Κόσμος

Η Καταλονία παρακολουθεί τον κορωνοϊό πόρτα - πόρτα

Καταλονία - Κορωνοϊός

Η Καταλονία συνεχίζει σήμερα την εντατική εκστρατεία εντοπισμού του νέου κορωνοϊού, πολλές φορές από πόρτα σε πόρτα, σε τρεις πόλεις, προκειμένου να φρενάρει την αύξηση των κρουσμάτων, που απειλεί την περιφέρεια της βορειοανατολικής Ισπανίας, μίας από τις πλέον πληγείσες από την πανδημία.

Καμιά εκατοστή άνθρωποι συνωστίζονταν σήμερα μπροστά από μια ιατρική μονάδα που στήθηκε εκτάκτως στο Ριπολέτ, βόρεια της Βαρκελώνης, για να υποβληθούν δωρεάν σε διαγνωστικό τεστ για την Covid-19.

«Είμαι καλά, όμως είναι θέμα υπευθυνότητας, διότι δεν γνωρίζεις εάν έχεις ή όχι» τον ιό, εξήγησε η Πακίτα Καν, μια 74χρονη συνταξιούχος στο AFPTV.

Σε ορισμένες συνοικίες της πόλης των 40.000 κατοίκων, τα τεστ διεξάγονται από πόρτα σε πόρτα, «βάσει του γεωεντοπισμού των κρουσμάτων», ανακοίνωσε χθες η περιφέρεια σε ένα δελτίο τύπου.

Στόχος της εκστρατείας, που ξεκίνησε την Τρίτη, «είναι να ταυτοποιηθούν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς», που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% των κρουσμάτων στην Ισπανία, και «που μπορούν να προκαλέσουν τη διασπορά της νόσου», εξήγησε η Άννα Αράν, υπεύθυνη του προγράμματος των υγειονομικών υπηρεσιών της περιφέρειας.

Ίδια στρατηγική εφαρμόζεται σε δύο κοντινές πόλεις, το Σαβαδέλ και την Τεράσα, όπου «το ποσοστό μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό αυξήθηκε», διευκρίνισε η τοπική κυβέρνηση.

Μπροστά στην κίτρινη σκηνή του έκτακτου ιατρικού κέντρου στο Ριπολέτ, η Τατιάνα Παλομάρες, 27 ετών, πήγε μαζί με πολλούς συγγενείς της.

«Πρέπει να φύγουμε από την Καταλονία για να επισκεφθούμε ηλικιωμένους ανθρώπους (…) εάν το τεστ βγει θετικό, δεν θα πάμε πουθενά», περιγράφει.

Κόσμος

Γαλλία: Θα δεχτεί 500 ανηλίκους μετανάστες από την Μυτιλήνη

μόρια λέσβου

Το Παρίσι αποφάσισε να δεχθεί συνολικά 500 ανηλίκους μετανάστες από τον πρώην καταυλισμό της Μόριας στην Μυτιλήνη, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

«Η Γαλλία είχε ήδη αναλάβει μια συγκεκριμένη δέσμευση (για την υποδοχή) 350 ανηλίκων και πρόκειται να δεσμευτούμε για 150 επιπλέον ανήλικους», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.