Κόσμος

Ευρωκοινοβούλιο: Ζητά μέτρα για τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Ευρωκοινοβούλιο

Το σκάνδαλο των Pandora Papers έχει ταρακουνήσει τους ευρωβουλευτές που εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να μπει τέλος στη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Με χαρακτηριστική ανησυχία, που είχε συνοδεύσει και τη σχετική συζήτηση, οι ευρωβουλευτές είναι αποφασισμένοι να ληφθούν επειγόντως μέτρα σε επίπεδο ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Οι ευρωβουλευτές προσδιόρισαν τα μέτρα που θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως από την ΕΕ, προκειμένου να εξαλειφθούν τα νομικά κενά που διευκολύνουν σήμερα την εκτεταμένη φοροαποφυγή, φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ζήτησαν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινηθεί νομικά κατά των κρατών μελών που δεν εφαρμόζουν ορθά την ισχύουσα νομοθεσία.

Έρευνες τώρα!
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα δεχτεί να εκτεθεί η ΕΕ από τέτοιες δραστηριότητες στις οποίες θα εμπλέκονται ευρωπαίοι πολιτικοί. Οι ευρωβουλευτές επέκριναν ιδιαίτερα τους πρώην και νυν πρωθυπουργούς και υπουργούς κρατών μελών της ΕΕ, των οποίων οι δραστηριότητες αποκαλύφθηκαν από τα Pandora Papers.

Το ψήφισμα απαιτεί από τις αρχές των κρατών μελών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες όσον αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών και τον εντοπισμό πραγματικών δικαιούχων πίσω από δραστηριότητες «βιτρίνα».

Δεν έχει νόημα να θεσπιστούν νέοι κανόνες
Σύμφωνα με το ψήφισμα, δεν έχει νόημα να θεσπιστούν νέοι και πιο αυστηροί κανόνες, εάν δεν εφαρμόζονται σωστά οι ήδη υπάρχοντες. Απαιτείται επίσης καλύτερη συνεργασία μεταξύ των αρχών των κρατών μελών σε ολόκληρη την ΕΕ. Το ψήφισμα ζητάει ακόμη να επιδεικνύεται καλή θέληση σε παρόμοιες υποθέσεις και να διατίθενται περισσότεροι πόροι σε αυτό τον τομέα πολιτικής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει η ίδια να αξιολογεί κατά πόσον οι «μονάδες χρηματοοικονομικών πληροφοριών» των κρατών μελών διαθέτουν επαρκείς πόρους.

Αναποτελεσματική η ευρωπαϊκή μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων
Σύμφωνα με το ψήφισμα, η ευρωπαϊκή μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων δεν εξυπηρετεί τον ρόλο της, καθώς δεν περιλαμβάνει ορισμένες από τις χώρες στις οποίες τελούνται οι περισσότερες παραβάσεις.

Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι, για παράδειγμα, στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους εδρεύουν τα δύο τρίτα των εικονικών εταιρειών που αναφέρονται στα Pandora Papers, ωστόσο η χώρα αυτή δεν περιλαμβάνεται στην ευρωπαϊκή μαύρη λίστα.

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν διάφορους τρόπους για να βελτιωθεί η διαδικασία συμπερίληψης χωρών στη μαύρη λίστα, όπως είναι η διεύρυνση του καταλόγου πρακτικών που θεωρούνται χαρακτηριστικά γνωρίσματα φορολογικών παραδείσων και η μεταρρύθμιση της σχετικής διαδικασίας λήψης απόφασης. Νωρίτερα τον φετινό Οκτώβριο οι ευρωβουλευτές είχαν ήδη εγκρίνει ένα πιο λεπτομερές ψήφισμα για το θέμα.

To ψήφισμα εγκρίθηκε με 578 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 79 αποχές .

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Στη Γαλλία ο Α/ΓΕΕΘΑ: Πτήση Φλώρου με μαχητικό Rafale (Φωτογραφίες)

Σεισμός - Ηράκλειο: Το χωριό όπου έμειναν όρθια μόνο 3 σπίτια! (φωτογραφίες)

Κορωνοϊός - Pfizer: Αποτελεσματικό κατά 90,7% το εμβόλιο σε παιδιά 5-11 ετών

Κόσμος

Γαλλία: Ξανά υποχρεωτική η μάσκα στις δημόσιες συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους

Γαλλία κορωνοϊος

Το Παρίσι κατέστησε εκ νέου υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας στις δημόσιες συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 αυξάνεται, έγινε γνωστό από την αστυνομία.

Η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε πως οι μάσκες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στις συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους, σε φεστιβάλ και θεάματα, σε αγορές και όταν οι πολίτες στέκονται στην ουρά.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Ποιες χώρες "κλείνουν" τα σύνορά τους στη νέα μετάλλαξη

Ηράκλειο: Πως έφτασε η αστυνομία στα ίχνη των ληστών του μίνι μάρκετ

ESPA BANNER