Κόσμος

ΔΝΤ: Να φορολογούνται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Οι εταιρείες με υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να πληρώνουν τέλος 75 δολαρίων για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν, όπως δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Το περιβαλλοντικό αυτό τέλος θα σημαίνει πως οι εταιρείες –μεταξύ των οποίων και οι παραγωγοί ενέργειας και οι βαριές βιομηχανίες- θα πρέπει να πληρώνουν για το διοξείδιο του άνθρακα που παράγουν, με στόχο να επιτευχθούν οι δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Το ΔΝΤ προέτρεψε, όμως, της χώρες G20 να υιοθετήσουν έναν τέτοιο φόρο για τις επιχειρήσεις, καθώς ενδεχομένως να αποτελέσει την ταχύτερη οδό στην επίτευξη του στόχου των καθαρών μηδενικών εκπομπών.

«Για να βοηθήσουμε στη διάσωση του πλανήτη πρέπει να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε τη μετατροπή μιας κρίσης σε καταστροφή. Μια θαρραλέα τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο –ιδιαίτερα σε περίπτωση που αποτελέσει αποτέλεσμα παγκόσμιας συμφωνίας. Βλέπουμε τον κατώτατο παγκόσμιο φόρο διοξειδίου του άνθρακα σαν μια βιώσιμη επιλογή και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επ’ αυτού» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Μπομπ Γουάρντ από το Ινστιτούτο Γκράνθαμ για την Κλιματική Αλλαγή του London School of Economics, που δεν έχει κάποια σχέση με την εν λόγω πρόταση, είπε:

«Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία και ηγετική κίνηση από το ΔΝΤ. Στη Βρετανία έχουμε ήδη δει ότι ακόμη και ένα χαμηλό τέλος για το διοξείδιο του άνθρακα, μπορεί να επιταχύνει την μείωση της καύσης κάρβουνου. Το κατώτατο αυτό τέλος αφαιρεί μέρος της αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις και τους επιτρέπει να επενδύσουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε τεχνολογίες και διαδικασίες που μειώνουν τις εκπομπές ρύπων».

Σε περίπτωση που ένα τέτοιο τέλος υιοθετηθεί από τους G20, τότε ανοίγει ο δρόμος και για προτάσεις άλλων χωρών που ήδη σκέφτονται να εφαρμόσουν ένα τέτοιο μέτρο.
Η παγκόσμια φορολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα διασφαλίζει ότι οι συνθήκες θα είναι ίδιες για τις επιχειρήσεις στις περισσότερες χώρες, δίνοντας παράλληλα και ένα σημαντικό παράδειγμα και σε άλλα κράτη.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στις φυλακές

To "πιο πρόωρο μωρό του κόσμου" έγινε ενός έτους!

 

Κόσμος

Εκατοντάδες νεκροί από πλημμύρες σε Κίνα και Ινδία

Οι καταρρακτώδεις βροχές άφησαν πίσω τους νεκρούς και καταστροφές.

Τουλάχιστον 112 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο κρατίδιο Μαχαράστρα, στη δυτική Ινδία, έγινε σήμερα γνωστό από τις αρχές, μετά τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές του μουσώνα.

Σε τμήματα της δυτικής ακτής της Ινδίας ο όγκος της βροχής έφθασε τα 594 χιλιοστά σε ένα 24ωρο, αναγκάζοντας τις αρχές να απομακρύνουν ανθρώπους από τις πληγείσες περιοχές.

"Απροσδόκητες πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις σε πολλές περιοχές και οδήγησαν στην υπερχείλιση ποταμών", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Μαχαράστρα Ουντάι Τακεράι.

"Φράγματα και ποτάμια υπερχείλισαν. Αναγκαστήκαμε να βγάλουμε νερό από τα φράγματα και αντιστοίχως απομακρύνουμε κόσμο που διαμένει κοντά στις όχθες ποταμών σε ασφαλέστερα μέρη". Το πολεμικό ναυτικό και ο στρατός συνδράμουν τις επιχειρήσεις διάσωσης στις παράκτιες περιοχές, πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Τάλιγε, σε απόσταση 180 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της οικονομικής πρωτεύουσας Μουμπάι, όταν μια κατολίσθηση ισοπέδωσε το μεγαλύτερο τμήμα του μικρού χωριού, ανέφεραν αξιωματούχοι του κρατιδίου.

Δραμματικές ώρες για τους κατοίκους.
Δραμματικές ώρες για τους κατοίκους.

Στους 33 οι νεκροί από τις πλημμύρες στην «πόλη του iPhone» στην Κίνα

Σε τουλάχιστον 33 νεκρούς έχει ανέλθει ο απολογισμός από τις πλημμύρες στην κεντρική Κίνα ενώ άλλοι οκτώ εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που μεταδόθηκε σήμερα από την κινεζική δημόσια τηλεόραση.

Οι κατακρημνίσεις-ρεκόρ που έπληξαν το βράδυ της Τρίτης τη μεγαλούπολη Τσεντσόου (κεντρικά) προκάλεσαν πλημμύρες σε τμήμα του μετρό και σε δρόμους, όπου εκατοντάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν.

Δρόμοι πλυμμυρισμένοι.
Δρόμοι πλυμμυρισμένοι.

Σύμφωνα με τα στατιστικά, βροχή ενός χρόνου έπεσε στην πόλη μέσα σε μόλις τρεις ώρες προκαλώντας επίσης ανυπολόγιστες καταστροφές.