Κόσμος

Δεν αποκλείει αύξηση των φόρων για τους πλούσιους ο Τραμπ

τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι φόροι που καταβάλλουν οι πλουσιότεροι Αμερικανοί μπορεί να αυξηθούν, καθώς συνεχίζει την προσπάθειά του να προωθήσει μια μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα και κάνει ανοίγματα τόσο στους δημοκρατικούς όσο και στους ρεπουμπλικάνους, παρότι το σχέδιό του απέχει πολύ από το να είναι ολοκληρωμένο.

Ο Τραμπ συνομίλησε με τα δύο κορυφαία στελέχη των δημοκρατικών στο Κογκρέσο κατά τη διάρκεια ενός δείπνου στον Λευκό Οίκο, σε αναζήτηση κοινού τόπου που θα καθιστούσε ευκολότερη την έγκριση ενός πακέτου περικοπής των φόρων από το αμερικανικό κοινοβούλιο.

Και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν τη συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα κοινοβουλευτικού ενδιαφέροντος, παραγωγική.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν υποστήριξε ότι η μείωση των κρατικών εσόδων από τις περικοπές των φόρων θα καλυφθεί από την ταχύτερη ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχουν οι ρεπουμπλικάνοι, δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει ένα λεπτομερές σχέδιο για τον φορολογικό κώδικα, παρότι οι συζητήσεις διαρκούν μήνες, μέχρι πρότινος χωρίς τη συμμετοχή των Δημοκρατικών.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε ότι μια πρώτη εκδοχή του σχεδίου σε αδρές γραμμές θα παρουσιαστεί την εβδομάδα που ξεκινά την 25η Σεπτεμβρίου και ότι οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του Κογκρέσου θα αρχίσουν να εργάζονται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Ο Μνούτσιν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα βασιστεί στους δικούς της υπολογισμούς για να αποτιμήσει τις επιπτώσεις που θα έχουν οι μειώσεις των φόρων στο έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος των 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα ζήτημα κλειδί στον εντεινόμενο διάλογο για τα φορολογικά θέματα στο Καπιτώλιο. «Θα είναι ουδέτερη ως προς τα έσοδα με βάση τους υπολογισμούς μας για την ανάπτυξη», διαβεβαίωσε ο Μνούτσιν αναφερόμενος στη φορολογική μεταρρύθμιση. «Επομένως, θα μπορέσουμε να καλύψουμε αυτές τις περικοπές φόρων χάρη στην οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση Τραμπ πιστεύει ότι η μείωση των φόρων θα φέρει πολύ ταχύτερη ανάπτυξη από ό,τι αναμένουν οι αναλυτές τόσο στο Κογκρέσο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, κάτι για το οποίο αναμένεται να υπάρξει χάσμα απόψεων στις συνομιλίες που επίκεινται.

Σε ό,τι αφορά τους φόρους που καταβάλλουν οι πλούσιοι ο Τραμπ είπε στη συνάντηση που είχε με τα ανώτατα στελέχη των δύο κομμάτων—τη δεύτερη σε ισάριθμες ημέρες—ότι οι ευπορότεροι Αμερικανοί «διόλου δεν θα κερδίσουν με αυτό το σχέδιο (...). Αν πρέπει να πληρώσουν υψηλότερους (φόρους), θα πληρώσουν, ειλικρινά».

Ο Μαρκ Σορτ, ένας σύμβουλος του Τραμπ για τις κοινοβουλευτικές υποθέσεις, υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος δεν αναφερόταν σε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές, αλλά σε διάφορες αλλαγές του κώδικα που μπορεί να επηρεάσουν τους πλούσιους και το πόσους φόρους καταβάλλουν.

Οι δημοκρατικοί επικρίνουν τα σχέδια των ρεπουμπλικάνων για την αναμόρφωση του φορολογικού κώδικα διότι θεωρούν ότι θα ευνοήσει κατά κύριο λόγο τους πλουσιότερους Αμερικανούς και τις εταιρείες.

Ειδικοί προβλέπουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ ίσως αυξήσει τους φόρους για τους πλουσιότερους μειώνοντας το όριο των ενυπόθηκων δανείων για τα οποία ο φορολογούμενος δικαιούται έκπτωση για την αποπληρωμή τόκων στα 500.000 δολάρια από το 1 εκατομμύριο δολάρια σήμερα. Ακόμη ένα βήμα μπορεί να είναι να κλείσει το παραθυράκι χάρη στο οποίο χρηματομεσίτες στη Γουόλ Στριτ απολαύουν πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή για μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους.

Έχει επίσης συζητηθεί η κατάργηση των εκπτώσεων των πολιτειακών και των τοπικών φόρων και να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα για να χρηματοδοτηθούν μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη, κάτι που θα σήμαινε πως όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα θα πληρώνουν περισσότερους φόρους, καθώς και η αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη από κεφάλαια και από μερίσματα.

Ακόμη όμως κι αν εφαρμοστούν όλες αυτές οι αλλαγές, αναλυτές αμφιβάλλουν εάν οι πλουσιότεροι αμερικανοί θα πληρώσουν πράγματι υψηλότερους φόρους, αφού ο Τραμπ προτείνει ταυτόχρονα να μειωθεί ο συντελεστής για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Ο Στίβεν Ρόζενταλ, στέλεχος του ανεξάρτητου κέντρου μελετών Tax Policy Center, απέκλεισε εξάλλου το ενδεχόμενο ο Τραμπ να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή στα έσοδα από επενδύσεις. Αντί γι' αυτό, σημείωσε, αυτό που μάλλον θα επιλέξει θα είναι να κλείσει ένα παραθυράκι που ωφελεί κυρίως τους πλουσιότερους χρηματιστές, οι οποίοι θα αναζητήσουν στη συνέχεια άλλους τρόπους να φοροαποφεύγουν. «Αυτό περιμένω να κάνει, ένα συμβολικό αλλά αναποτελεσματικό βήμα», επέμεινε ο Ρόζενταλ.

