Κόσμος

«Έκρηξη» κορωνοϊού η Βρετανία: Σε μία εβδομάδα τριπλασιάστηκαν τα ημερήσια κρούσματα

Βρετανία  COVID-19

Μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, στη Βρετανία εκφραζόταν εντονότατη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας, διότι τα ημερήσια κρούσματα κυμαίνονται γύρω από τα 4.000. Σήμερα Δευτέρα, ο ημερήσιος απολογισμός ήταν... 12.594 κρούσματα. Ήτοι, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση το πολύ πρόσφατο παρελθόν, γεγονός που σημαίνει ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού όχι απλά δεν υποχωρεί ή έστω σταματά σε ένα επίπεδο, αλλά εξελίσσεται ραγδαία.

Ο Βρετανικός Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσης άλλους 19 θανάτους το τελευταίο 24ωρο.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της έκρηξης, αναφέρουμε ότι την περασμένη Δευτέρα, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στη Βρετανία ήταν... μόλις 4.044. Δηλαδή ένας αριθμός μικρότερος από το ένα τρίτο των σημερινών.

Ακόμη και τα παραπάνω νούμερα, που όντως φαντάζουν μεγάλα, δεν μπορούν ούτε να προσεγγίσουν τις εκτιμήσεις των επιστημόνων. Κορυφαίος ερευνητής, υποστήριξε ότι τον Μάρτιο, όταν η πανδημία βρήκε την ανθρωπότητα απροετοίμαστη, νοσούσαν τουλάχιστον 100.000 Βρετανοί σε καθημερινή βάση.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα είναι τεράστιο και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, σε συνδυασμό με την άρνηση ενός ικανού ποσοστό του να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, το καθιστούν ακόμη μεγαλύτερο.

Οι πίνακες που ακολουθούν αποδεικνύουν ότι η Βρετανία διέρχεται ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενώ η «λύτρωση» από την παρασκευή ενός εμβολίου ή ενός φαρμάκου, έχει να διανύσει ακόμα πολύ δρόμο για να εμφανιστεί.
 

Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής - Κυριάκος Μητσοτάκης: Εφικτός ο στόχος να μην ξανακάνουμε lockdown

μητσοτάκης σύνοδος κορυφής

«Είναι απολύτως εφικτός ο στόχος να μην υπάρξει πισωγύρισμα, να μην ξανακάνουμε lockdown λόγω των μεταλλάξεων, αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο νέων περιορισμών λόγω των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο κριτήριο των Ελλήνων πολιτών. Αντιλαμβάνομαι τους όποιους δισταγμούς. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του, αλλά αυτό δε σημαίνει όμως πως θα σταματήσουμε να προσέχουμε. Θα πρέπει επίσης να είμαστε έτοιμοι να ελέγξουμε τοπικές εξάρσεις» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Μεγαλοποιήσαμε το ζήτημα»

Σε ερώτηση που ζητούσε διευκρινίσεις για τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η εντύπωσή μου είναι πως θα έχουμε εκταμιεύσεις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης εντός του Αυγούστου» ενώ για το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιορισμοί στις μετακινήσεις σημείωσε: «Δεν εκτιμώ ότι θα μπουν επιπλέον περιορισμοί στις ευρωπαϊκές μετακινήσεις» συμπληρώνοντας ότι «έχουμε μεγαλοποιήσει το ζήτημα».

ειδησεις σημερα

Κορωνοϊός: Δραματική έκκληση Αρναουτάκη μέσω του Ράδιο Κρήτη να εμβολιαστούν οι Κρητικοί

Εξαδάκτυλος για ινδική μετάλλαξη: Το 12% των εμβολιασμένων δεν έχει ανοσία

Πρόεδρος ΕΟΔΥ για μετάλλαξη "Δέλτα": Τοπικά λοκντάουν αν χρειαστεί