Κόσμος

Έκκληση για άνοιγμα σχολείων απευθύνει η παγκόσμια σύνοδος κορυφής

κορωνοϊός σχολείο μαθητές παιδιά

   

Έπειτα από ενός λεπτού σιγή για τον καθηγητή Πατί που δολοφονήθηκε στη Γαλλία, η γενική διευθύντρια της Unesco Οντρέ Αζουλέ κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να «ξανανοίξουν τα σχολεία» πολλά από τα οποία χρειάστηκε να κλείσουν λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Κατά την έναρξη μιας παγκόσμιας συνόδου κορυφής για την Εκπαίδευση στην οποία συμμετέχουν περίπου δώδεκα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, εξήντα υπουργοί και προσωπικότητες όπως η Αμερικανίδα ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί, η Αζουλέ απέτισε «φόρο τιμής» στον Σαμιέλ Πατί, έναν καθηγητή Ιστορίας «που δολοφονήθηκε λόγω της διδασκαλίας του», την Παρασκευή κοντά στο Παρίσι.

Η σύνοδος, που πραγματοποιείται διαδικτυακά, χαιρέτισε «όλους τους εκπαιδευτικούς στον κόσμο που διακινδυνεύουν για να εκπαιδεύσουν τα παιδιά και τους νέους μας».

Η Αζουλέ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο αύξησης του «κινδύνου σχολικής αποσύνδεσης των πιο ευάλωτων μαθητών», λόγω των μέτρων περιορισμού που συνδέονται με την Covid-19.

Αυτή την ώρα «περισσότεροι από 600 εκατομμύρια μαθητές, δηλ. το ένα τρίτο του παγκόσμιου σχολικού πληθυσμού, βλέπουν τα σχολεία τους να είναι κλειστά».

Σύμφωνα με την Unesco, η επιδημία επιδεινώνει προϋπάρχουσες ανισότητες και «24 εκατομμύρια παιδιά μπορεί να μην ξαναπάρουν ποτέ τον δρόμο για το σχολείο».

Μιλώντας στην ίδια σύνοδο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επανέλαβε την πρόσφατη προειδοποίησή του να αποφευχθεί μια «γενεαλογική καταστροφή», καθώς «η πρόοδος που έχει επιτευχθεί για τις νέες γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια (στον τομέα της εκπαίδευσης) απειλούνται».

«Είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν και να ξανανοίξουν τα σχολεία, διασφαλίζοντας ότι θα έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα», είπε η Αζουλέ.

Εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δημιουργία «υβριδικών μοντέλων που συνδυάζουν τη μάθηση στο σχολείο και εξ αποστάσεως» που πρέπει να εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται και να «καταστούν προσβάσιμα σε όλους τους πληθυσμούς».

Η διευθύντρια της Unesco κάλεσε σε μια «παγκόσμια κινητοποίηση στο ανώτατο επίπεδο», επειδή η εκπαίδευση «πρέπει να παραμείνει στο κέντρο των προτεραιοτήτων».

«Πρέπει να επενδύσουμε ώστε κανένας άνθρωπος να μην μείνει στην άκρη, ώστε όλοι να λαμβάνουν εκπαίδευση, ώστε τα σχολεία να είναι ασφαλή και πρέπει να επενδύσουμε στη συνδεσιμότητα», είπε ο Γκουτέρες.

Όπως και άλλοι στις παρεμβάσεις τους, η Αζουλέ κάλεσε τις κυβερνήσεις να επενδύσουν μαζικά στα εκπαιδευτικά συστήματά τους και τις χώρες δωρητές να αυξήσουν τη διεθνή βοήθεια στην εκπαίδευση.

Η Διακήρυξη που υπογράφουν οι συμμετέχοντες σε αυτή τη σύνοδο προσδιορίζει στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως τους πόρους που λείπουν για τη χρηματοδότηση των εκπαιδευτικών συστημάτων ιδιαίτερα εκείνων με αδυναμίες ή με πολύ μικρά έσοδα.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο οι χώρες δεσμεύονται να διαθέσουν «τουλάχιστον το 4, έως το 6% του ΑΕΠ τους ή το 15% έως το 20% των δημοσίων δαπανών τους στην εκπαίδευση».

«Αυτή η επένδυση δεν είναι θυσία ούτε κόστος», είπε η Αζουλέ, προειδοποιώντας πως «αν δεν το κάνουμε τώρα, το μέλλον θα είναι θλιβερό».

Απόψεις

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Του Σωκράτη Βαρδάκη

Σωκράτης Βαρδάκης

Η κυβέρνηση απέρριψε τροπολογία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για δωρεάν επανασύνδεση και απαγόρευση διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, εν μέσω πανδημίας.

Η κοινωνία μας είναι βαθιά πληγωμένη σε πολλά επίπεδα. Τόσο οι πρωτόγνωρες συνθήκες υγειονομικής κρίσης, όσο και η οικονομική κρίση  που γιγαντώθηκε κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, η ανεπάρκεια των πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης με λήψη αποσπασματικών και αναποτελεσματικών μέτρων στήριξης προς εργαζομένους, επιχειρήσεις, ανέργους αλλά και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, τα οποία άφησαν εκτεθειμένους και χωρίς δυνατότητα εξυπηρέτησης των πάγιων οφειλών τους μεγάλο μέρος του πληθυσμού, καθιστούν αυτονόητο χρέος μιας πολιτείας τη διασφάλιση των απαραίτητων, για την αξιοπρεπή διαβίωση, κοινωνικών  αγαθών για όλους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έπραξε το αυτονόητο, καταθέτοντας τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», με την οποία ζητούσαμε για όσους αποδεδειγμένα υπέστησαν σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους από τη 1/3/2020 έως και 31/10/2020 να ενταχθούν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, να υπάρξει δωρεάν επανασύνδεση  των κομμένων παροχών, απαγόρευση διακοπής των παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου  και σύνδεσης στο διαδίκτυο στους δικαιούχους που έχουν συσσωρευμένες οφειλές, ρύθμιση, για όλες τις παραπάνω παροχές, των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων, αρχής γενομένης από 1/1/2022.

Η απόρριψη της τροπολογίας, αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι η αναλγησία της κυβέρνησης απέναντι στους πληττόμενους συμπολίτες μας είναι πολιτική επιλογή.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το Νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο έδινε έκπτωση 30% σε όσους κάλυπταν τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος. Για 300.000 νοικοκυριά τα οποίοι λάμβαναν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης η έκπτωση στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν της τάξης του 70%. Από 150 ευρώ που είναι ο μέσος όρος των χρεώσεων τετραμήνου για το ρεύμα, πλήρωναν τελικά λιγότερα από 50 ευρώ. 

Αυξήθηκαν τα εισοδηματικά όρια ένταξης των ΑμεΑ και όσων χρίζουν μηχανικής υποστήριξης και εξοικονομήσαμε 10 εκατ. ευρώ για όσους είχαν υπαχθεί στο ΚΟΤ, αλλά τους είχε κοπεί το ρεύμα (1.342 νοικοκυριά το 2017) με τα οποία πληρώθηκε κόστος επανασύνδεσης και η οφειλή, ανάλογα με την εισοδηματική τους κατάσταση.

Βαρδάκης Σωκράτης - Βουλευτής Νομού Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία