Κόσμος

Η Κωνσταντινούπολη θα ξεμείνει από νερό σε 45 ημέρες

Κωνσταντινούπολη

Η Κωνσταντινούπολη μπορεί να ξεμείνει από νερό μέσα σε 45 ημέρες καθώς η Τουρκία υποφέρει από την χειρότερη ξηρασία της τελευταίας δεκαετίας.

Η εκτεταμένη αστική ανάπτυξη είναι υπεύθυνη για το «άδειασμα» των φραγμάτων της πόλης των 17 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά και άλλων μητροπόλεων της χώρας. Η στάθμη του νερού στο φράγμα Ομέρλι, την κύρια πηγή νερού της Κωνσταντινούπολης, είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών – με μόλις 20% της χωρητικότητάς του, λόγω έλλειψης βροχής.

Νερό για 110 ημέρες στην Άγκυρα - Προσεύχονται στα τζαμιά
Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα της χώρας, την Άγκυρα, ο δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς δήλωσε ότι απομένουν μόνο 110 ημέρες νερού σε φράγματα και ταμιευτήρες. Οι επόμενες δύο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, Ισμίρ και Μπούρσα, έχουν αποθέματα στο 36% και 24% αντίστοιχα.
Η κατάσταση είναι τόσο δραματική που έχει ζητηθεί από τα τζαμιά να προσεύχονται για βροχή τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Προεδρία Θρησκευτικών Υποθέσεων. Ωστόσο, τα αποθέματα νερού εξακολούθησαν να μειώνονται, με τις βροχοπτώσεις να σημειώνουν μείωση κατά 49% τον Νοέμβριο και κάτω από το μέσο όρο από τότε.

Πού οφείλεται το πρόβλημα
Η Τουρκία παράγει μόλις 1.346 κυβικά μέτρα νερού κατά κεφαλήν ανά έτος, με αποτέλεσμα να βρίσκεται «υπό πίεση νερού». Παράλληλα, είναι αντιμέτωπη με μια σειρά ξηρασιών από την δεκαετία του 1980 λόγω της αστικής επέκτασης, της εκβιομηχάνισης, της αύξησης του πληθυσμού και της κλιματικής αλλαγής.

Η ακαδημαϊκός του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Σεβίνκ Ασιλχάν, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ημι-άνυδρο κλίμα λόγω της γεωγραφικής της θέσης και είπε ότι η μείωση του αριθμού των δασών και των πράσινων περιοχών έχει κάνει το θέμα της ξηρασίας, ακόμη πιο σοβαρό. Όπως δήλωσε στην Hurriyet Daily News: «Το φυσικό περιβάλλον, οι πράσινες περιοχές και τα δάση πρέπει να προστατεύονται και η αναδάσωση πρέπει να γίνει για βιώσιμους υδάτινους πόρους».

Ο εμπειρογνώμονας διαχείρισης του νερού στο Κέντρο Πολιτικής της Κωνσταντινούπολης, δρ. Ακγκούν Ιλχάρ, δήλωσε στον Guardian: «Αντί να επικεντρώνεται σε μέτρα για την διατήρηση του ελέγχου της ζήτησης νερού, η Τουρκία επιμένει να επεκτείνει την παροχή νερού μέσω της κατασκευής περισσότερων φραγμάτων. Η Τουρκία έχει χτίσει εκατοντάδες φράγματα τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Τα προειδοποιητικά σημάδια υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αλλά στην πράξη δεν έχουν γίνει πολλά».

Ο Δρ. Ουμίτ Σαχίν, δήλωσε: «Στην Κωνσταντινούπολη, οι πιο ζωτικές λεκάνες απορροής, τα τελευταία δάση και η γεωργική γη έχουν ανοίξει σε έργα αστικής ανάπτυξης: το νέο αεροδρόμιο, την νέα γέφυρα του Βοσπόρου, τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους».

