Κόσμος

H ισπανική πόλη που δεν έχει ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού - Το σωτήριο σχέδιο του δημάρχου

 Ζαχάρα ντε λα Σιέρα

Πρόκειται για την πόλη Ζαχάρα ντε λα Σιέρα που αποκλείστηκε από τον έξω κόσμο κατόπιν απόφασης του δημάρχου της, Σαντιάγο Γκαλβάν.

Συγκεκριμένα, ο 40χρονος δήμαρχος πήρε την απόφασή αυτή στις 14 Μαρτίου. Αποφάσισε να κλείσει τις τέσσερις από τις πέντε εισόδους της πόλης ανήμερα της απόφασης της ισπανικής κυβέρνησης να κηρύξει τη χώρα σε «κατάσταση συναγερμού».

Έτσι στην πόλη των 1.400 κατοίκων δεν έχει παρουσιαστεί ούτε ένα θετικό κρούσμα, την ώρα που στη χώρα ο αριθμός έχει ξεπεράσει τα 100.000.

Και το πιο σημαντικό, βέβαια, είναι πως η απόφαση, βάσει των όσων αναφέρονται στα ισπανικά ΜΜΕ, τυγχάνει της αποδοχής και της στήριξης των κατοίκων της πόλης. Μάλιστα, οι άνω των 65 την επικροτούν και έχει αυτό τη σημασία του με δεδομένο πως αποτελούν για την πόλη το ένα τέταρτο του πληθυσμού της και πάνω από 30 φιλοξενούνται σε οίκο ευγηρίας.

Τώρα τι εστί Ζαχάρα ντε λα Σιέρα; Είναι μία πόλη, όπου η οικονομία της στηρίζεται στους τουρίστες. Τα μεσαιωνικά τείχη που διαθέτει, αποτελούν πόλο έλξης για ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Και λέγεται πως Γάλλοι και Γερμανοί "έφαγαν" πόρτα, όταν έφθασαν στην πόλη και προσπάθησαν να εισέλθουν σ' αυτή. Μάλιστα, τη μία και μοναδική είσοδο που έχει αφήσει ανοικτή ο δήμαρχος της, τη φρουρεί ένας αστυνομικός, τη στιγμή που δύο άτομα με ειδικές στολές πλένουν τα διερχόμενα οχήματα με ένα μείγμα χλωρίνης και νερού, ενώ τα ΙΧ περνούν κι από ένα λάκκο με απολυμαντικό για να μη μεταφέρουν τα ελαστικά τους τον ιό.

Ανάλογα προληπτικά μέτρα λαμβάνονται και εντός των τειχών της Ζαχάρα ντε λα Σιέρα, αφού κάθε Δευτέρα και Πέμπτη το απόγευμα μια ομάδα περίπου δέκα ατόμων απολυμαίνει δρόμους, πλατείες και τους εξωτερικούς τοίχους των σπιτιών.

Την ίδια ώρα τοπική επιχείρηση πληρώνει δύο γυναίκες για να μοιράζουν επί 11 ώρες την ημέρα τρόφιμα και φάρμακα στα νοικοκυριά, ώστε να μειωθεί ο αριθμός εκείνων που κυκλοφορούν έξω, ειδικά των πλέων ευάλωτων στο φονικό κορωνοϊό.

Αλλά πέρα απ’ αυτά η τοπική ένωση γυναικών φροντίζει και τους ηλικιωμένους που αδυνατούν να μαγειρέψουν, αφήνοντας φαγητά στο κατώφλι τους, ενώ ο δήμος επιστράτευσε και δύο αυτοκίνητα με φώτα και μουσική, για να βγαίνουν τα παιδιά στα μπαλκόνια και να ξεσκάνε.

Παράλληλα υπάρχει πρόνοια και για τις οικονομικές δυσχέρειες των κατοίκων που λειτουργούν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους με το δήμο να καλύπτει τους λογαριασμούς ηλεκτροδότησης και ύδρευσης καθώς και τους φόρους όσο η Ισπανία παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Πηγή: cnn

Κόσμος

Θάνατος Τζορτζ Φλόιντ: Διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο

Διαδήλωση

Από το Λονδίνο μέχρι το Σίδνεϊ, χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν σήμερα την πανδημία για να καταγγείλουν τον ρατσισμό και την αστυνομική βία, σε μια παγκόσμια κινητοποίηση άνευ προηγουμένου, την οποία πυροδότησε ο θάνατος του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια τεσσάρων αστυνομικών.

Στο Λονδίνο, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «Οι ζωές των μαύρων μετρούν» και χτυπώντας ταμπούρλα. Οι περισσότεροι δεν τηρούσαν αποστάσεις, ορισμένοι όμως φορούσαν προστατευτικές μάσκες. «Ήρθε η ώρα να μετατρέψουμε τον ρατσισμό σε στάχτη!» φώναζε μια διαδηλώτρια με ντουντούκα. «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι αθώο», κατήγγειλαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον ρατσισμό και την αστυνομική βία.

Στο Μάντσεστερ, πολλοί ήταν εκείνοι που κατέβηκαν επίσης στους δρόμους για να διαδηλώσουν και να υπενθυμίσουν ότι «δεν είναι έγκλημα να είσαι μαύρος» και ότι «πρέπει να τελειώνουμε με την πανδημία του ρατσισμού».

Εμπνευσμένος από τον τραγικό θάνατο του Φλόιντ, ο διάσημος καλλιτέχνης του δρόμου Μπάνκσι παρουσίασε μέσω του Instagram ένα νέο έργο του: ένα αναμένο κερί δίπλα στη φωτογραφία ενός μαύρου, η φλόγα του οποίου βάζει φωτιά στην αμερικανική σημαία. «Οι έγχρωμοι έχουν εγκαταλειφθεί από το σύστημα. Το λευκό σύστημα», σημειώνει ο καλλιτέχνης.