Ο Τραμπ παρέθεσε δείπνο στους επικεφαλής των δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ και στη Βουλή Νάνσι Πελόσι για να συζητήσουν τα σχέδιά του για τη φορολογική μεταρρύθμιση και άλλα ζητήματα.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της αμερικανικής προεδρίας η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και επεκτάθηκε στην ασφάλεια των συνόρων και τους λεγόμενους «Ονειροπόλους», τους παράτυπους μετανάστες που μπήκαν στη χώρα όταν ήταν ανήλικοι, στις υποδομές και στο εμπόριο.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Σούμερ και Πελόσι χαρακτήρισαν τη συνάντηση, «πολύ παραγωγική» σημειώνοντας πως επικεντρώθηκε κυρίως στο τι θα γίνει με τους περίπου 800.000 «Ονειροπόλους», τους νέους που μπορούσαν να ζουν και να εργάζονται νόμιμα στις ΗΠΑ έως ότου ο Τραμπ ανακοίνωσε την κατάργηση του προγράμματος DACA του Μπαράκ Ομπάμα.

«Συμφωνήσαμε να εντάξουμε τις πρόνοιες του DACA στη νομοθεσία το ταχύτερο και να επεξεργαστούμε ένα πακέτο για την ασφάλεια των συνόρων εξαιρουμένου του τείχους, αυτό είναι αποδεκτό κι από τις δύο πλευρές», συνέχισαν. Μια από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ ήταν ότι θα οικοδομήσει ένα τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Νωρίτερα, ο Τραμπ είπε ότι η ελπίδα του είναι να επιτύχει μια «συναίνεση» των δύο μεγάλων κομμάτων στο Καπιτώλιο για τον φορολογικό κώδικα και άλλα θέματα.

Ωστόσο ο Πολ Ράιαν επισήμανε από την πλευρά του ότι «θα το λάτρευα οι δημοκρατικοί να μας υποστήριζαν και να συνεργάζονταν εποικοδομητικά μαζί μας στη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά θα προχωρήσουμε ό,τι και να γίνει».

Κόσμος

Κορωνοϊός – Μπόρις Τζόνσον: «Τρενάρει» την άρση των περιοριστικών μέτρων στη Βρετανία

Μπόρις Τζόνσον

To ενδεχόμενο να καθυστερήσει το τελικό στάδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων στη Βρετανία εξετάζει σοβαρά ο Μπόρις Τζόνσον. Αυτό αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο (12.06.2021), λόγω εξάπλωσης της παραλλαγής «Δέλτα» του κορωνοϊού.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανησυχεί από τα στοιχεία που δείχνουν περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων του παραλλαγμένου στελέχους «Δέλτα» που εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς, λένε βρετανικά ΜΜΕ.

Ο Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα (14.06.2021) εάν η σχεδιαζόμενη άρση των περιορισμών, που θα προβλέπει τον τερματισμό των ορίων για κοινωνικές επαφές, θα προχωρήσει κανονικά στις 21 Ιουνίου.

Ωστόσο η γρήγορη εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους «Δέλτα», που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία, έχει θέσει σε κίνδυνο αυτά τα σχέδια, το οποίο σημαίνει ότι θα υπάρξει καθυστέρηση ενός μήνα στην άρση των περιορισμών, σύμφωνα με τη Daily Telegraph.

Μια καθυστέρηση τεσσάρων εβδομάδων θα καθυστερήσει τη χαλάρωση των περιορισμών έως τις 19 Ιουλίου.

Η κυβέρνηση ανέκαθεν έλεγε ότι οι αποφάσεις σε κάθε στάδιο της εξόδου από το lockdown εξαρτώνται από τα στοιχεία, και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων.

Οι αποκεντρωμένες κυβερνήσεις στη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία είναι αυτές που λαμβάνουν τις περισσότερες αποφάσεις για τη δημόσια υγεία στις περιοχές που είναι υπό τη δικαιοδοσία τους.

Το γραφείο του πρωθυπουργού δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες 8.125 νέα κρούσματα COVID-19, το υψηλότερο ημερήσιο σύνολο από τον Φεβρουάριο, προσθέτοντας ότι ο δείκτης αναπαραγωγής «R» και οι ημερήσιοι δείκτες αύξησης είναι επίσης υψηλότεροι στις τελευταίες εκτιμήσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πανδημία αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Ο Τζόνσον έχει πει ότι μια αύξηση στα κρούσματα ήταν ανέκαθεν αναμενόμενη μετά την τελευταία φάση χαλάρωσης του lockdown τον Μάιο, αλλά αυτό που θα κρίνει την κατάργηση όλων των περιορισμών θα είναι ο βαθμός στον οποίο η εμβολιαστική εκστρατεία της Βρετανίας θα καταφέρει να σπάσει τη σύνδεση μεταξύ κρουσμάτων και θανάτων.

Ο συνολικός απολογισμός θανάτων λόγω της COVID-19 στη Βρετανία είναι πάνω από 127.000 αλλά ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων έχει μειωθεί ύστερα από το τρίτο, πανεθνικό lockdown και την εμβολιαστική εκστρατεία που τρέχει με γρήγορους ρυθμούς. Πάνω από τα τρία τέταρτα των ενηλίκων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19.

ειδησεις σημερα 

Πούτιν: Ελπίζω ο Μπάιντεν να είναι λιγότερο παρορμητικός από τον Τραμπ

Self test: Σε ποιους κλάδους θα συνεχιστεί η δωρεάν διάθεσή τους

ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία 10 ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους αγρότες