Κόσμος

Γερμανία: Το μεταναστευτικό δεν είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών

πρόσφυγες

Παρά την προσπάθεια εθνικιστικών και λαϊκιστικών δυνάμεων να μετατρέψουν τις επικείμενες ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα για την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το θέμα δεν φαίνεται να είναι το κορυφαίο που απασχολεί τους ψηφοφόρους σε 14 κράτη-μέλη, από τα οποία θα προκύψει το 80% των νέων ευρωβουλευτών, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR). Ζητήματα όπως η στέγη, η διαφθορά, η εσωτερική ασφάλεια, η ανεργία και η υγεία ενδιαφέρουν σε κάποιες περιπτώσεις τους πολίτες πολύ περισσότερο από την παρουσία ξένων στις χώρες τους.  

Σε ό,τι αφορά την Γερμανία, το 33% των ψηφοφόρων εκτιμά ότι η μετανάστευση είχε αρνητική επίδραση στις αποδοχές του, ενώ το 63% τάσσεται υπέρ μιας πιο δίκαιης κατανομής των προσφύγων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Την ίδια ώρα, το 39% θεωρεί ότι η οικονομική μετανάστευση έχει πλεονεκτήματα για την Γερμανία, ενώ αντίθετη άποψη διατυπώνει το 42%. Το 34% των Γερμανών δηλώνει ακόμη ότι η μετανάστευση επηρεάζει αρνητικά την ζωή του, υπό την έννοια της εθνικής ταυτότητας και του πολιτισμού, με το 60% να εκτιμά ότι ο μεγάλος αριθμός μεταναστών επιδρά αρνητικά και στην λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Το ποσοστό αυτό, είναι μάλιστα το υψηλότερο που καταγράφεται για το συγκεκριμένο ερώτημα στις 14 χώρες της έρευνας. Ακόμη υψηλότερο, 63%, είναι όμως και το ποσοστό των Γερμανών οι οποίοι είναι της άποψης ότι η κυβέρνησή τους θα έπρεπε να ενδιαφέρεται για την ποιότητα της ζωής τους περισσότερο από ό,τι για την ζωή των προερχόμενων από άλλες χώρες. Το 52% όμως, πιστεύει ότι η οικονομία πηγαίνει καλά και σε ό,τι αφορά τα θέματα προστασίας περιβάλλοντος, το 60% διατυπώνει την άποψη ότι το κλίμα θα έπρεπε να έχει προτεραιότητα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανακοπεί η οικονομική ανάπτυξη. 

Σύμφωνα με το EFCR, παρά την προσπάθεια πολιτικών όπως ο Βίκτορ Όρμπαν, ο Ματέο Σαλβίνι και ο Στιβ Μπάνον να αναδείξουν το μεταναστευτικό στο μείζον διακύβευμα των ευρωεκλογών, οι πολίτες έχουν διαφορετική άποψη. Ακόμη και στην Τσεχία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ρουμανία και την Ισπανία, οι ψηφοφόροι φαίνονται να ανησυχούν περισσότερο για εκείνους που εγκαταλείπουν την χώρα τους, παρά για εκείνους που έρχονται, ενώ προτάσσουν ζητήματα εσωτερικού ενδιαφέροντος που αφορούν κυρίως την καθημερινότητά τους. «Οι ευρωεκλογές διαφημίστηκαν ως πεδίο μάχης για την καρδιά της Ευρώπης. Οι Όρμπαν, Σαλβίνι και Μπάνον προσπάθησαν να μετατρέψουν τις εκλογές σε δημοψήφισμα, κινητοποιώντας μια συμμαχία υπέρ της εθνικής ακεραιότητας, προκειμένου να διαλύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση εκ των έσω. Τα ευρήματα της έρευνας μπορούν να ενθαρρύνουν τους ευρωπαϊστές και να τους δείξουν ότι υπάρχουν ακόμη ψήφοι να κερδηθούν στα μεγάλα θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η δημόσια υγεία, η στέγη, το βιοτικό επίπεδο. Θα έχουν κάνει στρατηγικό λάθος αν αποδεχτούν την παγίδα των αντιευρωπαϊκών κομμάτων, ότι αυτές οι εκλογές θα κριθούν μόνο στο θέμα της μετανάστευσης», δηλώνει ο διευθυντής του ECFR Μάρκ Λέοναρντ, ο οποίος ωστόσο τονίζει ότι προκειμένου να κινητοποιηθούν αυτοί οι ψηφοφόροι, πρέπει οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να παρουσιάσουν μια σοβαρή και έντιμη αξιολόγηση και των αποτυχιών της Ε.Ε.

