Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Πού τα βρίσκουν για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Image
κυρώσεις της Κομισιόν προς την Ρωσία
 clock 10:32 | 05/10/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Σε συμφωνία κατέληξαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία που περιλαμβάνει το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. 

Το πακέτο, που είναι το όγδοο κατά της Μόσχας, προτάθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα, αφού ο Ρώσος πρόεδρος απείλησε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ είχαν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τα νέα μέτρα, ειδικά για το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου, και μένει ακόμη να διευκρινιστουν και να υπογραφούν γραπτώς οι λεπτομέρειες. 

Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ θα συναντηθούν ξανά σήμερα το πρωί για να υπογράψουν το τελικό κείμενο, όπως αναφέρει το Politico. «Αν και όλοι ήταν αισιόδοξοι ότι έχει βρεθεί μια συμφωνία, κάποιοι προειδοποίησαν να μην πανηγυρίσουν τη νίκη πολύ νωρίς και πριν το τελικό κείμενο να είναι έτοιμο - φοβούμενοι μήπως διαφωνήσουν την τελευταία στιγμή», σημειώνει. 

Σύμφωνα με το Politico, το οποίο επικαλείται επτά Ευρωπαίους διπλωμάτες, το νέο αυτό πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Το εμπάργκο στις περισσότερες εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο και το τελευταίο σχέδιο κυρώσεων βασίζεται σε αυτά τα μέτρα. Οι εισαγωγές άνθρακα έχουν ήδη σταματήσει και οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη έχουν διακοπεί σε μεγάλο βαθμό.

Όπως εξηγεί το Bloomberg, οι κυρώσεις ενεργοποιούν την απαγόρευση της αποστολής ρωσικού πετρελαίου, με εξαίρεση τη μεταφορά πετραλαίου με τιμή ή κάτω από ένα επίπεδο που ορίζεται από την G7. Το προσχέδιο των κυρώσεων περιλαμβάνει τη νομική βάση για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως είχε συμφωνηθεί προηγουμένως από τις χώρες της G7. Δεν έχει καθοριστεί ακόμα η ακριβής τιμή του πλαφόν, ενώ σημειώνεται ότι από τον Δεκέμβριο θα εφαρμοστεί και η απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου (όπως είχε προβλεφθεί σε προηγούμενο πακέτο κυρώσεων).

Υπνεθυμίζεται ότι η Μάλτα, η Ελλάδα και η Κύπρος, των οποίων οι στόλοι δεξαμενόπλοιων μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου, ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο του ανώτατου ορίου στις τιμές του πετρελαίου στις ναυτιλιακές τους βιομηχανίες. Τα τρία μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ναυτιλιακά έθνη ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες από το Bloomberg, εξαιρέσεις, καθώς θεωρούν ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες θα τιμωρηθούν άδικα, προς όφελος ναυτιλιακών ανταγωνιστών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό οδήγησε σε ορισμένες παραχωρήσεις προς αυτές τις χώρες, σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου της Δευτέρας και το οποίο είδε το Politico. Για παράδειγμα, το σχέδιο αναφέρει ένα σύστημα επόπτευσης από την Επιτροπή, το οποίο θα αξιολογεί πρακτικές παράκαμψης, όπως η αλλαγή σημαία των σκαφών. Εάν η Κομισιόν διαπιστώσει «σημαντική απώλεια εργασιών» λόγω αυτών των πρακτικών αποφυγής, θα «προτείνει μέτρα για τον μετριασμό» των επιπτώσεων αυτών των τεχνικών για την αποφυγή του μέτρου ανώτατου ορίου τιμής.

Παράλληλα, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε ότι το όριο στην τιμή του ρωσικού αργού δεν θα έχει εφαρμογή στις ποσότητες που μεταφέρονται μέσω αγωγών.  Η κυβέρνηση στη Βουδαπέστη, η οποία επικρίνει πιο ηχηρά από κάθε άλλη μεταξύ των 27 τις κυρώσεις των Βρυξελλών στη Μόσχα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες για το πετρέλαιο και αέριο από τη Ρωσία. Οι παραδόσεις στην ουγγρική αγορά γίνονται μέσω αγωγών οι οποίοι συνδέουν τις δύο χώρες.

Εκτός από το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου - το οποίο θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το εισόδημα της Ρωσίας, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία το έχουν επίσης υιοθετήσει- το πακέτο περιλαμβάνει και άλλες αυστηρές κυρώσεις, όπως περισσότερες απαγορεύσεις εξαγωγών σε ζωτικής σημασίας εξαρτήματα που χρειάζεται η Ρωσία για τον στόλο αεροσκαφών της. 

Συγκεκριμένα οι νέες κυρώσεις στοχεύουν και στη ρωσική βιομηχανία αλουμινίου, ενώ απαγορεύει στους Ευρωπαίους να έχουν ηγετικές θέσεις σε ρωσικές κρατικές εταιρείες. Το πακέτο κυρώσεων θα στοχεύει επίσης μια σειρά από άτομα και οντότητες, συμπεριλαμβανομένων ανώτατων αξιωματούχων του ρωσικού υπουργείου και ατόμων που εμπλέκονται στη διοργάνωση των πρόσφατων, ευρέως καταδικασμένων δημοψηφισμάτων. Θα περιορίζει επιπλέον την πρόσβαση σε είδη αεροπορίας, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συγκεκριμένες χημικές ουσίες για να στερήσει τον ρωσικό στρατό από σημαντικές τεχνολογίες.

Διαβάστε επίσης:

Ισημερινός: Ταραχές στις φυλακές με τουλάχιστον 15 νεκρούς – Βαρβαρότητες και ακρωτηριασμοί

ΕΕ: Ενόχληση για την «δύο μέτρα και δύο σταθμά» προσέγγιση της Γερμανίας στο φυσικό αέριο

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis