Κόσμος

Brexit: Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα – Τα μεγάλα κενά της συμφωνίας

Brexit

H συμφωνία για την μετά Brexit σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ έδωσε «ανάσα» στις επιχειρήσεις, απομακρύνοντας την απειλή των φόρων και του χαοτικού no-deal Brexit. Παρόλα αυτά, η συμφωνία έχει ακόμη κάποια κενά τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο μέλλον.

Η συμφωνία η οποία υποτίθεται πως θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ισότιμο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, υπήρξε και το μήλον της έριδος κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Η μέση λύση που προβλέπει η συμφωνία σημαίνει πως η Βρετανία δεν χρειάζεται να ακολουθήσει τους κανόνες της ΕΕ, αλλά το μπλοκ μπορεί ακόμη να επιβάλλει φόρους, εφόσον μπορεί να αποδείξει αθέμιτο ανταγωνισμό από τη Βρετανία.

Kάτι τέτοιο σημαίνει πως η επιβολή φορολογίας στο εμπόριο μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί εμπόδιο ακόμη και μετά τη συμφωνία. Μια εκ των υποσχέσεων της βρετανικής κυβέρνησης ήταν ο «έλεγχος» του εμπορίου της Βρετανίας, κάτι στο οποίο οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον είχαν ποντάρει πως θα αποτελέσει και ατού στο δημοψήφισμά τους. Η συμφωνία για το Brexit συμπεριλαμβάνει και ρήτρα επαναδιαπραγμάτευσης εάν κάποια από τις πλευρές δε συμφωνεί με τον τρόπο εφαρμογής της. Αυτό, βέβαια, σημαίνει πως η συμφωνία μπορεί να καταρρεύσει στο εγγύς μέλλον, μετά από ασυμφωνία των δύο πλευρών.

Το deal δεν ξεκαθαρίζει τα πράγματα για τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα. Δεν υπάρχει ρήτρα για τη λειτουργία των επιχειρήσεων του City του Λονδίνου στην ενιαία αγορά της Ενωσης. Η συμφωνία συμπεριλαμβάνει μόνο τις βασικές αρχές της λειτουργίας των εν λόγω υπηρεσιών.

Ο Τζόνσον ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph πως «η συμφωνία μπορεί να μην καλύπτει όλα όσα θέλαμε» όσον αφορά τις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, μια σπάνια παραδοχή πως η στρατηγική της Βρετανίας απέτυχε στη διαπραγμάτευση.

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας αναμένεται να διαπραγματευτεί ένα μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΕ μέσα στο 2021, ενώ οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες θα συνεχιστούν.

Τα δεδομένα

Η ΕΕ και η Βρετανία δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για τη διαμοίραση των δεδομένων μεταξύ των δύο περιφερειών. Για περίπου ένα εξάμηνο, τα δεδομένα αυτά θα συνεχίσουν να διαμοιράζονται ελεύθερα μέχρι την τελική συμφωνία. Η Ενωση ανέφερε, επίσης, πως προσδοκεί σε μία συμφωνία της Βρετανίας για παρόμοια προστασία δεδομένων όπως το GDPR.

Η αλιεία

Η συμφωνία για το Brexit εμπεριέχει ένα πλάνο για πεντέμιση χρόνια μετάβασης όσον αφορά την αλιεία μεταξύ των στόλων των δύο πλευρών. Η συμφωνία δίνει και στη Βρετανία αλλά και στην ΕΕ την ικανότητα επιβολής φορολογίας των παραγώγων αλιείας της άλλης πλευράς.

