Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη Σύνοδος ΕΕ: Ομοφωνία για Άμυνα, συμφωνία 26 χωρών για Ουκρανία – Το «βέτο» της Ουγγαρίας

συμβουλιο ασφαλειας
 clock 23:45 | 06/03/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αρνήθηκε να υπογράψει τα συμπεράσματα της ΕΕ σχετικά με την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αυτό όμως δεν σημαίνει και ότι... τίναξε στον αέρα τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Για την ακρίβεια, 26 από τους 27 ηγέτες ενέκριναν το κείμενο σε μια σχεδόν... ομοφωνία και για το ουκρανικό, αφού είχε προηγηθεί η συμφωνία για την άμυνα. Ενώ όμως το κείμενο έχει εγκριθεί, μένει να διευκρινισθεί υπό ποια μορφή θα δοθεί στο φως της δημοσιότητας.

Οι επιλογές είναι δύο: Από την μια στο κείμενο συμπερασμάτων να περιληφθεί μια υποσημείωση, στην οποία θα σημειώνεται η διαφωνία της Ουγγαρίας. Για να υλοποιηθεί αυτή η επιλογή, χρειάζεται η συναίνεση της Βουδαπέστης.

Η δεύτερη επιλογή είναι να συνταχθεί μια ξεχωριστή λεγόμενη «δήλωση του προέδρου» από τον Κόστα, στην οποία θα διευκρινίζεται ότι η δήλωσή του υποστηρίζεται από 26 άλλα κράτη μέλη, χωρίς καμία αναφορά στη διαφωνούσα χώρα, την Ουγγαρία.

Η συμφωνία για την άμυνα

Λίγη ώρα νωρίτερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για τα συμπεράσματα σχετικά με την άμυνα , χρησιμοποιώντας μια σειρά από νέα χρηματοδοτικά μέσα.
Συγκεκριμένα, οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν νέες πρωτοβουλίες χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων νέων δανείων ύψους 150 δισ. ευρώ που υποστηρίζονται από τον κοινό προϋπολογισμό της περιοχής και χαλάρωσης των κανόνων της ένωσης που διέπουν τα χρέη και τα ελλείμματα για να επιτρέψουν στις χώρες να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα. Οι 27 ηγέτες κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις για τις δύο πρωτοβουλίες, οι οποίες στη συνέχεια θα χρειαστούν επίσημη έγκριση από τις κυβερνήσεις.

Δεσμεύσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

Η Σύνοδος Κορυφής συνοδεύτηκε από νέες δεσμεύσεις κρατών για την ενίσχυση της αμυντικής τους ικανότητας:

Βέλγιο: Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το 2026 η χώρα θα παραδώσει μαχητικά F-16 στην Ουκρανία.

Κροατία: Προβλέπει 2% του προϋπολογισμού για την άμυνα και επιπλέον 30% για εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων.

Σλοβενία – Νορβηγία: Δεσμεύτηκαν για αύξηση των αμυντικών τους δαπανών.

Λιθουανία: Ο πρόεδρός της πρότεινε το 2030 ως έτος ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Σουηδία: Η χώρα θα αποστείλει οκτώ μαχητικά Gripen για να συνδράμει την αποστολή του ΝΑΤΟ στην Πολωνία.

Ηνωμένο Βασίλειο: Υπέγραψε συμβόλαια 30 εκατ. λιρών για επιθετικά drones που θα χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία.

Παράλληλα, σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους, περίπου 20 χώρες επιδιώκουν να ενταχθούν σε μια "συμμαχία των προθύμων" για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Ορισμένες χώρες, όπως η Λιθουανία, εμφανίστηκαν θετικές, θεωρώντας την πυρηνική ομπρέλα κρίσιμη αποτροπή έναντι της Ρωσίας. Αντίθετα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί η στρατιωτική προστασία των ΗΠΑ, ενώ ο Τσέχος πρωθυπουργός Πέτρ Φιάλα χαρακτήρισε τη συζήτηση πρόωρη.

Ζελένσκι: Δύο μορφές κατάπαυσης του πυρός

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε του ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες να υποστηρίξουν την πρόταση για εκεχειρία σε αέρα και θάλασσα με σκοπό την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία.

«Όλοι πρέπει να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία, ως η μοναδική πηγή αυτού του πολέμου, θα αποδεχθεί την ανάγκη να τερματισθεί. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο μορφές κατάπαυσης του πυρός που είναι εύκολο να καθιερωθούν και να παρακολουθούνται, πιο συγκεκριμένα, δηλαδή, όχι επιθέσεις σε ενεργειακές και άλλες αστικές υποδομές- εκεχειρία στους πυραύλους, βόμβες και μεγάλου βεληνεκούς μη επανδρωμένα αεροσκάφη και το δεύτερο εκεχειρία στη θάλασσα, που σημαίνει όχι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα» είπε μεταξύ άλλων ο Ουκρανός πρόεδρος.

 

Διαβάστε επίσης

Αμερικανικοί κολοσσοί επιστρέφουν στη Ρωσία

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis