Κόσμος

Boeing 737 MAX 8:Το πρώτο επίσημο πόρισμα για την τραγωδία

ethiopian_crash.jpg

H προκαταρκτική έκθεση σχετικά με την αεροπορική τραγωδία της Ethiopian Airlines, που στοίχισε τη ζωή σε 157 ανθρώπους τον περασμένο μήνα, αναφέρει ότι οι πιλότοι του μοιραίου Boeing 737 MAX 8 «εφήρμοσαν επανειλημμένα όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον κατασκευαστή, αλλά δεν κατάφεραν θα ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους».

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης σε συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Μεταφορών της Αιθιοπίας, Νταγκμαβίτ Μόγες, δήλωσε ότι το Boeing ήταν σε καλή κατάσταση και ότι οι πιλότοι της πτήσης ET302 τήρησαν στο ακέραιο όλες τις οδηγίες της εταιρείας για την ανάκτηση του ελέγχου του αεροσκάφους, ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό. 

Στα προκαταρκτικά ευρήματα των αρμόδιων αρχών επισημαίνεται επίσης ότι το αεροπλάνο διέθετε έγκυρο πιστοποιητικό αξιοπλοΐας, ότι το πλήρωμα διέθετε τα απαιτούμενα διαπιστευτήρια και η απογείωση, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ήταν «φυσιολογική». 
Μέσω της προκαταρκτικής έκθεσης, οι αιθιοπικές Αρχές συστήνουν στην Boeing να επανεξετάσει το σύστημα ελέγχου πτήσης που σχετίζεται με την δυνατότητα σταθεροποίησης του μοντέλου της 737 MAX 8. 

Επίσης, ζητούν από την Αεροπορική Αρχή να επιβεβαιώσει ότι η ανασκόπηση του συστήματος ελέγχου πτήσης έχει διευθετηθεί επαρκώς από την κατασκευάστρια εταιρεία πριν τo παραλάβουν οι χειριστές. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Αμντέγιε Φέντα, επικεφαλής του Γραφείο Ενημέρωσης Δυστυχημάτων της Ethiopian, που μίλησε στους δημοσιογράφους στην ίδια συνέντευξη Τύπου, στην πρώτη φάση της έρευνας δεν βρέθηκαν ίχνη βλάβης από κάποιο εξωτερικό αντικείμενο, όπως π.χ. πουλί, στον εξοπλισμό του αεροσκάφους, ούτε και κάποιο δομικό πρόβλημα στο μοιραίο Boeing MAX 8.

Η δήλωση αυτή διαψεύδει το σημερινό ρεπορτάζ του ABC News, που ανέφερε (επικαλούμενο πηγές από τον στενό κύκλο της έρευνας) ότι ένας αισθητήρας του αεροσκάφους είχε πάθει ζημιά από πρόσκρουση με κάποιος εξωτερικό αντικείμενο, και ότι αυτό «ενεργοποίησε» το προβληματικό λογισμικό

Κόσμος

Πρωτοφανής κατολίσθηση κάνει περιοχή να... τσουλάει! (βίντεο)

κατολίσθηση, Νορβηγία

Θα χρειαστεί να δείτε το βίντεο πολλές φορές για να συνειδητοποιήσετε τι συμβαίνει.

Σε χωριό της Νορβηγίας έλαβε χώρα μια κατολίσθηση, η οποία έκανε την περιοχή να κινείται με πρωτοφανή τρόπο!