Κόσμος

Bρετανία: Πάνω από 100 χιλιάδες μαθητές απουσίασαν από το σχολείο σε μία ημέρα

Κορωνοϊός

Κατακόρυφη είναι η αύξηση στα βρετανικά σχολεία των κρουσμάτων της νόσου Covid-19 καθώς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, μόνο σε μία ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα, πάνω από 100.000 παιδιά απουσίασαν από τις τάξεις τους λόγω Covid: είτε είχαν βρεθεί θετικά στον κορωνοϊό είτε είχαν εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Guardian», τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας δείχνουν ότι λιγότερο από το 92% των μαθητών ήταν παρόντες στις αίθουσες διδασκαλίας στις 16 Σεπτεμβρίου.

Περίπου 59 χιλιάδες μαθητές απουσίαζαν από τις τάξεις τους καθώς είχαν βρεθεί θετικοί στη νόσο Covid -19 και άλλοι 45 χιλιάδες έμειναν στο σπίτι εμφανίζοντας ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού.

Επιπλέον, άλλοι δύο χιλιάδες μαθητές δεν πήγαν στο σχολείο «λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας».

Ο συνολικός αριθμός των μαθητών που έμειναν εκτός σχολείο μέσα σε μία ημέρα (103.000 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα) είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο (αριθμό) λίγο πριν την εκπνοή του προηγούμενου σχολικού έτους.

Χαρακτηριστικά, στα μέσα Ιουλίου, 82.000 παιδιά απουσίαζαν από το σχολείο ως επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα της νόσου Covid.

Aπό την πλευρά του, ο Τζεφ Μπάρτον, γενικός γραμματέας της βρετανικής Ένωσης Σχολείων και Κολεγίων, έσπευσε να σχολιάσει στην βρετανική εφημερίδα «Guardian»: «Το γεγονός ότι πάνω από 100.000 μαθητές απουσίαζαν από τις τάξις τους σε μία μόνο ημέρα ως επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού, δείχνει μία εκπαιδευτική "αναταραχή". Ακούμε ότι σε πολλά σχολεία απουσιάζει ένας σημαντικός αριθμός μαθητών.. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού παιδιών, ηλικίας 12 έως 15 ετών, θα βοηθήσει να μειωθούν τα κρούσματα Covid. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση πρέπει επίσης να λάβει περισσότερα μέτρα για να υποστηρίξει σχολεία και κολέγια».

Ειδήσεις σήμερα:

"ΑΕΣ Κρητών Ένωσις": Ιστορική ημέρα για το ελαιόλαδο της Κρήτης

Ηράκλειο: Διαψεύδει ο Π. Σταμπουλίδης την παραχώρηση του "Νίκος Καζαντζάκης" στο ΤΑΙΠΕΔ

Ηράκλειο: Διαψεύδει ο Π. Σταμπουλίδης την παραχώρηση του "Νίκος Καζαντζάκης" στο ΤΑΙΠΕΔ

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Από 1η Νοεμβρίου η «σχολική κάρτα» για τα δημόσια σχολεία- Θα εκδίδεται μέσω edupass.gov.gr

σχολείο

Από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 τίθεται σε λειτουργία για τις δημόσιες σχολικές μονάδες η πλατφόρμα edupass.gov.gr, η οποία αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για την υγειονομική θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών. Χάρη στο edupass.gov.gr, o Διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

H πλατφόρμα αφορά επί του παρόντος μόνο τις σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής. Στην πλατφόρμα ενσωματώνονται όλες οι λειτουργίες του self-testing.gov.gr και η διαδικασία έκδοσης της Σχολικής Κάρτας για COVID-19. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την σχολική κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.

Επισημαίνεται ότι το self–test που πρέπει να δηλωθεί στις 28-29/10/2021 από τους γονείς/κηδεμόνες μαθητών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες  θα δηλωθεί -για τελευταία φορά- στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Υπόχρεοι υποβολής στην πλατφόρμα edupass.gov.gr δήλωσης συμμετοχής με φυσική παρουσία στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στις δημόσιες σχολικές μονάδες είναι: (α) οι μαθητές/τριες, (β) το εκπαιδευτικό προσωπικό και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), (γ) κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται εντός των χώρων της δημόσιας εκπαιδευτικής δομής («επισκέπτες»), όπως για παράδειγμα φοιτητές/τριες που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στη σχολική μονάδα.

Οι υπόχρεοι ή οι γονείς/κηδεμόνες των υπόχρεων εισέρχονται στην πλατφόρμα και δηλώνουν την πρόθεση φυσικής παρουσίας τους στους χώρους της σχολικής μονάδας, ζητώντας να αποστέλλεται στη θυρίδα της σχολικής μονάδας τους η κατάστασή τους.

Α) Σε περίπτωση που οι υπόχρεοι έχουν εμβολιασθεί ή που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, η δήλωση αυτή πρέπει να γίνει μία μόνο φορά και

Β) σε περίπτωση που υπόχρεοι υποβάλλονται σε διαγνωστικό (rapid/PCR) ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), η δήλωση πρέπει να γίνεται όσες φορές απαιτείται από το εκάστοτε ισχύον πλαίσιο, π.χ. για τους μαθητές που δεν έχουν εμβολιασθεί/νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, η αντίστοιχη δήλωση στο edupass.gov.gr πρέπει να υποβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το edupass.gov.gr σε πρώτη φάση ενεργοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) και στόχος του είναι να συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η νέα πλατφόρμα συνιστά αποτέλεσμα της συνεργασίας των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και είναι προσβάσιμη από το gov.gr. Υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ η άντληση των στοιχείων πραγματοποιείται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και την ΗΔΙΚΑ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κρήτη: Ο κρατούμενος πήρε άδεια και έγινε ...καπνός

Ηράκλειο - σεισμούς: Βουλευτές ζητούν τη δημιουργία Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων

Σεισμός - σχολεία: Λυόμενα και εργασίες αποκατάστασης στα "πληγωμένα" κτίρια

 

ESPA BANNER