Αύξηση στα τιμολόγια για να αντιμετωπιστεί η κρίση
Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της Άγκυρας πρότεινε ένα νέο νομοσχέδιο την Δευτέρα, το οποίο θα εισάγει χρέωση για το νερό, προκειμένου να περιοριστεί η χρήση. Στις 5 Ιανουαρίου δήλωσε: «Τα αποθέματα νερού στο φράγμα μας έχει μειωθεί στο 20% και απομένουν 110 ημέρες νερού. Προκειμένου να αποφευχθεί η υψηλή κατανάλωση, θα σημειωθεί σταδιακή αύξηση των τιμολογίων για χρήση άνω των 10 m³».
 

Διαβάστε επίσης:

Οι τελευταίες στιγμές της Όλγας και της κορούλας της - Συγκλονιστικό βίντεο από τη σύγκρουση

Κρήτη - κορωνοϊός: "Ντου" της ΕΛ.ΑΣ σε βίλα... με δεκάδες συλλήψεις

Κόσμος

NASA: Επιλέχθηκε η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής για διαστημική εκπαίδευση

nasa

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέλεξαν την πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής για να εκπαιδευτεί ως αστροναύτης στη NASA, καθώς η χώρα του Κόλπου επεκτείνει ταχύτατα, τις δραστηριότητες της στον τομέα του διαστήματος, ώστε να διαφοροποιήσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο.

Πρόκειται για την 27χρονη Εμιρετιανή Νόρα αλ-Ματρουσί μηχανολόγο μηχανικό, που εργάζεται για τις κατασκευές της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρίας του Αμπού Ντάμπι και θα λάβει μέρος, στην τάξη υποψηφίων αστροναυτών της NASA για το 2021 στις ΗΠΑ. Τα ΗΑΕ χρησιμοποιούν το διαστημικό τους πρόγραμμα για να αναπτύξουν τις επιστημονικές και διαστημικές τους δυνατότητες, αλλά και για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο.

Τον Φεβρουάριο, ένα ερευνητικό διαστημικό σκάφος των ΗΑΕ τέθηκε σε τροχιά γύρω από την πλανήτη Άρη, υλοποιώντας την πρώτη, σε παγκόσμιο επίπεδο διαπλανητική εξερευνητική αποστολή από τον Αραβικό Κόσμο. Τα ΗΑΕ προγραμματίζουν την εκτόξευση ενός διαστημικού οχήματος στο φεγγάρι, μέχρι το 2024, ενώ οραματίζονται μία αποικία στον ίδιο πλανήτη, μέχρι το 2117.

Μαζί με την Ματρουσί θα είναι και ένας άλλος Εμιρετιανός, ο Μοχάμεντ αλ-Μούλα, ενώ συνολικά τέσσερις άνθρωποι συμμετέχουν στο διαστημικό πρόγραμμα των ΗΑΕ. Συμπεριλαμβανομένου του Χάζα Αλ Μανσουρί που έγινε ο πρώτος Εμιρετιανός που πήγε στο διάστημα το 2019, όταν εκτοξεύτηκε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η Νόρα, ήταν μεταξύ των 4.300 υποψηφίων που αξιολογήθηκαν για τις επιστημονικές τους γνώσεις, την εκπαίδευσή τους, αλλά και την πρακτική εμπειρία τους, ενώ στο επόμενο επίπεδο πέρασαν αξιολογήσεις για τη φυσική, την ψυχολογική και την ιατρική τους κατάσταση, σύμφωνα με διαστημικό κέντρο (MBRSC) στο Ντουμπάι.

Τα ΗΑΕ ενεργοποίησαν ένα Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα το 2017 για να αναπτύξουν τοπική εξειδίκευση, με τον πληθυσμό τους να φτάνει στα 9,4 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ οι περισσότεροι από τους οποίους, είναι ξένοι εργαζόμενοι. Έτσι, τα ΗΑΕ στερούνται την ευρεία επιστημονική και βιομηχανική βάση των μεγάλων χωρών που έχουν παράδοση διαστημικής δράσης.

Ειδήσεις σήμερα 

Κηδεία πρίγκιπα Φίλιππου: «Τελευταίο αντίο» με 30 άτομα

Ιορδανία: «Τα βρήκαν» Αμπντάλα - Χάμζα - Κοινή εμφάνιση

Ιράν – κορωνοϊός: Ρεκόρ ημερησίων θανάτων για το 2021