Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Δεκαπέντε χριστουγεννιάτικα πιάτα από όλο τον κόσμο

χριστουγεννιάτικο τραπέζι
 clock 09:55 | 20/12/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Από την ηπειρωτική Ευρώπη έως τη Νότια Ασία, η εορταστική περίοδος μοιάζει και μυρίζει πολύ διαφορετικά από το χριστουγεννιάτικο δείπνο της Βρετανίας. Στη Δανία και τη Φινλανδία, οι παστές ρέγγες και τα καπνιστά χοιρινά παϊδάκια κλέβουν την παράσταση την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ στην Ινδία και την Αιθιοπία, τα πικάντικα μαγειρευτά σερβίρονται με μεθυσμένα ρυζογκοφρέτες ή ζυμωμένα πλατύψωμα για να σπάσει η νηστεία της Πρωτοχρονιάς. Ακολουθούν μερικά από τα σημαντικότερα σημεία των εορταστικών γιορτών του κόσμου

1. Δανία: Julesild
Είτε είναι τουρσί, είτε καπνιστή, είτε τηγανητή, η ρέγκα βρίσκεται στο μενού της Δανίας 365 ημέρες το χρόνο. Αλλά τα Χριστούγεννα απαιτεί ένα ιδιαίτερο είδος. Σερβίρεται ως ορεκτικό κατά τη διάρκεια του julefrokost (χριστουγεννιάτικα γεύματα που απολαμβάνονται καθ' όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου μεταξύ φίλων, συγγενών και συναδέλφων), η ρέγκα julesild είναι παστωμένη και καρυκευμένη με κανέλα, γαρίφαλο και σανταλόξυλο. Τρώγεται καλύτερα με μια φέτα rugbrød (δανέζικο ψωμί σικάλεως) και μια κουταλιά σπιτικής ρεμουλάδας. Αφήστε λίγο χώρο και για το συνοδευτικό gravlax και τα αλλαντικά, όμως.

2. Πολωνία: Barszcz
Το δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων χωρίς κρέας στην Πολωνία αρχίζει όταν το πρώτο αστέρι εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό. Η γιορτή των 12 πιάτων (που αντιπροσωπεύει τους 12 αποστόλους και τους 12 μήνες του έτους), η οποία παραδοσιακά περιλαμβάνει κυπρίνο, πιερόγκι (γεμιστά ζυμαρικά) και μια επιλογή από επιδόρπια με φρούτα και παπαρουνόσπορο, ξεκινά με σούπα παντζαριού, barszcz. Τα ωμά παντζάρια σιγοβράζονται σε ζωμό λαχανικών με ξύδι και λίγο σκόρδο, προτού στραγγίξουν και αφήσουν ένα ζωμό με έντονα χρώματα. Παραδοσιακά σερβίρεται με μικρά, γεμιστά με μανιτάρια ζυμαρικά, γνωστά ως uszka («μικρά αυτιά»).

Image
Barszcz

3. Φιλιππίνες: Bibingka
Τρώγεται για πρωινό μετά τη Misa de Gallo (μεταμεσονύκτια λειτουργία) την παραμονή των Χριστουγέννων, το bibingka είναι ένα ζυμωτό κέικ από ρυζάλευρο που περιέχει γάλα καρύδας, βούτυρο και αυγά. Οι πιο πολυτελείς εκδοχές συνοδεύονται από λιωμένο τυρί, αλατισμένο αυγό πάπιας και γενναιόδωρο πασπάλισμα τριμμένης καρύδας. Παραδοσιακά μαγειρεύεται σε καυτά κάρβουνα, σε πήλινο σκεύος με φύλλα μπανάνας, αλλά μπορείτε εύκολα να μαγειρέψετε αυτό το αλμυρό-γλυκό κέικ σε οικιακό φούρνο χρησιμοποιώντας μια φόρμα για κέικ.

