Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Αν και πολύ πλούσια, φοβάται ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος αυτόν τον χειμώνα

Image
Ελβετία
 clock 16:09 | 26/08/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

Αν και πολύ πλούσια, η Ελβετία φοβάται ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος αυτόν τον χειμώνα, αν οι γαλλικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες παραμείνουν εκτός λειτουργίας και αν το Βερολίνο, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, περιορίσει τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται με φυσικό αέριο.

Το καλοκαίρι η Ελβετία, η υδροδεξαμενή της Ευρώπης χάρις στις εκατοντάδες υδροηλεκτρικούς σταθμούς, εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά τον χειμώνα γίνεται το αντίθετο. Συνήθως, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά, από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, το ρωσικό φυσικό αέριο δεν ρέει αφειδώς στην Ευρώπη.

Φόβοι για ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας
Κατά συνέπεια, η Ελβετία, η οποία δεν διαθέτει δεξαμενές φυσικού αερίου στο έδαφός της, εισάγει τον χειμώνα ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται στην Γερμανία, η οποία φέτος αντιμετωπίζει την δραματική μείωση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου.

«Το άλλο πρόβλημα είναι ότι από την γαλλική πλευρά, το ήμισυ των πυρηνικών αντιδραστήρων βρίσκεται εκτός λειτουργίας» εξαιτίας προβλημάτων φθοράς των υποδομών, εξηγεί στο AFP ο Stéphane Genoud, καθηγητής Διαχείρισης Ενέργειας στην Haute Ecole Spécialisée de Suisse occidentale (HES-SO).

Αυτή η σύμπτωση αρνητικών παραγόντων δημιουργεί τους φόβους για ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν λόγο για την καθυστέρηση της Ελβετίας στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης, την ώρα που η χώρα έχει αποφασίσει να βγει προοδευτικά από την πυρηνική ενέργεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011.

Το 2020, η Ελβετία δεν διέθετε παρά περί τις σαράντα αιολικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τον Boris Salak, ειδικό του Institut fédéral de recherches sur la forêt, la neige et le paysage (Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Ερευνών για το Δάσος, το Χιόνι και το Τοπίο), 750 μονάδες αιολικής ενέργειας και ηλιακά πάνελ στο ένα τρίτο των στεγών θα ήταν αρκετά για την επίτευξη των κυβερνητικών στόχων ενεργειακής στρατηγικής για το 2050.

Στο τέλος του 2021, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ακόμη, η ελβετική Επιτροπή για την ηλεκτροδότηση σε περίπτωση κρίσης προειδοποιούσε για τον «αυξημένο» κίνδυνο ελλείψεων σε ηλεκτρικό ρεύμα στην χώρα.

Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση ζήτησε να μην δραματοποιείται η κατάσταση, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι προετοιμάζεται για ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ηλεκτρικής Ενέργειας προειδοποιεί για την πιθανότητα πολύωρων διακοπών στην ηλεκτροδότηση αυτόν τον χειμώνα.

Οι Ελβετοί στρέφονται προς τις ηλεκτρογεννήτριες και τα ηλιακά πάνελ για το μπαλκόνι, ενώ τα κόμματα της αριστεράς ζητούν την λήψη γρήγορα μέτρων.

Οι ειδικοί αναμένουν την λήψη ήπιων μέτρων για να παρακινηθούν οι άνθρωποι να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Stéphane Genoud θεωρεί ότι είναι πιθανόν ότι η Βέρνη θα εισαγάγει περιοριστικά μέτρα, όπως «ποσοστώσεις για τους μεγάλους καταναλωτές» ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, ή διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Αλλά ελπίζει ότι «αν οι Γάλλοι καταφέρουν θα θέσουν και πάλι σε λειτουργία τους αντιδραστήρες, αν δεν βάλει το χέρι του ο Πούτιν, θα αποφύγουμε τις ελλείψεις ή το μπλακ άουτ»

 

Διαβάστε επίσης:

"Να μπει στην καθημερινότητά μας η εξοικονόμηση ενέργειας"

Γερμανία: Πουλάει ρεύμα στη Γαλλία ενώ προτρέπει σε οικονομία στο εσωτερικό της

Οι Βρετανοί θα... πληρώνονται για να μην βάζουν πλυντήριο τις ώρες αιχμής

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2023 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis