Κόσμος

Η ακράτεια ούρων παραμένει μεγάλο ταμπού στην Ευρώπη

ακράτεια ούρων

Μολονότι η ακράτεια ούρων είναι ένα πολύ εκτεταμένο πρόβλημα, από το οποίο πάσχουν το 10% έως 20% των Ευρωπαίων, παραμένει ένα μεγάλο ταμπού. Αυτό αποκαλύπτει μία νέα έρευνα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας (EAU), σύμφωνα με την οποία σχεδόν ο ένας στους τρεις στην Ευρώπη (30%) που έχει ακράτεια ούρων δεν νιώθει καθόλου άνετα να μιλήσει γι' αυτό σε άλλους.

Παρ' όλο που η ακράτεια ούρων -η αδυναμία να συγκρατηθεί η τάση για ούρηση- αποτελεί θεραπεύσιμο πρόβλημα, η έρευνα, η οποία έγινε σε 3.029 άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία), βρήκε ότι μόνο το ένα τρίτο όσων έχουν τέτοιο πρόβλημα, σε πιο ελαφριά ή πιο σοβαρή μορφή, αναζητούν βοήθεια από κάποιον γιατρό. Το 35% θεωρούν ότι η ακράτεια θα θεραπευθεί από μόνη της.

Περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες νιώθουν άβολα να μιλήσουν για την ακράτεια σε τρίτους (ακόμη και ειδικούς). Ενδεικτικά, το 44% των ατόμων άνω των 55 ετών στην Ολλανδία, οι οποίοι ρωτήθηκαν σχετικά, είπαν ότι ποτέ δεν έχουν μιλήσει σε κανέναν για την ακράτειά τους.

Παρά το γεγονός ότι η ακράτεια είναι συχνό πρόβλημα σε πολύ κόσμο, μόνο το 8% το συνειδητοποιούν αυτό. Μεταξύ άλλων, η έρευνα δείχνει ότι η ακράτεια δεν αφορά μόνο ηλικιωμένους. Χαρακτηριστικά, ένας στους τέσσερις νέους ενήλικες 18 έως 24 ετών στη Βρετανία παραδέχτηκε ότι μία φορά την εβδομάδα ή και συχνότερα εμφανίζει κάποια απώλεια ούρων.

Περίπου ο ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους εσφαλμένα πιστεύει ότι πρέπει να μάθει κανείς να ζει με την ακράτεια ή δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν θεραπείες. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες μορφές ακράτειας είναι θεραπεύσιμες.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Κρίστοφερ Τσαπλ, γγ της EAU, «πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από ακράτεια και πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι αυτή επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής ολοένα περισσότερων ανθρώπων. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορες δυνατότητες θεραπείας, ενώ δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για να ντρέπεται κάποιος. Συνεπώς, μην παίρνετε το πρόβλημα σαν κάτι αναπόφευκτο. Μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας και βρείτε ποια είναι η καλύτερη λύση για σας».

 

Διαβάστε επίσης:

Άνοια: Η 7η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως

Ηράκλειο: Παρανάλωμα του πυρός το σταθμευμένο αυτοκίνητο

Κόσμος

Γκάμπι Πετίτο: Νεκρός και ο σύντροφός της

Γκάμπι Πετίτο

Στον αγνοούμενο φυγά Μπράιαν Λόντρι, ο οποίος καταζητούνταν για τη δολοφονία της συντρόφου του Γκάμπι Πετίτο ανήκουν τα λείψανα που βρέθηκαν σε πάρκο της Φλόριντα, όπως επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του FBI.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το πτώμα του Λόντρι βρέθηκε σε σημείο του πάρκου το οποίο μέχρι πρόσφατα ήταν καλυμμένο από νερό. Σε κοντινή απόσταση εντοπίστηκαν επίσης το σακίδιο και το σημειωματάριο του.

Η εξαφάνιση της Πετίτο τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με αυτοκίνητο μαζί με τον σύντροφό της, έχει συγκλονίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούσαν οι Αμερικανοί τις σαρωτικές έρευρενς της αστυνομίας για να βρεθεί ο 23χρονος.

Η Πετίτο έπεσε θύμα στραγγαλισμού.

Η 22χρονη είχε θεαθεί τελευταία φορά ζωντανή στις 26 Αυγούστου. Η σορός της ανακαλύφθηκε κοντά στο κάμπινγκ Spread Creek στο δάσος Μπρίτζερ-Τίτον, στο δυτικό Ουαϊόμινγκ.

Η Πετίτο και ο Λόντρι ξεκίνησαν το ταξίδι τους στις αρχές Ιουλίου, από το Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης.

Ο σύντροφός της είχε θεωρηθεί από τις αρχές πρόσωπο ενδιαφέροντος για την εξαφάνισή της.

Ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τους γονείς του Λόντρι: δημοσίευσε την εξής δήλωση: «Ο Κρις και η Ρομπέρτα Λόντρι ενημερώθηκαν ότι τα λείψανα που βρέθηκαν χθες στο πάρκο είναι όντως του Μπράιαν.

«Δεν έχουμε άλλα σχόλια αυτήν τη στιγμή και σας ζητάμε να σεβαστείτε το απόρρητο της οικογένειας».

Σύμφωνα με το NBC News, κατά την έρευνα ανακαλύφθηκαν οστά και ένα κρανίο.

Σε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο σερίφης της κομητείας Λι Κάρμιν Μαρτσένο επαίνεσε τους αξιωματούχους που εργάστηκαν κάτω από «ύπουλες συνθήκες» στο πάρκο.

Περιέγραψε το νερό μέχρι γεμάτο με κροταλίες και αλιγάτορες.

«Δεν είναι σαν να ψάχνεις ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο. Αυτές οι περιοχές είναι τεράστιες και καλύπτονται από νερό», είπε στους δημοσιογράφους που συγκεντρώθηκαν έξω από το κλειστό πάρκο.

 

Διαβάστε επίσης:

Πολωνία: Τέσσερις νεκροί εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων

Ιαπωνία: Η στιγμή της έκρηξης του ηφαιστείου Άσο-Εντυπωσιακό βίντεο

ESPA BANNER