Κόσμος

Εξολοθρεύουν το θηλαστικό παγκολίνο για τα λέπια του

παγκολίνος

Οι τουρκικές Αρχές ανακοίνωσαν πως κατάσχεσαν 1,2 τόνους φολίδες παγκολίνων στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τη Δευτέρα.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι δυνάμεις ασφαλείας ειδοποιήθηκαν για φορτίο που επρόκειτο να φύγει στο εξωτερικό και το οποίο είχε δηλωθεί ως «οστά και κέρατα ζώων». Ωστόσο, έπειτα από έλεγχο οι Τούρκοι αξιωματούχοι βρέθηκαν μπροστά σε μια τεράστια ποσότητα φολίδων, λέπια από κερατίνη που καλύπτουν όλο το σώμα του θηλαστικού. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο το φορτίο αυτό πωλείται προς 1,5 εκατομμύριο δολάρια στην αγορά της Τουρκίας και περισσότερα από 3 εκατ. δολάρια στις ασιατικές αγορές.

Το θηλαστικό που έχει θηρευτεί περισσότερο από κάθε άλλο στον κόσμο

Ο παγκολίνος είναι θηλαστικό στη τάξη των φολιδωτών και απαντάται στην Αφρική και την Ασία. Η μόνη οικογένεια που σώζεται μέχρι σήμερα, οι Μανίδες, έχει ένα γένος, το Μάνις, το οποίο αποτελείται από οχτώ είδη. Αυτά τα είδη έχουν διαστάσεις από 30 μέχρι 100 εκατοστά μήκος και αντιλαμβάνεται κανείς την θανάτωση πόσων τέτοιων ζώων απαιτεί η ποσότητα 1,2 τόνων που βρέθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.
 

Οι παγκολίνοι έχουν μεγάλες προστατευτικές κεράτινες φολίδες που καλύπτουν το δέρμα τους. Είναι τα μόνα γνωστά θηλαστικά με αυτή την προσαρμογή. Ζουν σε κουφάλες δέντρων ή λαγούμια, ανάλογα με το είδος. Είναι νυκτόβια ζώα και η δίαιτά του περιλαμβάνει κυρίως μυρμήγκια και τερμίτες, τα οποία τρώνε με τη μακριά τους γλώσσα.

Φολίδες παγκολίνου χρησιμοποιούνται από την κινεζική ιατρική

Οι παγκολίνοι κινδυνεύουν από το κυνήγι (για το κρέας και τις φολίδες τους) και από την αποψίλωση του ενδιαιτήματός τους. Είναι το θηλαστικό το οποίο πέφτει περισσότερες φορές θύμα παράνομου εμπορίου ζώων εξαιτίας δεισιδαιμονιών που θέλουν τα λέπια (φολίδες) του να έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και να καταναλώνονται κατά κόρων από την παραδοσαική κινεζική ιατρική.

Αμφιβόλου προέλευσης πληροφορίες και πρακτικές, ισχυρίζονται πως τα αποξηραμένα λέπια των παγκολίνων έχουν θεραπευτικές ιδιότητες σε ασθένειες που αφορούν το ήπαρ, αλλά και τα οστά. Και τα οχτώ είδη παγκολίνων θεωρούνται ότι κινδυνεύουν με εξαφάνιση σύμφωνα με την κόκκινη λίστα της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης.
 

Κόσμος

Δύο κρούσματα της παραλλαγής Omicron εντοπίστηκαν στη Βαυαρία

Ειδικά για το θέμα της μετάλλαξης του νέου ιού και τις συνέπειες που μπορεί αυτό να επιφέρει, οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί.

Δύο κρούσματα της παραλλαγής Omicron εντοπίστηκαν στη Βαυαρία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του κρατιδίου.

Οι δύο ασθενείς, που έχουν τεθεί σε απομόνωση, έφτασαν στο αεροδρόμιο του Μονάχου στις 24 Νοεμβρίου, προτού δηλαδή να χαρακτηριστεί η Νότια Αφρική από τις γερμανικές αρχές «περιοχή παραλλαγής του ιού».

Λίγο νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ ακύρωσε την τριήμερη περιοδεία του στις χώρες του Κόλπου, λόγω των εξελίξεων με την πανδημία. Ο Σταϊνμάιερ επρόκειτο να ταξιδέψει αύριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ την Τετάρτη θα επισκεπτόταν το Κατάρ.

Η απόφαση της ακύρωσης ελήφθη λόγω των εξελίξεων του τελευταίου 24ωρου, εξήγησε το γραφείο του, αναφερόμενο στην ανάδυση της νέας παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετάλλαξη Omicron: Σε προληπτική καραντίνα πέντε Έλληνες που ταξίδεψαν από τη Ν. Αφρική

Μετάλλαξη Omicron: Ο Τζόνσον ανακοίνωσε νέα μέτρα στη Βρετανία

Μετάλλαξη Omicron: Κανένα κρούσμα στην Ελλάδα ανάμεσα σε 40.000 θετικά τεστ

ESPA BANNER