Κόσμος

Η Εκκλησία της Αγγλίας ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

σεξουαλικη κακοποίηση ανηλικου.jpg

Η Αγγλικανική Εκκλησία «απέτυχε να προστατεύσει» τα θύματα παιδεραστών ιερέων, σύμφωνα με το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε σήμερα μια ομάδα ανεξάρτητων Βρετανών ερευνητών, καταγγέλλοντας μια «κουλτούρα» στους κόλπους του θεσμού αυτού που επέτρεπε στους δράστες σεξουαλικής κακοποίηση ανηλίκων «να κρύβονται».

Οι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Εκκλησίας της Αγγλίας ζήτησαν συγγνώμη από τα θύματα, πριν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Ερευνών για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων (IICSA). Η Επιτροπή συγκροτήθηκε το 2015, μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν τότε –και στη συνέχεια διαψεύστηκαν– για την ύπαρξη ενός δικτύου παιδεραστών στα ανώτερα κλιμάκια της Εκκλησίας.

«Η κουλτούρα της Εκκλησίας της Αγγλίας επέτρεψε να μετατραπεί σε έναν χώρο όπου οι δράστες μπορούσαν να κρυφτούν», σημειώνει η Επιτροπή. «Ο σεβασμός απέναντι στην Εκκλησία και τους ιερείς, τα ταμπού γύρω από τη σεξουαλικότητα και ένα περιβάλλον όπου οι φερόμενοι δράστες υποστηρίζονταν περισσότερο από τα θύματα αποτελούσαν εμπόδια για την αποκάλυψη (των επιθέσεων) τις οποίες πολλά από τα θύματα δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν», τονίζεται στην έκθεση αυτήν.

Η Εκκλησία της Αγγλίας έχει πάνω από 25 εκατομμύρια μέλη. Συνολικά, 390 πρόσωπα που συνδέονταν με την Εκκλησία καταδικάστηκαν για σεξουαλικά εγκλήματα από το 1940 μέχρι το 2018. Μόνο το 2018 έγιναν 449 καταγγελίες για πρόσφατες σεξουαλικές επιθέσεις σε παιδιά, εκ των οποίων πάνω από τις μισές αφορούσαν ιερείς ή άλλους θρησκευτικούς λειτουργούς.

«Μολονότι πολλά πράγματα έχουν βελτιωθεί όσον αφορά τη διοίκηση, την κατάρτιση, τον έλεγχο, το προσωπικό, τις πολιτικές και τις διαδικασίες (…) απομένουν ακόμη πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν», σημειώνει η Επιτροπή. Μεταξύ άλλων, προτείνεται να ανατεθεί σε κάποιον υψηλόβαθμο αξιωματούχο η εξουσία να παίρνει τις αποφάσεις για την προστασία των θυμάτων, ανεξάρτητα από τον αρχιεπίσκοπο. Η Εκκλησία θα πρέπει επίσης να επαναφέρει τον κανόνα που όριζε ότι θα αποκλείονται από τους κόλπους της ιερείς οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος παιδιών, να στηρίζει περισσότερο τα θύματα και να μοιράζεται τις πληροφορίες που διαθέτει με άλλες Εκκλησίες.

Πριν ακόμη δημοσιοποιηθεί η έκθεση, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Γουέλμπι, ο πνευματικός ηγέτης των Αγγλικανών και ο αρχιεπίσκοπος της Υόρκης Στίβεν Κοτρέλ, ο «υπ’ αριθμόν 2» επίσκοπος της Εκκλησίας, σε μια επιστολή τους δήλωσαν ότι «λυπούνται πραγματικά για τον επονείδιστο τρόπο με τον οποίο ενήργησε» ο θεσμός. «Δεσμευόμαστε να ακούσουμε, να μάθουμε και να δράσουμε» με βάση τα συμπεράσματα της έκθεσης, πρόσθεσαν.

Οι δύο αρχιεπίσκοποι ζήτησαν επίσης «ειλικρινά συγγνώμη, από τα βάθη της καρδιάς τους» από εκείνους που έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης, από τις οικογένειες, τους φίλους και τους συναδέλφους τους.

