Κόσμος

Ερντογάν: Ευχαριστώ τις λογικές χώρες που χάλασαν το παιχνίδι κάποιων

Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ευχαρίστησε τις χώρες της Ε.Ε. που επέδειξαν θετική στάση στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών και «έριξαν στο κενό το παιχνίδι κάποιων άλλων κρατών», όπως είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την Ελλάδα. «Η Ε.Ε. δεν έδωσε στη Σύνοδο Κορυφής, που έγινε χθες, την απάντηση που ανέμεναν κάποιες χώρες, επειδή οι αξιώσεις τους δεν ήταν δίκαιες. Οι αξιώσεις τους, στην πραγματικότητα, ήταν σε αντίθετη γραμμή με τα δίκαια της Τουρκίας. Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η δική μας θετική στάση απέναντι σε όλα αυτά, έριξαν στο κενό τις δικές τους προσδοκίες», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του, έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής, είπε ότι η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αποκάλυψε τα λάθη που έγιναν κατά της Τουρκίας. «Να ‘ναι καλά κάποιες χώρες εντός της ΕΕ που λειτούργησαν με βάση την κοινή λογική και έριξαν στο κενό το παιχνίδι που παιζόταν με τη θετική τους στάση», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, προδικάζοντας μάλιστα και το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής το Μάρτιο.

«Τώρα υπάρχει μια προσδοκία για μια νέα προετοιμασία και μια νέα διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου το 2021. Για να είμαι ειλικρινής και σαφής, ούτε από εκεί πρόκειται να βγει τίποτα. Διότι η Τουρκία έχει δίκιο και αυτή την περίοδο πρέπει να μας αναγνωριστούν τα δικαιώματά μας. Υπάρχουν πολλά δικαιώματα που πρέπει τα μέλη της ΕΕ να αναγνωρίσουν στην Τουρκία. Από την απελευθέρωσης της βίζας μέχρι την τελωνειακή ένωση. Η ευχή μου είναι να τελειώσει αυτή η διαδικασία», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης: 

Σύνοδος Κορυφής: Κυρώσεις "χάδι" στην Τουρκία

Κόσμος

Κορωνοϊός -Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ναι στην χρήση του κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron

Το κοκτέιλ της Regeneron

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων που αναπτύχθηκε από την Regeneron Pharmaceuticals μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Η σύσταση αυτή μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί ως κατευθυντήρια οδηγία μεμονωμένα στα ευρωπαϊκά έθνη για την πιθανή χρήση του συνδυασμού casirivimab και imdevimab πριν από την έκδοση της αδειοδότησής του, ανακοινώνει ο EMA.

Το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron έλαβε άδεια για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο και χορηγήθηκε στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όταν είχε προσβληθεί από την COVID-19.

Όσον αφορά την ασφάλεια, οι περισσότερες παρενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν ήπιες ή μέτριες, ωστόσο έχουν υπάρξει αντιδράσεις που σχετίζονται με την έγχυση (συμπεριλαμβανομένων αλλεργικών αντιδράσεων) και θα πρέπει να παρακολουθούνται”, σύμφωνα με τον EMA.

Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ σημείωσε ότι η αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο του συνδυασμού αυτού αντισωμάτων συνεχίζεται και θα αποτελέσει τη βάση για την σύστασή της για μια υπό όρους άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ. Η EMA αξιολογεί επίσης τις θεραπείες αντισωμάτων των Eli Lilly και Celltrion.

H Regeneron ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι ανεξάρτητη επιτροπή διαπίστωσε ότι η θεραπεία αυτή έχει “σαφή κλινική αποτελεσματικότητα” στη μείωση των ποσοστών νοσηλειών και θανάτων σε ασθενείς.

Ειδήσεις σήμερα 

Εμβόλιο κορωνοϊού: Η Pfizer δοκιμάζει τρίτη δόση κατά των μεταλλάξεων

Ηγουμενίδης: Κατώτερη των περιστάσεων η απάντηση Βορίδη για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα

Απόκριες - Ηράκλειο: Οι πρώτοι "μασκαράδες" έφτασαν!