Κόσμος

ΔΝΤ: Άμεση ελάφρυνση χρέους για τις φτωχώτερες χώρες του πλανήτη

ΔΝΤ

Έκκληση για άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή του πλαισίου ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους των φτωχώτερων χωρών του πλανήτη, απηύθυνε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στο πλαίσιο της συνόδου των G20.

«Είναι κρίσιμης σημασίας να θέσουμε σε λειτουργία αυτό το πλαίσιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες, αλλά και όσες δεν καλύπτονται από το πλαίσιο, προκειμένου να επιλύσουν τα προβλήματα βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και οι οικονομίες να καταστούν περισσότερο ανθεκτικές» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο ελάφρυνσης, το οποίο υπεγράφη από τις 20 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, αφορά δανειακές συμβάσεις προς τις 73 φτωχώτερες χώρες του πλανήτη, κυρίως της αφρικανικής ηπείρου.

Τα μέτρα συνίσταται στο προσωρινό «πάγωμα» της αποπληρωμής και εφαρμόζονται μόνο στις περιπτώσεις των διακρατικών δανείων. Εν ολίγοις, αφορά δάνεια, τα οποία έχουν χορηγηθεί από χώρες και όχι από διεθνείς οργανισμούς.

Το προηγούμενο διάστημα, μάλιστα, είχε ληφθεί αντίστοιχη απόφαση και για τα δάνεια, τα οποία είχαν συναφθεί μεταξύ κρατών και ιδιωτών πιστωτών. Ωστόσο, σ’ αυτή την περίπτωση η ελάφρυνση ήταν προαιρετική και όχι υποχρεωτική. 

Η πρωτοβουλία των G20 επέρχεται εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, στην οποία έχει περιέλθει η παγκόσμια οικονομία, ως απόρροια της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού. 

Κόσμος

Κορωνοϊός - Παλέρμο: Γέμισαν τα νεκροταφεία - Εκατοντάδες φέρετρα... στοιβαγμένα

παλερμο- κορωνοϊος

Συγκλονίζουν εικόνες από το μεγαλύτερο νεκροταφείο του Παλέρμο, όπου περίπου 700 φέρετρα μένουν στοιβαγμένα σε μία αποθήκη, εν αναμονή της ταφής.

Για το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί -και εξαιτίας της μεγάλης εξάπλωσης του κορωνοϊού- με τα φέρετρα που μένουν έτσι στοιβαγμένα και τις οικογένειες που δεν μπορούν να θάψουν τους νεκρούς τους, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης συνεδριάζει εδώ και μέρες, ψάχνοντας μία λύση, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται να είναι κοντά.

Οι εικόνες από το νεκροταφείο Santa Maria Dei Rotoli είναι πραγματικά αποκαρδιωτικές:

Μάλιστα, την ώρα που τα νεκροταφεία είναι γεμάτα, εκτός λειτουργίας έχει τεθεί και το μοναδικό κρεματόριο της περιοχής, λόγω της παλαιότητάς του.

 

 

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ένα νέο κτίσμα για καύση των νεκρών χρειάζεται περίπου ενάμιση χρόνο για να δημιουργηθεί.

Την Πέμπτη στην Ιταλία τα περιστατικά κορωνοϊού ήταν 14.078 και 521 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 267.567 διαγνωστικά τεστ, το 5,2% των οποίων ήταν θετικό. Σε σχέση με την Τετάρτη, οι ασθενείς στις ΜΕΘ της χώρας είναι 43 λιγότεροι και 424 λιγότεροι στους νοσοκομειακούς θαλάμους.

Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες με τα περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν γνωστοποιηθεί, βρίσκεται η Λομβαρδία (2.234 περιστατικά), ενώ ακολουθούν η Εμίλια Ρομάνια (1.320), το Λάτιο (1.303) με πρωτεύουσα την Ρώμη και η Απουλία (1.275) με κύρια πόλη το Μπάρι.

Από την αρχή της πανδημίας, 84.202 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Δημιουργείται πανελλαδικό δίκτυο για τις μεταλλάξεις

Λευκορωσία: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης (βίντεο)

ΗΠΑ: Αγοράκι 18 μηνών πυροβόλησε και σκότωσε τον 5 ετών ξάδελφό του