Το Γιβραλτάρ

Η Βρετανία και η ΕΕ δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το Γιβραλτάρ. Χωρίς συμφωνία, η μετάβαση μέσω του στενού θα αποτελέσει δυσκολότερο κατόρθωμα, προκαλώντας καθυστερήσεις στο εμπόριο και προβλήματα με την οικονομία. Περίπου 15.000 εργαζόμενοι περνούν τα σύνορα Ισπανίας-Γιβραλτάρ κάθε μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Brexit: Πώς επηρεάζει Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο

Brexit - Ε.Ε: Ξεκινά τη Δευτέρα η διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας με τη Βρετανία

Brexit: Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου υπογράφουν Βρετανία και Τουρκία

Κόσμος

Πρώτο στρατιωτικό χτύπημα Μπάιντεν: Ρωσική δυσφορία για την αεροπορική επίθεση στη Συρία

Τζο Μπάιντεν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τους Ρώσους στρατιωτικούς για τα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία, τέσσερα με πέντε λεπτά πριν τα πραγματοποιήσουν, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι μία τέτοια ενημέρωση δεν προσφέρει τίποτα όταν ήδη τα πλήγματα -η πρώτη στρατιωτική δράση με εντολή Μπάιντεν- καταφέρονται.

«Προειδοποίησαν τους στρατιωτικούς μας τέσσερα με πέντε λεπτά πριν από την αεροπορική επίθεση. Φυσικά μια τέτοιου είδους ενημέρωση δεν προσφέρει τίποτα, όταν τα αεροπορικά πλήγματα κυριολεκτικά ήδη καταφέρονται» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Μόσχα προτίθεται να ρωτήσει ευθέως τους Αμερικανούς αν σχεδιάζουν να έχουν μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Συρία.

«Ακούμε το τελευταίο διάστημα διάφορες πληροφορίες από διαφορετικές πηγές. Προς το παρόν δεν μπορούμε να τις επιβεβαιώσουμε, θέλουμε να ρωτήσουμε ευθέως τους Αμερικανούς. Φαίνεται ότι λαμβάνουν την απόφαση να μη φύγουν ποτέ από την Συρία μέχρι να την καταστρέψουν» δήλωσε ο Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στην Συρία παράνομα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν οι ΗΠΑ στην Συρία αλλά και στην περιοχή Ετ Τανφ στα σύνορα με το Ιράκ.

«Συνεχίζουν να παίζουν το χαρτί της απόσχισης. Συνεχίζουν να μπλοκάρουν, χρησιμοποιώντας τους δικούς τους μοχλούς πίεσης σε άλλα κράτη, οποιεσδήποτε αποστολές προμηθειών ακόμη και ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς να αναφερθούμε στον εξοπλισμό και τα υλικά που απαιτούνται για την ανόρθωση της οικονομίας στα εδάφη που ελέγχει η κυβέρνηση, υποχρεώνοντας με κάθε τρόπο τους συμμάχους τους να μπαίνουν σε εδάφη που δεν ελέγχονται από την Δαμασκό» συνέχισε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι «παράλληλα εκμεταλλεύονται κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα συριακά εδάφη».

Ο Λαβρόφ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι με την νέα αμερικανική κυβέρνηση θα αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μέσω των στρατιωτικών για την αποφυγή των συγκρούσεων.

Τουλάχιστον 22 μαχητές, που ανήκαν σε οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν, σκοτώθηκαν στα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα, τα οποία εξαπολύθηκαν την περασμένη νύχτα στην ανατολική Συρία, στα σύνορα με το Ιράκ, σύμφωνα με κυβερνητική οργάνωση.

Πρόκειται για την πρώτη στρατιωτική επιχείρηση της προεδρίας Μπάιντεν που αποφασίστηκε ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ.

Οι επιδρομές είχαν στόχο δύο παρατάξεις του -υποστηριζόμενου από το Ιράν- ισχυρού συνασπισμού ιρακινών παραστρατιωτικών οργανώσεων Χασντ αλ-Σάαμπι, Καταέμπ Χεζμπολάχ και Καταέμπ Σαγίντ αλ-Σουχάντα, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Ειδήσεις σήμερα 

Λιγνάδης: Γιατί ανακρίτρια και εισαγγελέας είπαν «όχι» στο βραχιολάκι

Παπαευαγγέλου: ανησυχία για τις μεταλλάξεις και τις νέες εστίες κορωνοϊού (Βίντεο)

Ηράκλειο - lockdown: Παράταση και επέκταση των μέτρων σε όλη την περιφερειακή ενότητα