Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Επανεμφάνιση της τοξικής βλέννας στη θάλασσα του Μαρμαρά

Image
βλένα στην θάλασσα του Μαρμαρά
 clock 10:11 | 12/10/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Επέστρεψε η τοξική βλέννα στη θάλασσα του Μαρμαρά έχοντας σημάνει συναγερμό. Ο καθηγητής Ωκεανολογίας, Γιώργος Συλαίος μιλώντας στο OPEN είπε ότι «αυτό είναι αποτέλεσμα του χαμηλού επιπέδου διαχείρισης των υγρών αποβλήτων που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία».

Όπως εξήγησε «έχουμε υγρά απόβλητα που προκύπτουν από αστική δραστηριότητα, από τους οικισμούς τα οποία κατά 80% είναι ανεπεξέργαστα και πέφτουν στη θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ έχουμε και βιομηχανικά απόβλητα, τα οποία σχεδόν κατά 100% είναι ανεπεξέργαστα και πέφτουν στους χείμαρρους και μετά στην παράκτια ζώνη.

Υπάρχουν επίσης απόβλητα που προκύπτουν από τις αγροτικές καλλιέργειες και με την πρώτη βροχόπτωση μεταφέρονται στη θάλασσα. Επίδραση έχει και η εκτεταμένη ναυσιπλοΐα, τα πολλά σκάφη που παραπλέουν στην περιοχή και τα οποία επίσης παράγουν απόβλητα που συμβάλλουν στην παραγωγή της θαλάσσιας βλέννας».

Θα φτάσει η βλέννα και στην Ελλάδα;

Στην ερώτηση εάν η βλέννα αυτή φτάσει και στην Ελλάδα όπως την προηγούμενη φορά, ο κ. Συλαίος απάντησε ότι «όπως το εντοπίσαμε την προηγούμενη φορά και αρχίσαμε να ασχολούμαστε σε μεγάλη κλίμακα κατά τον Μάιο, μεταφέρθηκε σταδιακά στο Βόρειο Αιγαίο, έτσι πιστεύουμε ότι θα συμβεί και φέτος. Αν οι περιβαλλοντικές συνθήκες ευνοήσουν σίγουρα θα μεταφερθεί στο Βόρειο Αιγαίο».

Σύμφωνα με τον κ. Συλαίο, η βλέννα αυτή στη θάλασσα του Μαρμαρά είναι «εξαιρετικά τοξική. Το οικοσύστημα υφίσταται μια τρομερή πίεση, καταναλώνεται το οξυγόνο και οι υδρόβιοι οργανισμοί έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά στη διαβίωσή τους. Μιλάμε κυρίως για τους οργανισμούς που είναι στατικοί, δηλ. για τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα του πυθμένα. Από εκεί και πέρα και η αλιεία, η ιχθυοκαλλιέργεια, η μυδοκαλλιέργεια επηρεάζονται σημαντικά».

Ο κ. Συλαίος είπε τέλος «ας ελπίσουμε ότι δεν θα φτάσει στο πιάτο μας όλο αυτό, αλλά τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Η κυκλοφορία στην επιφάνεια είναι από τη θάλασσα του Μαρμαρά προς το Βόρειο Αιγαίο.

Η κίνηση των ρευμάτων είναι τέτοια που ευνοεί τη μεταφορά σε ένα επεισόδιο διασυνοριακής ρύπανσης ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πρέπει να αναληφθούν κάποιες πρωτοβουλίες ώστε να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα και αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν να κάνουν με την καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων. Έως τώρα πέρα από κάποια πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία δεν έχουμε δει άλλα μέτρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιράν - Ρωσία: Υπογράφουν συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης

Η τραγανή υπερτροφή που προστατεύει τα μάτια και την καρδιά

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis