Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Εξοικονόμηση ρεύματος: «Δείπνο στο σκοτάδι» και εκπτώσεις 20% για ποτό με παλτό

Image
ΚΕΡΙΑ
 clock 20:38 | 02/10/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Η ενεργειακή κρίση απειλεί την επιβίωση των εστιατορίων σε όλη την Ευρώπη, διότι οι επιχειρήσεις του κλάδου βλέπουν το σχετικό κόστος να εκτινάσσεται σε ύψη δυσθεώρητα, απειλώντας την ίδια τους τη βιωσιμότητα. Οπως παρατηρούν, αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που η πελατεία τους υποχρεώνεται να περικόψει τα θεωρούμενα ως περιττά έξοδα, όπως μια έξοδο για φαγητό ή ποτό.

Αλλωστε, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το moneyreview.gr, ο πληθωρισμός είναι τόσο υψηλός, ώστε κατατρώγει τα διαθέσιμα εισοδήματα των οικογενειών. Εν τω μεταξύ, ο κλάδος της εστίασης έχει ήδη δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την κρίση του κορωνοϊού και τα lockdowns, οπότε πλέον οι επιχειρηματίες επιστρατεύουν τη φαντασία τους για λύσεις. Στο Δουβλίνο, λόγου χάριν, μια παμπ καθιερώνει μία ημέρα την εβδομάδα κατά την οποία χαμηλώνει τον θερμοστάτη και προσφέρει στην πελατεία της εκπτώσεις, αρκεί να φέρουν μαζί και τα δικά τους… θερμαντικά μέσα.

Ειδικότερα, το Doyle’s Corner καλεί τους πελάτες να φέρουν το παλτό τους και να φάνε 20% φθηνότερα. «Χαμηλώνουμε τη θέρμανση. Δροσιστείτε μαζί μας κάθε Τρίτη του Οκτωβρίου. Φέρτε το παλτό σας και κερδίστε έκπτωση 20% στον λογαριασμό του φαγητού σας», γράφει η παμπ στους λογαριασμούς της στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι συνάδελφοί τους στη βελγική πρωτεύουσα, πάλι, ακολουθούν τη δική τους συνταγή εξοικονόμησης. Στις Βρυξέλλες, ομάδα δώδεκα εστιατόρων προσφέρει στους πελάτες τους μια εναλλακτική για το πώς θα ήταν η ζωή χωρίς φως, ηλεκτρικό και φυσικό αέριο. Ολα αυτά τα συναρπαστικά στην μπρασερί Surrealiste των Βρυξελλών και όσα άλλα εστιατόρια συμμετείχαν στην πρωτοβουλία «Δείπνο στο σκοτάδι». «Οι άνθρωποι βλέπουν τις αυξήσεις στα αγαθά να φθάνουν το 30% με 40% στο σούπερ μάρκετ. Κι εμείς οι εστιάτορες τι κάνουμε;» διερωτάται ο Φραντσέσκο Κερί Ρασίν, ιδιοκτήτης της μπρασερί. «Αυξάνουμε τις τιμές. Αλλά πάνω σε αυτές χρεώνουμε τις τιμές αερίου και ηλεκτρισμού. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας και χωρίς πηγές ενέργειας», όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Στην μπρασερί Surrealiste δεν υπάρχουν φούρνοι, σόμπες ή καλοριφέρ, ούτε ζεστές πλάκες για διατήρηση της θερμοκρασίας του φαγητού. Δεν υπάρχουν μηχανές του καφέ, ούτε λάμπες. Αλλά το φαγητό παραμένει υπέροχο. Απλά λίγο κρύο και η μπριζόλα ελαφρά ψημένη στα κάρβουνα, στη σχάρα, σε ένα ιαπωνικό μπάρμπεκιου. Και βέβαια τα πιάτα σερβίρονται σε τραπέζια γεμάτα κεριά. «Εχουμε φτάσει σε σημείο που πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε ένα ζεστό σπίτι ή ένα φαγητό σε εστιατόριο», λέει ένας θαμώνας. Παρά τη σοβαρή αύξηση του πληθωρισμού στο Βέλγιο, τέλος, στην πρωτοβουλία «Δείπνο στο σκοτάδι», που διοργάνωσαν τα 12 εστιατόρια, συμμετείχαν 50 ζευγάρια.

Διαβάστε επίσης:

Nord Stream: Ποιους «δείχνει» για δολιοφθορά η Ρωσία

Ιράν: Στους 92 ανέβηκαν οι νεκροί των διαδηλώσεων για την Μαχσά Αμινί

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis