Είπε ότι τα οχήματά της θα οδηγούσαν μια συνοδεία 54 λεωφορείων και πολλά άλλα πολιτικά οχήματα έξω από τη στρατηγική πόλη –όπου έως και 170.000 άνθρωποι είναι χωρίς ρεύμα και έχουν περιορισμένη τροφή, σύμφωνα με τον δήμαρχο– αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι η επιχείρηση μπορούσε να προχωρήσει.

«Αυτή η προσπάθεια ήταν, και παραμένει, εξαιρετικά περίπλοκη. Υπάρχουν πολλά κινούμενα μέρη και δεν υπάρχουν ακόμη όλες οι λεπτομέρειες για να διασφαλιστεί ότι αυτό θα συμβεί με ασφαλή τρόπο», είπε ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, Ewan Watson, στους δημοσιογράφους στη Γενεύη.

«Παραμένουμε αισιόδοξοι, είμαστε σε δράση, προχωράμε προς τη Μαριούπολη. Αυτό είναι προφανώς καλό. Αλλά δεν είναι ακόμη σαφές ότι αυτό θα συμβεί σήμερα.

«Εάν και όταν συμβεί, ο ρόλος της ΔΕΕΣ ως ουδέτερος ενδιάμεσος θα είναι να οδηγήσει τη συνοδεία από τη Μαριούπολη σε άλλη πόλη της Ουκρανίας. Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ποια πόλη αυτή τη στιγμή.

«Αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουν τα μέρη».

Προηγούμενες προσπάθειες απομάκρυνσης των κατοίκων από την πόλη, η οποία βρισκόταν κάτω από έντονους ρωσικούς βομβαρδισμούς για εβδομάδες, κατέρρευσαν, αν και ορισμένοι έχουν κάνει την επικίνδυνη πορεία προς την ελευθερία και μόνο.

Η ΔΕΕΣ είπε ότι θα χρησιμοποιήσει τα οχήματά της ως δείκτη ανθρωπιστικής προστασίας για να υπενθυμίσει σε όλες τις πλευρές τον μη στρατιωτικό χαρακτήρα της επιχείρησης.

Όμως ο Watson προειδοποίησε ότι η επιχείρηση σταμάτησε από δύο βασικά προβλήματα: πρώτον, Ουκρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν συμφωνήσει σε έναν λεγόμενο «ανθρωπιστικό διάδρομο», αλλά δεν ήταν ακόμη σαφές εάν το μήνυμα είχε ληφθεί από τα χερσαία στρατεύματά τους, και δεύτερον, ο προορισμός για τον οποίο θα οδηγούνταν οι άνθρωποι δεν είχε καθοριστεί πλήρως.

«Για να αρχίσουμε να οδηγούμε αμάχους στην κορυφή αυτής της συνοδείας, θα χρειαστεί να έχουμε διαβεβαιώσεις ότι η διαδρομή που ακολουθούμε είναι ασφαλής», είπε ο Watson, προσθέτοντας: «Θα πρέπει να ξέρουμε πού πάμε .»

Επίσης, πρέπει να υπάρχει η «εθελοντική συναίνεση των ενδιαφερόμενων ανθρώπων», είπε ο Watson.

Εν τω μεταξύ, τοπικοί αξιωματούχοι στη Μαριούπολη ανέφεραν ότι ορισμένες καθορισμένες οδοί διαφυγής παρέμειναν αποκλεισμένες από τις ρωσικές δυνάμεις.

Μετά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει και βομβαρδίσει ανηλεώς τη Μαριούπολη για να προσπαθήσουν να καταλάβουν την πόλη.

Μεγάλο μέρος της πόλης έχει πλέον μετατραπεί σε ερείπια, με δεκάδες χιλιάδες πολίτες παγιδευμένους μέσα με λίγα τρόφιμα, νερό ή φάρμακα.

«Μας τελειώνουν τα επίθετα για να περιγράψουμε τη φρίκη που έχουν υποστεί οι κάτοικοι στη Μαριούπολη. Η κατάσταση είναι φρικτή και επιδεινώνεται», είπε ο Watson.

«Είναι πλέον ανθρωπιστική επιτακτική ανάγκη να επιτραπεί στους ανθρώπους να φύγουν και να επιτραπεί η είσοδος προμηθειών βοήθειας».

Ωστόσο, η ΔΕΕΣ είπε ότι δεν είχε λάβει άδεια να φέρει βοήθεια στη Μαριούπολη την Παρασκευή για να βοηθήσει τους αμάχους που εξακολουθούν να επιζούν στην πόλη.

Η οργάνωση είχε δύο φορτηγά γεμάτα με τρόφιμα, φάρμακα και είδη βοήθειας, αλλά παρέμειναν πίσω στη Zaporizhzhia.

«Ο χρόνος τελειώνει για τους κατοίκους της Μαριούπολης. Χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια», είπε ο Watson.

Η Μαριούπολη δέχθηκε σφοδρά πυρά  από τις ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Σχεδόν 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και κτίρια σε όλη την πόλη έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.

Η κατάληψη της Μαριούπολης θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα μεταξύ δύο αυτονομιστικών, αυτοαποκαλούμενων λαϊκών δημοκρατιών στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς και της Κριμαίας, την οποία κατέλαβε και προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Αυτό θα έδινε στη Ρωσία τον έλεγχο της ουκρανικής ακτής στην Αζοφική Θάλασσα και θα αποκόψει την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το λιμάνι της Χερσώνας.

Με πληροφορίες από: Aljazeera, Reuters, Guardian

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Νότια Κορέα: Τρεις πιλότοι νεκροί στη σύγκρουση δύο εκπαιδευτικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία θα ανταποδώσει τις κυρώσεις της ΕΕ, διαμηνύει το ΥΠΕΞ

Μεντβέντεφ: Η Ρωσία θα πουλά τρόφιμα μόνο σε "φιλικές χώρες"

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2023 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis