Κόσμος

Ελβετία: Πολύ νωρίς για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Ελβετία

Είναι πολύ νωρίς να εξετάσουμε τη χαλάρωση των μέτρων που περιορίζουν την ταχύτητα της διασποράς του νέου κορονοϊού, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας της Ελβετίας, παρότι η γειτονική Αυστρία έχει σχεδιάσει πρόγραμμα για να αρχίσει τη χαλάρωση της καραντίνας σε εθνικό επίπεδο.

Ο αριθμός των νεκρών στην Ελβετία αυξήθηκε σήμερα σε 584 από 559 χθες Κυριακή, και ο αριθμός των διαγνωστικών εξετάσεων που ήταν θετικές στον ιό αυξήθηκαν σε 21.652 από 21.100 την Κυριακή, μια λιγότερο απότομη αύξηση σε σχέση με πρόσφατα.

"Ασφαλώς βλέπουμε τους άλλους αλλά αποφασίζουμε για εμάς", είπε ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά την επίσκεψή του σε αξιωματούχους της υγείας και ιατρικής περίθαλψης στο νοτιοδυτικό καντόνι Βαλέ.

Ο υπουργός είπε ότι η Ελβετία θα χρησιμοποιήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα για να αποφασίσει πότε θα μπορούσε να αρχίσει μια χαλάρωση των μέτρων --στα οποία συμπεριλαμβάνεται το κλείσιμο των σχολείων, των μπαρ, των εστιατορίων και η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των πέντε ατόμων -- τα οποία αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τις 19 Απριλίου.

Οι νοσοκομειακές νοσηλείες και οι μολύνσεις εξακολουθούν να αυξάνονται στην Ελβετία, η οποία δεν είχε δει ακόμη κορύφωση των κρουσμάτων της αναπνευστικής νόσου Covid-19, που προκαλείται από τον νέο ιό, δήλωσε ο Μπερσέ.

"Δεν μπορείτε να ξεχνάτε ότι ακόμα και όταν βρισκόμαστε στην κορύφωση, δεν σημαίνει ότι αυτό έχει τελειώσει. Η κορύφωση είναι μόνο η στιγμή που ελπίζεις αυτό θα αρχίσει να κατεβαίνει. Όταν πραγματικά κατεβαίνει, τότε μπορείς να σκεφτείς μια χαλάρωση των μέτρων" είπε, προτρέποντας τους ανθρώπους να μείνουν σπίτι. "Το Πάσχα και ολόκληρος ο Απρίλιος θα είναι κάπως διαφορετικός φέτος".

Το υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει δύο φορές πριν από τις 19 Απριλίου, οπότε έχει χρόνο να σταθμίσει την κατάσταση προτού υιοθετήσει οποιοδήποτε μέτρο όπως η Αυστρία, η οποία έχει λιγότερες λοιμώξεις από τον κορονοϊό, δήλωσε ο Μπερσέ.

Η κυβέρνηση της Αυστρίας σχεδιάζει να ανοίξει εκ νέου τα καταστήματα από την ερχόμενη εβδομάδα, λέγοντας ότι η χώρα συνέρχεται από την επιδημία παρότι διευρύνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στο πρόσωπο.

Ελλάδα

Πώς απελευθερώνονται οι πτήσεις από 15 Ιουνίου

Αεροδρόμιο Βενιζέλος

Σε καραντίνα 14 ημερών θα εξακολουθούν να μπαίνουν οι ταξιδιώτες που θα έρχονται στην Ελλάδα κι έχουν διαβατήρια εκτός των 29 χωρών, για τις οποίες «ανοίγουν» οι πτήσεις από τις 15 Ιουνίου στα δύο αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, μάλιστα, πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω εξειδίκευση, με βάση τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, για τη διαδικασία με την οποία θα εισέρχονται στη χώρα οι επισκέπτες από τις 29 χώρες που έλαβαν σήμερα το πράσινο φως, τόσο για τις εντός όσο και για τις εκτός Σένγκεν αγορές.

Αντίστοιχα, αναμένονται και οι σχετικές αεροπορικές οδηγίες (ΝΟΤΑΜ) από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τις πτήσεις εξωτερικού προς τη χώρα μας, δεδομένου ότι οι προηγούμενες ΝΟΤΑΜ λήγουν στις 31 Μαΐου.

Σύμφωνα πάντως με πηγές του υπουργείου Τουρισμού, θα πρέπει να υπάρχει ένας αξιόπιστος τρόπος ελέγχου της χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών που εισέρχονται στη χώρα κι αυτός έχει να κάνει με το αποδεικτικό ταυτοποίησης του ταξιδιώτη και δεν μπορεί να είναι μία απλή δήλωση του τόπου κατοικίας του επισκέπτη, η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί και να είναι αξιόπιστη, «γιατί σε αυτή την περίπτωση η όλη κατάσταση θα εξελισσόταν σε φιάσκο».

«Δεν θα είχε νόημα αλλιώς η λίστα αυτών που πληρούν τα επιδημιολογικά κριτήρια γιατί, σε κάθε άλλη περίπτωση, oι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μεγάλα αεροδρόμια από αυτές τις 29 χώρες, ως ενδιάμεσα, για να εισέλθουν στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα» διευκρινίζουν από το υπουργείο Τουρισμού.  Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, το ζητούμενο είναι «ο ελληνικός τουρισμός να ξανανοίξει τις πύλες του, σταδιακά, με υγειονομική ασφάλεια και προσοχή, για να υποδεχθεί τους επισκέπτες».

Την εξειδίκευση, σε συνέχεια των σημερινών ανακοινώσεων από πλευράς του υπουργείου Τουρισμού, αναμένουν και τα δύο αεροδρόμια, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το «Μακεδονία», όπου απελευθερώνονται πρώτα οι πτήσεις και δέχονται σταθερά πλήθος ερωτημάτων από ενδιαφερομένους ταξιδιώτες.

Στους επισκέπτες από τις 29 πρώτες χώρες (Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο,  Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία) θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος, ενώ για όλες τις υπόλοιπες θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες, με υποχρεωτικά τεστ μέσα στον Ιούνιο σε επιβάτες από επιδημιολογικά επιβαρυμένες χώρες προέλευσης.

Την 1η Ιουλίου αναμένεται το δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης, με το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων στους νησιωτικούς και λοιπούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα κάθε χώρας η «πράσινη» λίστα θα είναι δυναμική και θα προστίθενται νέες χώρες όπου θα βελτιώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ από την 1η Ιουλίου, με την περαιτέρω απελευθέρωση των πτήσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια, θα υπάρξει και η «κόκκινη» λίστα για τις χώρες, οι οποίες δεν θα έχουν ακόμη καλή επιδημιολογική εικόνα.