Κόσμος

Ελληνοτουρκικά: Σήμα στήριξης από Μπλίνκεν και Λε Ντριάν

μπλίνκεν

Την ορθότητα και αποδοχή των ελληνικών θέσεων σε ό,τι αφορά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή του αντικατοπτρίζουν, σύμφωνα με την ανάλυση της Αθήνας, όσα καταγράφηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση (9 Αυγούστου) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θέμα της συνεδρίασης ήταν η «διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και της ασφάλειας των θαλασσών», όπου με τις παρεμβάσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Γαλλίας υπογράμμισαν την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Σημειώνεται ότι αυτή αποτελεί μια σταθερή ρητορική επιλογή από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος αναφέρεται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας σε κάθε δημόσια παρέμβασή του.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα έχει επί μακρόν επωφεληθεί από κανόνες θαλάσσιας τάξης βασισμένους στο Διεθνές Δίκαιο, όπως θεσπίζονται από τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία καθορίζει το νομικό πλαίσιο όλων των δραστηριοτήτων σε ωκεανούς και θάλασσες. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν και τις επανειλημμένες προτροπές των ΗΠΑ προς όλα τα κράτη να συμμορφωθούν, ως προς τις διεκδικήσεις τους, με τα όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αλλά και την καταδίκη της χρήσης βίας για την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών. 

Τα κράτη τα οποία αγνοούν ή επιχειρούν να επαναχαράξουν θαλάσσια ή χερσαία σύνορα άλλων κρατών υπονομεύουν βασικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε επιπλέον ο κ. Μπλίνκεν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επισήμανε ότι τα κράτη έχουν εργασθεί για δεκαετίες προκειμένου να δημιουργήσουν περιβάλλον σταθερότητας.

Σημείωναν ακόμη ότι παρόμοιες ήταν και οι επισημάνσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν, ο οποίος σημείωσε πως «η ασφάλεια των θαλάσσιων περιοχών βασίζεται  στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Χωρίς σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου οι θάλασσες  καθίστανται θέατρα μόνιμων αντιπαραθέσεων. Η θάλασσα δεν πρέπει να μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων μεταξύ κρατών».

Εν τω μεταξύ, χθες, επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποίησε ο Αλεξάνταρ Βούλιν, υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, η οποία συνεισφέρει με μέσα και προσωπικό στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα. Ο κ. Βούλιν έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία τον ευχαρίστησε για τη συνδρομή της Σερβίας και υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών και τα εγκάρδια αισθήματα των λαών. Οι συνομιλίες συμπεριέλαβαν τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, την κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό ζήτημα. 

Η κυρία Σακελλαροπούλου επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, εφόσον, βεβαίως, αυτή πληροί εν καιρώ τα σχετικά κριτήρια. Ο κ. Βούλιν έγινε δεκτός και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη: Πιθανή η μεταφορά ασθενών με κορωνοϊό στην Αθήνα

Ηράκλειο: Συνελήφθη γιατρός μετά από καταγγελία για ασέλγεια σε 18χρονο

Ηράκλειο: Λουκέτο στο μπαρ για δύο μήνες!

Κόσμος

Ερευνα κατά Μπολσονάρου - Συνέδεσε το εμβόλιο κατά του Covid με το AIDS!

Ζαΐχ Μπολσονάρου

Δικαστής του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας έδωσε χθες εντολή να ανοίξει άλλη μια έρευνα εναντίον του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου επειδή διέδωσε με βίντεο μια ψευδή πληροφορία που συνέδεε το εμβόλιο κατά της Covid-19 με την ασθένεια του AIDS.

Η απόφαση του δικαστή Αλεξάντρ ντε Μοράες, απαντά σε ένα αίτημα της επιτροπής της Γερουσίας που κατηγόρησε τον Οκτώβριο τον αρχηγό του κράτους ότι διέπραξε σοβαρά αδικήματα στη διάρκεια της πανδημίας, και η νέα έρευνα προστίθεται σε πέντε άλλες οι οποίες έχουν ανοίξει σε βάρος του Μπολσονάρου, μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.

Αντικείμενο αυτής της νέας έρευνας είναι ένα βίντεο, στο οποίο ο ακροδεξιός πρόεδρος επικαλείται υποτίθεται επίσημες εκθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης που «υποδεικνύουν» ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού αναπτύσσουν την ασθένεια του AIDS «πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι προβλέπεται».

Η πληροφορία αυτή διαψεύσθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και από τη βραζιλιάνικη εταιρεία λοιμωδών νόσων, μεταξύ άλλων ιατρικών οργανισμών.

Το βίντεο αποσύρθηκε από το Facebook, το Instagram και το YouTube. Μάλιστα τόσο το Facebook όσο και το Twitter ανέστειλαν για μία εβδομάδα τον λογαριασμό του Μπολσονάρου.

Τον Αύγουστο, το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να αρχίσει έρευνα εναντίον του Μπολσονάρου για τα αδικήματα της «συκοφαντίας» και της «υποκίνησης εγκλήματος» σε μια υπόθεση που συνδέεται με την αμφισβήτηση του συστήματος ηλεκτρονιής ψηφοφορίας της Βραζιλίας.

Σε βάρος του προέδρου διεξάγονται και άλλες έρευνες που έχουν στόχο να διαπιστωθεί αν παρενέβη σε υποθέσεις που αφορούσαν μέλη της οικογένειάς του, στην ομοσπονδιακή αστυνομία, ή ακόμη επειδή διένειμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια απόρρητη έκθεση της αστυνομίας σχετικά με μια επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε εναντίον του εκλογικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης:

Έτσι θα γίνει η επιλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Ηράκλειο: Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στην Πλατεία Ελευθερίας (Φωτογραφίες)

ESPA BANNER