Κόσμος

Η Καταλονία παρακολουθεί τον κορωνοϊό πόρτα - πόρτα

Καταλονία - Κορωνοϊός

Η Καταλονία συνεχίζει σήμερα την εντατική εκστρατεία εντοπισμού του νέου κορωνοϊού, πολλές φορές από πόρτα σε πόρτα, σε τρεις πόλεις, προκειμένου να φρενάρει την αύξηση των κρουσμάτων, που απειλεί την περιφέρεια της βορειοανατολικής Ισπανίας, μίας από τις πλέον πληγείσες από την πανδημία.

Καμιά εκατοστή άνθρωποι συνωστίζονταν σήμερα μπροστά από μια ιατρική μονάδα που στήθηκε εκτάκτως στο Ριπολέτ, βόρεια της Βαρκελώνης, για να υποβληθούν δωρεάν σε διαγνωστικό τεστ για την Covid-19.

«Είμαι καλά, όμως είναι θέμα υπευθυνότητας, διότι δεν γνωρίζεις εάν έχεις ή όχι» τον ιό, εξήγησε η Πακίτα Καν, μια 74χρονη συνταξιούχος στο AFPTV.

Σε ορισμένες συνοικίες της πόλης των 40.000 κατοίκων, τα τεστ διεξάγονται από πόρτα σε πόρτα, «βάσει του γεωεντοπισμού των κρουσμάτων», ανακοίνωσε χθες η περιφέρεια σε ένα δελτίο τύπου.

Στόχος της εκστρατείας, που ξεκίνησε την Τρίτη, «είναι να ταυτοποιηθούν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς», που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% των κρουσμάτων στην Ισπανία, και «που μπορούν να προκαλέσουν τη διασπορά της νόσου», εξήγησε η Άννα Αράν, υπεύθυνη του προγράμματος των υγειονομικών υπηρεσιών της περιφέρειας.

Ίδια στρατηγική εφαρμόζεται σε δύο κοντινές πόλεις, το Σαβαδέλ και την Τεράσα, όπου «το ποσοστό μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό αυξήθηκε», διευκρίνισε η τοπική κυβέρνηση.

Μπροστά στην κίτρινη σκηνή του έκτακτου ιατρικού κέντρου στο Ριπολέτ, η Τατιάνα Παλομάρες, 27 ετών, πήγε μαζί με πολλούς συγγενείς της.

«Πρέπει να φύγουμε από την Καταλονία για να επισκεφθούμε ηλικιωμένους ανθρώπους (…) εάν το τεστ βγει θετικό, δεν θα πάμε πουθενά», περιγράφει.

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: Το καφέ, εκτός από take away, σέρβιρε και πελάτες

καφές

Ένας ακόμη επαγγελματίας στην Κρήτη καλείται να πληρώσει τσουχτερό πρόστιμο, καθώς παραβίασε τους όρους του lockdown. Πρόκειται για ιδιοκτήτη καφέ σε χωριό του Δήμου Ηρακλείου, ο οποίος δεν αρκέστηκε στην υπηρεσία take away, αλλά σέρβιρε και πελάτες μέσα στο κατάστημα. Καλείται τώρα να πληρώσει πρόστιμο 3.000 ευρώ ενώ το κατάστημα θα μείνει κλειστό για 15 ημέρες.

Παράλληλα στους ελέγχους που διενεργήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ σε όλη την Κρήτη, μέσα σε ένα 24ωρο επιβλήθηκαν συνολικά 120 πρόστιμα:

Για μη χρήση μάσκας 46:

16 στα Χανιά, 6 στο Ρέθυμνο, 14 στο Ηράκλειο, 9 στο Λασίθι και 1 στον ΒΟΑΚ.

Για άσκοπες μετακινήσεις επιβλήθηκαν 74 πρόστιμα:

11 στα Χανιά, 7 στο Ρέθυμνο, 44 στο Ηράκλειο, 5 στο Λασίθι και 7 στον ΒΟΑΚ.