4. Γκόα: Γκόα: Sorpotel
Το δυτικό κρατίδιο Γκόα της Ινδίας ήταν αποικία της Πορτογαλίας για τέσσερις αιώνες, πράγμα που σημαίνει ότι τα Χριστούγεννα εδώ είναι πολύ επηρεασμένα από τις πορτογαλικές παραδόσεις. Εκτός από τα κάλαντα και τις φάτνες σε φυσικό μέγεθος, ένα σημαντικό μέρος των εορτασμών της παραμονής των Χριστουγέννων στην Γκόα είναι το sorpotel, ένα πικάντικο στιφάδο. Το πιάτο αποτελείται από χοιρινό κρέας (παραδοσιακά συμπεριλαμβανομένου του συκωτιού και της καρδιάς) που μαγειρεύεται αργά σε κανέλα, κύμινο και τσίλι κασμίρι. Το Sana, κέικ ρυζιού με λικέρ καρύδας, είναι το τέλειο συνοδευτικό.

5. Σικελία: Buccellato
Οι Σικελοί ξέρουν ένα ή δύο πράγματα για τα επιδόρπια (τους οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε για τα cannoli, την cassata και το gelato al pistacchio, για να αναφέρουμε μερικά). Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας ολοκληρώνει το γεύμα των Χριστουγέννων με panettone γεμάτο σοκολάτα ή σταφίδες, η Σικελία είναι απασχολημένη με την προετοιμασία του buccellato, ενός κυκλικού κέικ με αποξηραμένα σύκα, αμύγδαλα και κουκουνάρια. Οφείλει μεγάλο μέρος της ιδιαίτερης γεύσης του στο μαρσάλα, ένα ισχυρό ενισχυμένο κρασί (που πήρε το όνομά του από τη σικελική πόλη Μαρσάλα), το οποίο προστίθεται στη ζύμη της ζύμης πριν από το ψήσιμο στο φούρνο.

Image
 Buccellato

6. Φινλανδία: Lanttulaatikko
Η Φινλανδία απολαμβάνει το μεγαλύτερο εορταστικό γεύμα της την παραμονή των Χριστουγέννων, όπου το ψητό ζαμπόν, τα καπνιστά ψάρια και η σαλάτα με παντζάρια τουρσί βρίσκονται στο επίκεντρο. Εξίσου σημαντικά είναι και τα μαγειρευτά λαχανικά που συνοδεύουν το κρέας, όπως το lanttulaatikko, ένα καρυκευμένο κέικ από γογγύλια. Το γογγύλι πρώτα βράζεται και πολτοποιείται και στη συνέχεια συνδυάζεται με διπλή κρέμα γάλακτος, φρυγανιά, μοσχοκάρυδο και μελάσα πριν από το ψήσιμο. Για ένα χρυσαφένιο, τραγανό φινίρισμα, κρατήστε λίγη βουτυρωμένη φρυγανιά για να πασπαλίζετε την κορυφή πριν το μαγείρεμα.

7. Μεξικό: Μεξικό: Ponche Navideño
Αν απέχετε από την κατανάλωση αλκοόλ αυτά τα Χριστούγεννα, το ponche navideño του Μεξικού, ή χριστουγεννιάτικο παντς, προσφέρει μια εναλλακτική λύση χωρίς αλκοόλ αντί για το ζεστό κρασί. Αυτό το εορταστικό ποτό, το οποίο παρασκευάζεται από το σιγοβράσιμο φρούτων όπως η γκουάβα και τα μήλα με ακατέργαστο ζαχαροκάλαμο, κανέλα και ιβίσκο, σερβίρεται παραδοσιακά πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων, κατά τη διάρκεια της Las Posadas, μιας εβδομαδιαίας γιορτής που θυμάται το ταξίδι του Ιωσήφ και της Μαρίας από τη Ναζαρέτ στη Βηθλεέμ. Για ένα ponche con piquete («παντς με τσίμπημα»), προσθέστε μια σταγόνα τεκίλα ή μπράντι.

8. Ισπανία: Ισπανία: Sopa de galets
Στην περιοχή της Καταλονίας της Ισπανίας, το χριστουγεννιάτικο γεύμα ξεκινά με sopa de galets, μια κρεατόσουπα που κολυμπά με κοχύλια ζυμαρικών. Το πιάτο είναι ένας κόπος αγάπης: ο ζωμός, φτιαγμένος από ένα μείγμα από κόκαλα βοδινού και ζαμπόν, στήθος κοτόπουλου, γουρουνόπουλα και λαχανικά, πρέπει να σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά για αρκετές ώρες. Στη συνέχεια, ο φρέσκος κιμάς από μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας τυλίγεται σε μπαλάκια σε μέγεθος μπουκιάς και ρίχνεται στον ζωμό μαζί με τα πολύ σημαντικά galets, τα αγαπημένα γιγαντιαία κοχύλια ζυμαρικών της Καταλονίας.

Image
Sopa de galets

9. Πουέρτο Ρίκο: Pasteles
Το Πουέρτο Ρίκο γιορτάζει τα Χριστούγεννα με μια ποικιλία πιάτων με κρέας, από το pernil (χοιρινό αργοψημένο) μέχρι το arroz con gandules (ρύζι με μπιζέλια περιστεριών). Αυτό που ακολουθεί είναι συχνά ένα πιάτο pasteles - πακέτα από πλατάνια γεμισμένα με χοιρινό κιμά. Τυλιγμένα σε φύλλα πλατάνου πριν από το μαγείρεμα, μοιάζουν με τα ταμάλες του Μεξικού, αλλά τα pasteles του Πουέρτο Ρίκο βράζονται αντί να μαγειρεύονται στον ατμό. Τα καλύτερα είναι καρυκευμένα με σπιτικό adobo, ένα μείγμα σκόρδου, ρίγανης, μαύρου πιπεριού και κουρκουμά.

10. Νορβηγία: Pinnekjøtt
Στη δυτική ακτή της Νορβηγίας, στις 24 Δεκεμβρίου, οι δρόμοι γεμίζουν με τον κρεατώδη καπνιστό χαρακτήρα των παϊδάκια αρνιού που ψήνονται στο ξύλο. Το Pinnekjøtt πρώτα αποξηραίνεται, παστώνεται ή καπνίζεται και στη συνέχεια μαγειρεύεται αργά πάνω σε ξύλο σημύδας μέχρι το κρέας να γίνει ζουμερό και τρυφερό. Τα πιο παραδοσιακά συνοδευτικά είναι πουρές από γογγύλι και καρότο και γλυκιά μαρμελάδα από βατόμουρο. Συνήθως ενθαρρύνεται επίσης ένα σφηνάκι akevitt, ένα σκανδιναβικό απόσταγμα καρυκευμένο με μάραθο, κύμινο και γλυκάνισο.

11. Βενεζουέλα: Pan de jamón
Το pan de jamón της Βενεζουέλας - ένα γλυκόπιοτο ψωμί που γεννήθηκε σε ένα αρτοποιείο στο Καράκας του 1905 - σερβίρεται παραδοσιακά την παραμονή των Χριστουγέννων, αν και είναι συχνά διαθέσιμο σε αρτοποιεία καθ' όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Σαν ένα αλμυρό ελβετικό ρολό, το μακρόστενο ψωμί, το οποίο μπορεί επίσης να φτιαχτεί με ζύμη filo, γεμίζεται με ψητό ζαμπόν, σταφίδες και πράσινες ελιές και συνοδεύει συχνά πιάτα όπως hallacas (βρασμένη ζύμη καλαμποκιού γεμιστή με κρέας) και dulce de lechoza (γλυκό επιδόρπιο παπάγιας). Για μια επιπλέον απόλαυση (είναι Χριστούγεννα, άλλωστε), προσθέστε τυρί.

