Κόσμος

Γερμανία: Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών

trena.jpg

Το συνδικάτο των μηχανοδηγών των τρένων στη Γερμανία, το GDL, κάλεσε τα μέλη του σε επταήμερη απεργία, η οποία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα με τους εμπορευματικούς συρμούς και θα κλιμακωθεί την Τρίτη στους επιβατικούς συρμούς.

Η νέα απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διένεξης των εργαζομένων με τη διοίκηση της Deutsche Bahn για τις αυξήσεις στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας αλλά και το ποιες κατηγορίες εργαζομένων δικαιούται να εκπροσωπεί.

Η απεργία - η όγδοη κατά σειρά εξαιτίας της διένεξης - θα αρχίσει στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδας) για τους εμπορευματικούς συρμούς και στις 02:00 την Τρίτη (ο5:00 ώρα Ελλάδας) για τους επιβατικούς συρμούς. Η απεργιακή κινητοποίηση θα διαρκέσει ως τις 09:00 την Κυριακή 10η Μαΐου, σύμφωνα με το GDL.

Το συνδικάτο ζητεί αυξήσεις ύψους 5% και τη μείωση της εργάσιμης εβδομάδας στις 37 ώρες από τις 39. Ακόμη, θέλει το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι συνοδοί.

“Το GDL δεν έχει καμία άλλη επιλογή πέραν του να καλέσει τα μέλη του σε απεργία”, επισήμανε σε γραπτή δήλωσή του ο επικεφαλής του Κλάους Βεζέλσκι. Το συνδικάτο αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σε συνέντευξη Τύπου που πρόκειται να δώσει αργότερα τη Δευτέρα.

Η διοίκηση της Ντόιτσε Μπαν ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι “η απεργία αυτή είναι εντελώς ανάρμοστη και ξεπερνά τα εσκαμμένα... Το συνδικάτο GDL πρόκειται να καταφέρει τεράστιο πλήγμα στους επιβάτες των τρένων, στη Ντόιτσε Μπαν και στους εργαζομένους της, αλλά επίσης και στη γερμανική οικονομία”.

Προηγούμενες απεργίες των σιδηροδρομικών, πέρυσι και τον περασμένο μήνα, έπληξαν εκατομμύρια επιβάτες οι οποίοι μετακινούνται καθημερινά με τρένο σε όλη τη Γερμανία, αλλά και πολλές βιομηχανίες οι οποίες βασίζονται στους εμπορευματικούς συρμούς για τις παραδόσεις αγαθών, όπως οι κατασκευάστριες οχημάτων, οι χημικές βιομηχανίες και οι χαλυβουργίες.

Το συνδικάτο GDL, το οποίο εκπροσωπεί 20.000 εργαζόμενους, και η διοίκηση της DB, η οποία απασχολεί συνολικά 200.000 εργαζόμενους, αλληλοκατηγορήθηκαν για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων η οποία οδήγησε στην κήρυξη της απεργίας.
Το συνήθως αξιόπιστο δίκτυο σιδηροδρομικών μεταφορών της Γερμανίας μεταφέρει περίπου 5,5 εκατομμύρια επιβάτες καθημερινά.

Η Ντόιτσε Μπαν μεταφέρει επίσης σχεδόν το ένα πέμπτο των εμπορευμάτων στη Γερμανία—πάνω από 620.000 τόνους την ημέρα. Οικονομικά ινστιτούτα έχουν προειδοποιήσει ότι η απεργία ενδέχεται να προκαλέσει ζημίες σε διάφορους τομείς επιχειρήσεων ύψους €100 εκατομμυρίων την ημέρα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κόσμος

Χιλή: Το 79% του πληθυσμού-στόχου της εκστρατείας ανοσοποίησης έχει πλέον εμβολιαστεί

χιλη κορωνοιος

Ο υπουργός Υγείας της Χιλής, ο Ενρίκε Πάρις, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι πάνω από 12,07 εκατομμύρια πολίτες, ή με άλλα λόγια το 79,41% του πληθυσμού-στόχου της εκστρατείας ανοσοποίησης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, έχει πλέον εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19.

Το εθνικό πρόγραμμα έχει στόχο να εμβολιαστούν 15,20 εκατομμύρια πολίτες, ή το 80% του συνολικού πληθυσμού, ώστε να επιτευχθεί η λεγόμενη συλλογική ανοσία, ή «ανοσία της αγέλης».

Εντός εβδομάδας θα αρχίσει ο εμβολιασμός εφήβων μεταξύ 12 και 17 ετών με συννοσηρότητες.

Το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 828 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 25 ασθενείς με την COVID-19. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έφθασε μέχρι εδώ τους 35.176 νεκρούς επί συνόλου 1.611.917 μολύνσεων.

Πάντως τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 14% τις τελευταίες επτά ημέρες και κατά 46% τις τελευταίες δεκατέσσερις. Σε 11 από τις 16 περιφέρειες, ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε στο 2% ή ακόμη χαμηλότερο ποσοστό.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Οι νεαροί πιάστηκαν στα χέρια - Αναστάτωση από τη συμπλοκή