Σε άλλα ευρήματα της έρευνας, είναι χαρακτηριστικό ότι το 89% των Ελλήνων, το 84% των Τσέχων και το 80% των Αυστριακών τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μόνο στην Αυστρία, στην Δανία, στην Γερμανία και στην Σουηδία η μετανάστευση θεωρείται το βασικό θέμα ενδιαφέροντος των πολιτών. Στην Ισπανία (42%) και στην Ιταλία (47%) σοβαρότερο πρόβλημα θεωρείται η ανεργία, ενώ η αντιμετώπιση της διαφθοράς απασχολεί κυρίως τους πολίτες της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Σλοβακίας, της Ισπανίας και της Ρουμανίας. Η πορεία της οικονομίας αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρό μέλημα των ευρωπαίων πολιτών, με την μεγαλύτερη απαισιοδοξία να καταγράφεται στην Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Ρουμανία, την Σλοβακία και την Ισπανία.

Κόσμος

Αλεξέι Ναβάλνι: Αρνήθηκαν την πρόσβαση στους γιατρούς του στο νοσοκομείο της φυλακής

Αλεξέι Ναβάλνι

Την έλλειψη πρόσβασης στον Αλεξέι Ναβάλνι, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της φυλακής κατήγγειλε ομάδα γιατρών, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού γιατρού του.

Ο 44χρονος Ναβάλνι ξεκίνησε απεργία πείνας στις 31 Μαρτίου. Η ιατρική του ομάδα έχει προειδοποιήσει ότι η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται ραγδαία και ο ίδιος κινδυνεύει «ανά πάσα στιγμή» να πεθάνει.

Η ρωσική υπηρεσία φυλακών, η οποία έχει επανειλημμένως εμποδίσει τους γιατρούς του να τον επισκεφθούν, τον μετέφερε χθες από τις φυλακές της περιοχής Βλαντίμιρ, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, στο νοσοκομείο μια άλλης φυλακής της ίδιας περιοχής.

Οι απόπειρες ομάδας γιατρών, ανάμεσά τους και η προσωπική του γιατρός Αναστάζια Βασίλιεβα, να τον επισκεφθούν απορρίπτονται.

Σήμερα το πρωί η ιατρική ομάδα εμποδίστηκε και πάλι να τον δει και κλήθηκε να προσπαθήσει εκ νέου αργότερα μέσα στην ημέρα.

«Αυτό είναι τεράστια ασέβεια σε ανθρώπους που ήρθαν για να εκπληρώσουν το καθήκον τους σε ανθρώπινο επίπεδο, το καθήκον του γιατρού είναι να βοηθάει τον ασθενή. Μιλάμε τώρα μόνο για υγεία και ζωή», δήλωσε η Βασίλιεβα στο AFP έξω από την φυλακή.

Επετράπη η είσοδος στους δικηγόρους του

Οι δικηγόροι του Ναβάλνι επίσης μετέβησαν σήμερα στην φυλακή και σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του AFP που ήταν παρών, τους επιτράπηκε η είσοδος. Ο Ναβάλνι εκτίει ποινή 2,5 ετών για παραβίαση των όρων αναστολής, κατηγορία που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν κατασκευασμένη.

Συνελήφθη στα σύνορα κατά την επιστροφή του στη Ρωσία από τη Γερμανία όπου ανάρρωνε από δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα.Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι δεν έχει δει κάποιες αποδείξεις ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε και τον έχει χαρακτηρίσει ανατρεπτικό στοιχείο υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας.

Ο γνωστός επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την άρνηση των αρχών της φυλακής, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, να του παράσχουν επαρκή ιατρική φροντίδα για έντονους πόνους στο πόδι και την πλάτη.

Η υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις φυλακές ανακοίνωσε ότι η κατάσταση της υγείας του 44χρονου αντιπολιτευόμενου πολιτικού είναι ικανοποιητική και ότι εξετάζεται από γιατρό σε καθημερινή βάση.

Σε διαδηλώσεις αύριο καλούν οι συνεργάτες του

Οι συνεργάτες του έχουν καλέσει τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν αύριο-ημέρα κατά την οποία ο πρόεδρος Πούτιν θα εκφωνήσει την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους- διαμαρτυρόμενοι για την μεταχείρισή του από τις σωφρονιστικές αρχές.

Οι αρχές της Μόσχας όμως ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν έχουν δώσει άδεια για τις διαδηλώσεις, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Οι ρωσικές αρχές έχουν και στο παρελθόν διαλύσει διαδηλώσεις και συλλάβει χιλιάδες διαδηλωτές. Και αυτή τη φορά έχουν προειδοποιήσει ότι οι σχεδιαζόμενες διαδηλώσεις είναι παράνομες και έχουν καλέσει τους πολίτες να μη συμμετάσχουν.

ειδησεις σημερα 

Η δημοσιογραφία παρακωλύεται σε πάνω από 130 χώρες – Ήταν η πανδημία η αφορμή;

IEA: Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 θα αυξηθούν κατά σχεδόν 5% φέτος