Image
Pan de jamón

12. Νότια Αφρική: Μαλβά πουτίγκα
Η πουτίγκα Malva, ένα παντεσπάνι που περιέχει μαρμελάδα βερίκοκο, είναι ένα από τα πιο παρακμιακά επιδόρπια της Νότιας Αφρικής. Συνηθίζεται για ειδικές περιστάσεις όλο το χρόνο, αλλά τα Χριστούγεννα υπάρχουν παραλλαγές που ενσωματώνουν κονιάκ ή Amarula, ένα νοτιοαφρικανικό λικέρ κρέμας που παρασκευάζεται από φρούτα marula. Ενώ το κέικ είναι ακόμα ζεστό, περιχύνεται γενναιόδωρα με μια γλυκιά σάλτσα βουτύρου-κρέμας, δίνοντας στο χρυσαφένιο σφουγγάρι μια κολλώδη, καραμελωμένη συνοχή παρόμοια με την κολλώδη πουτίγκα toffee.

13. Αιθιοπία: Ντορόουατ.
Οι ορθόδοξοι Αιθίοπες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα ή Ganna στις 7 Ιανουαρίου. Η 43ήμερη νηστεία τους, η οποία αρχίζει στις 25 Νοεμβρίου, διακόπτεται με το εθνικό πιάτο της Αιθιοπίας, τον κόκορα doro wat, ένα φλογερό στιφάδο κοτόπουλου με βραστά αυγά. Το κλειδί για ένα εξαιρετικό wat είναι το berbere, ένα αιθιοπικό μείγμα μπαχαρικών από τριγωνέλλα, κάρδαμο και κόλιανδρο (μεταξύ άλλων μπαχαρικών), καθώς και άφθονο βούτυρο. Ξεχάστε τα μαχαιροπήρουνα γι' αυτό - το rooster doro wat σβήνεται καλύτερα με injera, το αγαπημένο ζυμωμένο πλατύ ψωμί της Αιθιοπίας.

14. Γερμανία: Γερμανία: Feuerzangenbowle
Το feuerzangenbowle, που μεταφράζεται ως «παντς με φωτιά», δεν είναι ένα συνηθισμένο ζεστό κρασί. Το ποτό, το οποίο σερβίρεται στις γερμανικές χριστουγεννιάτικες αγορές καθ' όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, ξεκινά ως ένα κανονικό glühwein (ζεστό κόκκινο κρασί εμποτισμένο με φλούδα πορτοκαλιού, κανέλα και κάρδαμο). Στη συνέχεια, όμως, συμβαίνει κάτι μαγικό: ένας κώνος ζάχαρης εμποτισμένος με ρούμι, γνωστός ως zuckerhut, καίγεται πάνω από το κρασί, γεμίζοντας το καρυκευμένο κόκκινο υγρό με σταγόνες καραμελωμένης, αλκοολούχας ζάχαρης.

Image
 Feuerzangenbowle

15. Βραζιλία: Farofa
Το εορταστικό δείπνο της Βραζιλίας αρχίζει αργά την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ συχνά συνεχίζεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του πρωινού των Χριστουγέννων. Το γεύμα μπορεί να περιλαμβάνει bacalhau (παστό μπακαλιάρο), ψητή γαλοπούλα ή κοτόπουλο και ελαφριά συνοδευτικά, όπως λαχανίδα με σκόρδο και πατατοσαλάτα. Αλλά μια συνταγή που κάνει σχεδόν πάντα την εμφάνισή της είναι η farofa, ένα μείγμα που μοιάζει με ψίχα ψωμιού από ψημένο αλεύρι μανιόκας που στάζει με βούτυρο και σκόρδο. Οι τελικές πινελιές μπορεί να ποικίλλουν, αλλά το καπνιστό μπέικον, οι σταφίδες και τα καρύδια είναι νικητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΑΑΔΕ: Πάνω από 650.000 φορολογούμενοι αντιμέτωποι με κατασχέσεις

Ηράκλειο: Το τελευταίο αντίο στην Ράνια - Απολογείται ο 33χρονος Γάλλος

 

 

 

 

 

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis