Κόσμος

Η Μέρκελ δεν θέλει να αναμειχθεί στη διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας του CDU

Άνγκελα Μέρκελ

Η καγκελάριος Μέρκελ δεν θέλει να αναμειχθεί στις διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) και της υποψηφιότητας για την καγκελαρία.

«Δεσμεύτηκα σε αυτό όταν παραιτήθηκα από την προεδρία του κόμματος τον Οκτώβριο του 2018 και θέλω να τηρήσω αυτήν τη δέσμευση. Εξέφρασα τότε την ετοιμότητά μου να παραμείνω καγκελάριος όπως επίσης είχα πει τότε - και αυτό θα ήθελα να το υπογραμμίσω ξανά - ότι δεν θα αναμειχθώ στο ποιος θα οδηγήσει το CDU στο μέλλον ή ποιος θα γίνει υποψήφιος καγκελάριος. Η εμπειρία μου από την ιστορία διδάσκει ότι οι προκάτοχοι (στην ηγεσία του κόμματος και οι καγκελάριοι) πρέπει να παραμένουν έξω από αυτά και θα την ακολουθήσω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνομιλώ με πιθανούς υποψηφίους», τόνισε η Μέρκελ σήμερα στο Βερολίνο στο περιθώριο της επίσκεψης της Φινλανδής πρωθυπουργού Σάνα Μάριν.

Αναφερόμενη στον σχηματισμό κυβερνήσεων με την συμμετοχή ακροδεξιών λαϊκιστών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Μέρκελ είπε «για το κόμμα μου ισχύει η αρχή της μη συνεργασίας με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και δεν θα ήθελα να κρίνω άλλες χώρες, αυτό το αποφασίζουν μόνες τους».

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν από την πλευρά της δήλωσε: «Δεν αναμένω ότι η κρίση στο CDU θα μπορούσε να επισκιάσει τη γερμανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο δεύτερο μισό του 2020. Η Γερμανία έχει μεγάλη εμπειρία, είναι προσανατολισμένη σε λύσεις και γι αυτό πιστεύω πως θα χειριστεί την προεδρία πάρα πολύ καλά».

Κόσμος

Απίστευτες εικόνες στο Εκουαδόρ: Χρησιμοποιούν χαρτόκουτα αντί για φέρετρα (Βίντεο)

Εκουαδόρ κορωνοίός

Τραγικές εικόνες στο Εκουαδόρ από την πανδημία του κορωνοϊού, που έχει στοιχίσει πολλές ζωές και κατ επέκταση έχει δημιουργήσει ελλείψεις σε βασικά αγαθά αλλά και στα φέρετρα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Αρχές του Γκουγιακίλ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, ανακοίνωσαν ότι οι πολίτες αγοράζουν πλέον χαρτόκουτα για να θάψουν τους νεκρούς τους από τον κορωνοϊό, αλλά και από άλλα αίτια.

Μάλιστα, την Κυριακή, οι ντόπιοι παραγωγοί έκαναν δωρεά 1.000 χαρτόκουτα σε δύο νεκροταφεία. «Είναι για να καλυφθεί η ζήτηση. Είτε δεν υπάρχουν φέρετρα είτε όταν βρίσκονται είναι πάρα πολύ ακριβά» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της δημοτικής Αρχής.

Μέχρι στιγμής στο Εκουαδόρ έχουν καταγραφεί 4.000 κρούσματα και 191 θάνατοι, ενώ την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησαν εικόνες από πτώματα στους δρόμους. Οι Αρχές, επίσημα, κάλεσαν τις δυνάμεις τους να μαζέψουν από τους δρόμους περί τις 150 σορούς ανθρώπων.