Κόσμος

Γαλλία - AUKUS: Ανακαλούνται οι πρεσβευτές σε ΗΠΑ και Αυστραλία

Μακρόν

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της χώρας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για διαβουλεύσεις.

Η Γαλλία  προχώρησε σε αυτην την κίνηση μετά τη συμφωνία της Καμπέρας με την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο (AUKUS) για την προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, με την οποία αναίρεσε τη σύμβαση, ύψους 54 δισεκ. ευρώ, για την αγορά συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία.

«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση της Γαλλίας και θα συνεχίσουν να εργάζονται τις επόμενες ημέρες για να επιλύσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Είναι η πρώτη φορά που το Παρίσι παίρνει μια τέτοια απόφαση απέναντι στις δύο αυτές χώρες, ιδίως απέναντι στις ΗΠΑ, ιστορικό σύμμαχο της Γαλλίας από την εποχή του πολέμου της αμερικανικής ανεξαρτησίας.

Νωρίτερα ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον είχε δηλώσει: "Η Γαλλία δεν βλέπει πως μπορεί να εμπιστευτεί την Καμπέρα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Αυστραλίας, μετά την απόφαση της τελευταίας να αθετήσει τη δέσμευσή της να αγοράσει γαλλικά υποβρύχια".

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον απέκρουσε τις επικρίσεις της Γαλλίας εξηγώντας ότι είχε ξεκαθαρίσει από τον Ιούνιο στον Γάλλο πρόεδρο ότι αυτό ενδέχεται να συμβεί, 

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος EUMED 9: Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία

ΔΕΘ - Επίσκεψη Τσίπρα: Θα ζητήσει ρύθμιση ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε στην πανδημία

Περίεργα - Παράξενα

Τροπικό φρούτο που μυρίζει σαν πτώμα αναστάτωσε την πυροσβεστική

ντούριαν

Η μυρωδιά ενός τροπικού φρούτου έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις σωστικές υπηρεσίες της πόλης Καμπέρα στην Αυστραλία.

Οι κάτοικοι της περιοχής πέρασαν την έντονη μυρωδιά του τροπικού φρούτου για διαρροή φυσικού αερίου και ειδοποίησαν τις αρχές.

«Δεν ήταν διαρροή αερίου, αλλά ένα φρούτο ντούριαν. Το φρούτο αναδίδει μια πολύ διαπεραστική οσμή που επεκτείνεται σε μεγάλη απόσταση» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία εκτάκτων αναγκών της Καμπέρα.

Οι πυροσβέστες κατέφτασαν σε ένα μαγαζί στις 15 Οκτώβρη, αφού δέχτηκαν αναφορές για πιθανή διαρροή αερίου. Όμως τελικά ανακάλυψαν ότι η μυρωδιά ήταν στην πραγματικότητα το άσχημο άρωμα ενός τροπικού φρούτου.

Έπειτα από μια ώρα στο σημείο, οι σωστικές υπηρεσίες της Καμπέρα ανέφεραν ότι «ένας ένοικος σπιτιού πάνω από το κατάστημα υπέδειξε την πιθανή αιτία».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο φρούτο θεωρείται εκλεκτό έδεσμα στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και έχει μια γλυκιά, κρεμώδη γεύση ξηρών καρπών, όμως το εσωτερικό του αφήνει μια έντονη μυρωδιά που μπορεί να θεωρηθεί δυσάρεστη για πολλούς.

Γι’ αυτό τον λόγο, σε κάποιες χώρες έχει απαγορευτεί η μεταφορά του ντούριαν σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των αεροδρομίων.

Δείτε το βίντεο:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίνα - H «νέα» Μουλάν: 13χρονη υποδύθηκε το αγόρι για να μπει σε συγκρότημα

Η στιγμή που τέσσερις τεράστιοι πύργοι γίνονται σκόνη - Βίντεο

Ήπιε 51 ποτά σε 51 pub μέσα σε 24 ώρες και πάει για το ρεκόρ Guinness

 

ESPA BANNER