Κόσμος

Βασίλισσα Ελισάβετ: Έκοψε τούρτα με σπαθί - Έκλεψε τις εντυπώσεις στη G7- βίντεο

Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ τίμησε χθες με την παρουσία της στη Σύνοδο Κορυφής των G7 και φυσικά, η παρουσία της δεν πέρασε απαρατήρητη.

Η Βρετανία προσπάθησε χθες να εντυπωσιάσει τους πιο ισχυρούς ηγέτες του κόσμου επιστρατεύοντας τη βασιλική γοητεία σε μια δεξίωση στο πρότζεκτ Εδέμ στην Κορνουάλη. Και η φυσική εξυπνάδα της 95χρονης βασίλισσας Ελισάβετ φάνηκε να κερδίζει τους ηγέτες όταν, κατά τη διάρκεια της οικογενειακής φωτογραφίας και όταν όλοι τους είχαν πάρει τη θέση τους, ρώτησε – προς μεγάλη έκπληξη όλων - «Πρέπει να δείχνουμε σαν να το απολαμβάνουμε;». Φυσικά, οι ηγέτες της G7 άρχισαν να γελούν με τον Μπόρις Τζόνσον να απαντά αστειευόμενος: «Διασκεδάζουμε, παρά την εμφάνισή μας».

Σύμφωνα πάντως, με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης επιστρατεύθηκε όλη η βασιλική οικογένεια – η βασίλισσα Ελισάβετ έδειχνε να ακτινοβολεί παρά το πένθος της – ως μέρος της διπλωματικής αποστολής της Βρετανίας για να εντυπωσιάσει τις ΗΠΑ καθώς ο Μπόρις Τζόνσον πιέζει για μια γρήγορη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Έκοψε τούρτα με σπαθί η βασίλισσα Ελισάβετ
Λίγη ώρα αργότερα, η βασίλισσα Ελισάβετ άφησε άφωνους τους πάντες ξανά, όταν επέμεινε να χρησιμοποιήσει ένα ξίφος για να κόψει μία τούρτα κατά τη διάρκεια μιας βασιλικής εκδήλωσης, κάνοντας την Κέιτ Μίντλετον και την Καμίλα να ξεσπάσουν σε γέλια.
Συγκεκριμένα, η 95χρονη μονάρχης παραβρέθηκε σε μία σπάνια εμφάνιση μαζί με την δούκισσα της Κορνουάλης και την δούκισσα του Κέιμπριτζ σε μια εκδήλωση για τον εορτασμό του The Big Lunch, το οποίο θα αποτελέσει μέρος των εορτασμών για το ιωβηλαίο της βασίλισσας το 2022.

 

 

Η βασίλισσα Ελισάβετ, λοιπόν, έπρεπε να κόψει μία μεγάλη τούρτα, με τον εκπρόσωπο της μοναρχίας στην Κορνουάλη, Έντουαρντ Μπολίθο να δίνει ένα σπαθί στη μονάρχη. Μία βοηθός έσπευσε να πει στη βασίλισσα ότι υπήρχε και ένα κανονικό μαχαίρι για να κόψει την τούρτα, εάν ήθελε, ωστόσο η Ελισάβετ απάντησε: «Το ξέρω ότι υπάρχει, αλλά αυτό είναι πιο ασυνήθιστο».

Η δούκισσα της Κορνουάλης τότε, σχολίασε: «Κόβει κι αυτό» προτού την βοηθήσει να κόψει την τούρτα, μια κίνηση που χειροκροτήθηκε δυνατά από όσους παραβρίσκονταν στην εκδήλωση.

Αφού επέστρεψε το τελετουργικό σπαθί, η βασίλισσα Ελισάβετ χρησιμοποίησε τελικά ένα μαχαίρι για να κόψει ένα δεύτερο κομμάτι τούρτας, λέγοντας: «Αυτό φαίνεται πολύ καλό».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Τραγωδία στο Ηράκλειο: Πέθανε 21χρονη!

Κορωνοϊός - Άρση μέτρων: Τί αλλάζει από σήμερα στην καθημερινότητά μας

Αξιοποίηση Νεωρίων και Ενετικών Τειχών: "Έδωσαν τα χέρια" δήμαρχος και Υπουργός - φωτό