Κόσμος

Εμπλουτίζεται με ουράνιο η Τεχεράνη

τεχεράνη ουράνιο

Το Ιράν τροφοδότησε χθες τις συσκευές φυγοκέντρισης των υπόγειων εγκαταστάσεων Φορντό με αέριο ουράνιο, φθάνοντας στα απώτατα όρια της πυρηνικής συμφωνίας του 2015. Το Ιράν εξακολουθεί να υπόκειται στους ελέγχους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, που διασφαλίζουν ότι το πρόγραμμα δεν είναι στρατιωτικό, αν και την περασμένη εβδομάδα απαγόρευσε την είσοδο σε επιθεωρήτρια της υπηρεσίας.

Η Τεχεράνη υποστήριξε πως η επιθεωρήτρια, που επρόκειτο να μεταβεί στις εγκαταστάσεις Νατάνζ, είχε στην κατοχή της απαγορευμένες ουσίες. Χθες, επιθεωρητές ήταν παρόντες στη διαδικασία φυγοκέντρισης στο Φορντό, στόχος της οποίας είναι να φθάσει το ουράνιο σε ποσοστό εμπλουτισμού 4,5%. Πρόκειται για το ανώτατο όριο που επιτρέπει η συμφωνία, ενώ το ποσοστό εμπλουτισμού που απαιτείται για την παρασκευή πυρηνικών βομβών φθάνει το 90%.

Η Τεχεράνη έχει καταστήσει σαφές ότι θα σταματήσει τον εμπλουτισμό αν η Ευρωπαϊκή Ενωση βρει τρόπο να την ανακουφίσει από τον βρόχο των κυρώσεων της κυβέρνησης Τραμπ, ο οποίος σφίγγει ολοένα και περισσότερο. Οι κυρώσεις έχουν περιορίσει σημαντικά τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, χωρίς ωστόσο να τις έχουν μηδενίσει, όπως ήταν ο δεδηλωμένος στόχος της Ουάσιγκτον. Ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από την πυρηνική συμφωνία που είχε υπογράψει ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, με την Τεχεράνη, επιδιώκοντας μια νέα, ευρύτερη συμφωνία, η οποία θα περιορίζει τον περιφερειακό ρόλο του Ιράν και θα απαγορεύει την ανάπτυξη πυραύλων.

Η Ευρώπη έχει υποσχεθεί μηχανισμό μέσω του οποίου θα παρακάμπτονται οι ευρωπαϊκές κυρώσεις, αλλά ο μηχανισμός αυτός δεν έχει λειτουργήσει ακόμη ούτε έχει υλοποιηθεί η γαλλική υπόσχεση για πιστοληπτική γραμμή ύψους 15 δισ. δολαρίων. Στον Περσικό Κόλπο η κατάσταση είναι πιο ομαλή τους τελευταίους μήνες, μετά μια σειρά επεισοδίων και μυστηριωδών επιθέσεων σε δεξαμενόπλοια και σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, για τις οποίες οι ΗΠΑ είχαν ενοχοποιήσει το Ιράν. Νωρίτερα, ιρανικά αντιαεροπορικά πυρά είχαν καταρρίψει αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ενώ οι ιρανικές αρχές επιβιβάστηκαν σε δεξαμενόπλοια, ακινητοποιώντας τα, για ελέγχους.

 

Κόσμος

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Λιγότερες οι νέες μολύνσεις, κάτω από τους 100 οι θάνατοι

κορωνοϊός, Ιταλία

Μειωμένες ήταν το τελευταίο 24ωρο οι νέες μολύνσεις από κορωνοϊό στην Ιταλία, καθώς έπεσαν στις 516 από τις 593 χθεσινές. Οι περισσότερες εξ αυτών (354) καταγράφηκαν για άλλη μια μέρα στη Λομβαρδία.

Σε ότι αφορά τους θανάτους, αυτοί ανέβηκαν στους 87 από τους 70 χθεσινούς, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 33.229.

Στο μεταξύ, οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ νοσκομείων της Ιταλίας φτάνουν στους 475 και είναι 14 λιγότεροι από χθες, ενώ 7.094 είναι οι νοσηλευόμενοι με συμπτώματα (285 λιγότεροι από χθες) και 38.606 βρίσκονται σε κατ' οίκον απομόνωση (1512 λιγότεροι από την Πέμπτη).

Παράλληλα, 2.240 ανέρρωσαν το τελευταίο 24ωρο, με το σύνολό τους να φτάνει στους 152.844.