Κόσμος

Η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να τροφοδοτήσει όλα τα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ

ananeosimes-piges-energeias-ape-aioliki-energeia.jpg

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ που είναι σε λειτουργία ήδη από το 2017 θα μπορούσε να τροφοδοτήσει 75 εκατομμύρια αυτοκίνητα για ένα ολόκληρο έτος, εάν ήταν ηλεκτρικά. Η παραγωγή από τις ανεμογεννήτριες που εγκαταστάθηκαν το 2018 και μόνο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περίπου δύο εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ για ένα χρόνο.
Το 2017, η αιολική παραγωγή έφτασε τις 254,2 τεραβατώρες, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 6,3% της συνολικής παραγωγής ενέργειας στις ΗΠΑ.
Ένα μέσο ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει μπαταρία 60 κιλοβατώρες και αυτονομία 380 χιλιομέτρων, δίνοντας απόδοση κοντά στα 6,38 χιλιόμετρα ανά κιλοβατώρα, αν και κυκλοφορούν ήδη στην αγορά πολύ πιο αποδοτικά μοντέλα. Στις ΗΠΑ η μέση συνολική απόσταση οδήγησης είναι 21.687 χιλιόμετρα ανά άτομο, η μεγαλύτερη μέση απόσταση στον κόσμο. 
Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται περίπου 3,4 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας για ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα για ένα χρόνο, και ότι η αιολική παραγωγή του 2017 στις ΗΠΑ είναι ικανή να τροφοδοτήσει ένα στόλο 75 εκατομμυρίων αυτοκινήτων για ένα χρόνο.
Εξάλλου, τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018 προστέθηκε ένα συνολικό δυναμικό παραγωγής ισχύος 1.644 μεγαβάτ.
Σήμερα υπάρχουν περίπου 276,1 εκατομμύρια αυτοκίνητα στις ΗΠΑ. Τα 77 εκατομμύρια από αυτά ή περίπου το 28%, θα μπορούσαν να τροφοδοτηθούν πλήρως από την παραγωγή αιολικής ενέργειας εάν ήταν ηλεκτρικά. Αυτό το εντυπωσιακό ποσοστό είναι ικανό αν και η αιολική παραγωγή αντιπροσωπεύει κάτω από το 7% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ.

Κόσμος

Λίβανος: Αίτημα δεκάδων χιλιάδων οργισμένων πολιτών για επιστροφή σε γαλλική διοίκηση

Βηρυτός καταστροφή

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες υπέγραψαν αίτημα για να τεθεί εκ νέου ο Λίβανος υπό γαλλική διοίκηση, στον απόηχο της πολύνεκρης έκρηξης της Τρίτης και της επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν που δέχθηκε τις διαμαρτυρίες των Λιβανέζων για το πολιτικό σύστημα της χώρας. 

Από την Παρασκευή 11.15 το πρωί (ώρα Ελλάδας), τουλάχιστον 58.000 άτομα υπέγραψαν το διαδικτυακό αίτημα που κατάρτισαν την Τετάρτη Λιβανέζοι πολίτες για "να τεθεί ο Λίβανος υπό γαλλική εντολή για τα επόμενα 10 χρόνια"

"Οι αξιωματούχοι του Λιβάνου έχουν δείξει ξεκάθαρα μια πλήρη αδυναμία να διασφαλίσουν και να διαχειριστούν τη χώρα", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο αίτημα. "Με ένα αποτυχημένο σύστημα, διαφθορά, τρομοκρατία και πολιτοφυλακή, η χώρα μόλις έφτασε στην τελευταία της ανάσα" σημειώνεται. 

"Πιστεύουμε ότι ο Λίβανος πρέπει να επιστρέψει υπό τη γαλλική εντολή προκειμένου να καθιερωθεί μια καθαρή και ανθεκτική διακυβέρνηση" επισημαίνεται.

Ωστόσο, άλλοι πολίτες κατήγγειλαν το αίτημα ως μέσο για τη συνέχιση της γαλλικής αποικιοκρατίας.

Το 1914, ο Λίβανος περιήλθε στη γαλλική σφαίρα επιρροής έως το 1926, οπότε αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη δημοκρατία, με την ουσιαστική όμως διακυβέρνηση των Γάλλων. Από το 1940, οι Λιβανέζοι άρχισαν να διεκδικούν την ανεξαρτησία τους και το 1944 κατάφεραν να την αποκτήσουν.