Μπορεί η Ρωσία να δηλώσει έτοιμη να συζητήσει για την πιθανή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ -και ενώ η σύγκρουση κλιμακώνεται-, όμως, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ παραμένουν εξαιρετικά δύσπιστοι στο ενδεχόμενο ο Πούτιν να μπει σε πραγματικές συνομιλίες για υποχωρήσεις.
Ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεπέρασε την 1000ή ημέρα της, με τις δυνάμεις της Μόσχας να σημειώνουν νέα κέρδη στην ανατολική Ουκρανία, οι δηλώσεις Ντμίτρι Πεσκόφ συνάντησαν τον άμεσο σκεπτικισμό δυτικών αξιωματούχων.
Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, «είναι έτοιμος για επαφές και διαπραγματεύσεις».
Ωστόσο, οι δηλώσεις Πεσκόφ αποτέλεσαν απάντηση σε δημοσίευμα του Reuters ότι η Μόσχα ενδέχεται να είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός περίπου κατά μήκος των σημερινών γραμμών μάχης. Το δημοσίευμα επικαλούνταν πέντε αγνώστων στοιχείων, νυν και πρώην Ρώσους αξιωματούχους.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς τους κατά της Ουκρανίας τις τελευταίες ημέρες, ενώ ο Πούτιν ενέκρινε χθες το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα, το οποίο διευρύνει τις προϋποθέσεις που επιτρέπουν μια πιθανή πυρηνική απάντηση. Οι ΗΠΑ και πολλά ευρωπαϊκά κράτη έκλεισαν την Τετάρτη τις πρεσβείες τους στο Κίεβο εν αναμονή μιας δυνητικά σημαντικής αεροπορικής επίθεσης, καθώς ανακοινώθηκε συναγερμός για πυραύλους σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας.
Από την πλευρά του το Κίεβο ανέφερε ότι η Ρωσία οργάνωσε «μια μαζική πληροφοριακή-ψυχολογική επίθεση» κατά της Ουκρανίας διαδίδοντας μια ψεύτικη προειδοποίηση, δήθεν από τις ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, για επικείμενη μαζική αεροπορική επίθεση.
Το νέο ρωσικό πυρηνικό δόγμα
Μόλις χθες, ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο διευρύνονται οι προϋποθέσεις για τη χρήση πυρηνικών όπλων, λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να πραγματοποιήσει βαθιά πλήγματα με πυραύλους αμερικανικής προέλευσης. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα, η Ρωσία θα εξέταζε το ενδεχόμενο πυρηνικού πλήγματος εάν η ίδια ή η σύμμαχός της Λευκορωσία βρίσκονταν αντιμέτωπες με επίθεση «με τη χρήση συμβατικών όπλων που θα αποτελούσαν κρίσιμη απειλή για την κυριαρχία τους και (ή) την εδαφική τους ακεραιότητα», αναφέρει το νέο δόγμα.
«Η επίθεση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και (ή) των συμμάχων της εκ μέρους οποιουδήποτε μη πυρηνικού κράτους με τη συμμετοχή ή την υποστήριξη ενός πυρηνικού κράτους θεωρείται ως κοινή επίθεση», αναφέρει χαρακτηριστικά το επικαιροποιημένο δόγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος. «Η επίθεση οποιουδήποτε κράτους από έναν στρατιωτικό συνασπισμό κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και (ή) των συμμάχων της θεωρείται ως επίθεση από τον συνασπισμό στο σύνολό του», τονίζεται στο σχετικό έγγραφο που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ ελέγχουν μαζί το 88% των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο, ενώ ο Πούτιν είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη χρήση του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου.
Τι σηματοδοτεί η νέα εποχή Τραμπ για τον πόλεμο
Την ίδια ώρα, με τον Τραμπ να αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε δύο μήνες, και οι δύο πλευρές προσπαθούν να θέσουν τις παραμέτρους για μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του δεν θα κάνει καμία παραχώρηση σε θέματα κυριαρχίας ή εδαφών. Η πρόταση ειρήνης του Ζελένσκι βασίζεται στην απόκτηση μιας σαφούς πορείας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και εγγυήσεις ασφαλείας για την προστασία μέχρι την ένταξή της.
Βασικό θέμα στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Τραμπ ήταν η υπόσχεση να τερματίσει τον πόλεμο γρήγορα, χωρίς να πει λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να το πετύχει αυτό. Η επιστροφή του στον Λευκό Οίκο εγείρει επίσης την προοπτική μιας απότομης περικοπής της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Θα μπορούσε επίσης να απειλήσει να ενισχύσει την υποστήριξη προς το Κίεβο για να προσπαθήσει να πιέσει τη Ρωσία σε μια συμφωνία. Αξιωματούχοι στο Κίεβο και τη Μόσχα αξιολογούν τις πιθανές αλλαγές που έρχονται στην αμερικανική πολιτική σκηνή.
Με τον Πούτιν να έχει δηλώσει ότι παραμένει ανοιχτός σε συνομιλίες, μένει να φανεί εάν θα φτάσει σε οποιαδήποτε συμφωνία που συμβαδίζει με τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας και τις «πραγματικότητες» στα μέτωπα. Τον Ιούνιο, απαίτησε από την Ουκρανία να αποσυρθεί πλήρως από τις τέσσερις περιοχές που η Ρωσία έχει μονομερώς διεκδικήσει ως δικές της και να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της στο ΝΑΤΟ πριν τεθεί σε ισχύ μια εκεχειρία.
Διαβάστε επίσης
Βυθισμένη στις λάσπες παραμένει η Βαλένθια: Απέραντο «νεκροταφείο» αυτοκινήτων η πόλη (εικόνες)
Η Ουκρανία εκτόξευσε για πρώτη φορά βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος