Κόσμος

Η Γεωργία κατηγόρησε σήμερα την Ρωσία για κυβερνοεπιθέσεις

χάκερ

Η Γεωργία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν σήμερα την Ρωσία για τις χιλιάδες κυβερνοεπιθέσεις που δέχθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο κυβερνητικές και επιχειρηματικές ιστοσελίδες της Γεωργίας, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας.

«Οι έρευνες που έγιναν από τις αρχές της Γεωργίας, μαζί με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους εταίρους μας, έδειξαν ότι αυτή η ευρείας κλίμακας κυβερνοεπίθεση σχεδιάσθηκε από την Κύρια Διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας Βλαντίμιρ Κονσταντινίντι.

Ο ίδιος ανέφερε ότι « στις 28 Οκτωβρίου του 2019 στην Γεωργία πραγματοποιήθηκε μια ευρείας κλίμακας κυβερνοεπίθεση στις ιστοσελίδες της προεδρίας, του δικαστικού συστήματος, διαφόρων δημαρχείων, κρατικών και εμπορικών επιχειρήσεων και ΜΜΕ, σε σέρβερς και διάφορα συστήματα διεύθυνσης».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν ανταποκρίθηκε σε σχετική ερώτηση του πρακτορείου Reuters.

Η Βρετανία κατηγόρησε επίσης την Ρωσία σήμερα για τις κυβερνοεπιθέσεις στην Γεωργία που υπέστη τον περασμένο χρόνο.

Το Βρετανικό Κέντρο Ασφαλείας κατά των κυβερνοεπιθέσεων (Νational Cyber Security Center), το οποίο υπάγεται στην υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας (GCHQ), επιρρίπτει την ευθύνη για τις κυβερνοεπιθέσεις αυτές του περασμένου Οκτωβρίου κατά της Γεωργίας στην ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU).

«Η επικίνδυνη και επαίσχυντη εκστρατεία των κυβερνοεπιθέσεων κατά της Γεωργίας, ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου έθνους, είναι παντελώς απαράδεκτη», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

«Η ρωσική κυβέρνηση έχει μια σαφή επιλογή: ή να συνεχίσει την επιθετική αυτή συμπεριφορά εναντίον άλλων χωρών, ή να γίνει ένας υπεύθυνος εταίρος που σέβεται το διεθνές δίκαιο», προσέθεσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν επίσης, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, την Ρωσία γι αυτές τις κυβερνοεπιθέσεις. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την Ρωσία να σταματήσει την συμπεριφορά αυτή έναντι της Γεωργίας και οπουδήποτε αλλού» δήλωσε ο Πομπέο, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνδράμουν την Γεωργία ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει παρόμοιες επιθέσεις.

Κόσμος

Κορωνοϊός: Πρώτοι θάνατοι σε Αϊτή και Μπαρμπέιντος

κορωνοϊός Αϊτή

Το υπουργείο Υγείας της Αϊτής ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Το θύμα, 55 ετών, ήταν διαβητικός και υπερτασικός, διευκρίνισε το υπουργείο. Ήταν ανάμεσα στα 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης που καταγράφονταν μέχρι χθες στο κράτος της Καραϊβικής.

Σε αυτή τη νεαρή, από δημογραφική άποψη, χώρα, πάνω από τους μισούς ασθενείς που έχουν εντοπιστεί είναι κάτω των 45 ετών, κατά τα δεδομένα που είχε δημοσιοποιήσει μέχρι το Σάββατο το υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο, στην Αϊτή δεν έχουν γίνει παρά 218 τεστ αφότου επιβεβαιώθηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην επικράτειά της, τη 19η Μαρτίου.

Η αδράνεια των υγειονομικών αρχών και η παντελής έλλειψη ενημέρωσης για τον τρόπο εξάπλωσης της ασθένειας ωθούν την ιατρική κοινότητα της Αϊτής να επικρίνει την κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται αυτή την υγειονομική κρίση.

Αφότου ανακοίνωσε ότι εντόπισε τα δύο πρώτα κρούσματα, η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ζοβενέλ Μοΐζ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, διέταξε να κλείσουν τα σχολεία, τα εργοστάσια και οι χώροι λατρείας, απαγόρευσε την είσοδο αλλοδαπών στη χώρα, επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας και συναθροίσεων άνω των 10 προσώπων.

Όμως οι δρόμοι συνεχίζουν να είναι γεμάτοι στη χώρα, όπου ο μισός πληθυσμός και πλέον ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, είναι αναγκασμένος να βγαίνει καθημερινά για να εργαστεί — συχνά στην παραοικονομία — ώστε να εξασφαλίζει τα προς το ζην, αγνοεί τις συστάσεις να μείνει σπίτι και να εφαρμόζει τη λεγόμενη κοινωνική αποστασιοποίηση, ή να πλένει συχνά τα χέρια του: μεγάλο μέρος των κατοικιών δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό, ούτε αποχέτευση. Πολλοί στην Αϊτή εξάλλου δεν έχουν πρόσβαση σε πηγές ειδήσεων.

Το γεγονός ότι το Πορτ-ο-Πρενς, η πολυπληθέστερη πρωτεύουσα μεταξύ αυτών των χωρών της Καραϊβικής (3 εκατομμύρια κάτοικοι), είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη, κάνει ακόμη δυσκολότερη την εφαρμογή οποιασδήποτε κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ο υπουργός Υγείας των νησιών Μπαρμπέιντος ανακοίνωσε χθες Κυριακή τον πρώτο θάνατο εξαιτίας της πανδημίας του κορανιού, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για διαβητικό 81 ετών ο οποίος υπέκυψε αφού παρουσίασε βαριά πνευμονία.

Το πρώτο θύμα της πανδημίας στη νησιωτική χώρα είχε επιστρέψει στα Μπαρμπέιντος από το Ηνωμένο Βασίλειο την 22α Μαρτίου, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, ο αντισυνταγματάρχης Τζέφρι Μπόστικ.

Στα Μπαρμπέιντος καταγράφονταν ως χθες Κυριακή 56 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, ενώ έχουν γίνει 527 τεστ, πάντα κατά τον υπουργό Υγείας.