Κόσμος

«Ασπίδα» κατά του λαθρεμπορίου ένα «FBI» για τα τελωνεία

εξαγωγές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια ενιαία τελωνειακή υπηρεσία για τα κοινά της σύνορα, η οποία θα λειτουργεί ως ένα «FBI για τα τελωνεία», σύμφωνα με τον απερχόμενο προϊστάμενο της OLAF, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης.

Όπως υποστήριξε ο κ. Τζιοβάνι Κέσλερ, ο οποίος μετά από έξι χρόνια ως επικεφαλής της OLAF στις Βρυξέλλες, επέστρεψε στην Ρώμη για να αναλάβει την διεύθυνση της ιταλικής υπηρεσίας τελωνείων, ο κατακερματισμός των τελωνειακών αρχών σε όλα τα κράτη-μέλη, αφήνει μεγάλα κενά που διευκολύνουν την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο.

«Έχουμε 28 διαφορετικές υπηρεσίες για τα τελωνεία και 28 διαφορετικές υπηρεσίες ελέγχου των συνόρων. Συνεπώς έχουμε 56 διαφορετικές υπηρεσίες στην Ε.Ε. oι οποίες ασχολούνται με το ίδιο πράγμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιταλός νομικός. Σύμφωνα με τον ίδιο η τελωνειακή συνεργασία ανάμεσα στα κράτη-μέλη θα πρέπει να προχωρήσει περισσότερο και να δημιουργηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή υπηρεσία για τα τελωνεία.  

Ο κ. Κέσλερ, ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) του οργάνου της Ε.Ε που έχει εντολή να εντοπίζει, να διερευνά και να εξαλείφει απάτες που διαπράττονται εις βάρος πόρων της ΕΕ, κατάφερε να εντοπίσει και να αποκαλύψει μια τεράστια απάτη που λάμβανε χώρα σε λιμάνια της Μεγάλης Βρετανίας, όπου τόνοι κινεζικών εμπυρευμάτων εισέρχονταν στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς την καταβολή των απαραίτητων φόρων, κάτι που κόστισε περίπου πέντε δισ. ευρώ στην Ε.Ε. 

Ο κ. Κέσλερ υποστηρίζει ότι μια κοινή ευρωπαϊκή υπηρεσία, ένα «FBI» για τα τελωνεία θα μπορούσε να ελέγχει αποτελεσματικότερα ζητήματα που αφορούν ψευδή δικαιολογητικά, ψευδείς δηλώσεις καταβολής ΦΠΑ, φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο καπνού και αλκοόλ.

Κόσμος

Εκοιμήθη ο Επίσκοπος Αθανάσιος Γιέφτιτς της Σερβικής Εκκλησίας

Μακαριστός Αθανάσιος Γιέφτιτς - επίσκοπος Σερβικής Εκκλησίας

Εκοιμήθη ο Επίσκοπος Αθανάσιος Γιέφτιτς της Σερβικής Εκκλησίας.

Ο μακαριστός είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο της πόλης Τρέμπινε στην Ερζεγοβίνη εισήχθη το πρωί της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου, καθώς τον τελευταίο καιρό είχε παρουσιάσει σημάδια υπερβολικής κόπωσης, ενώ ασχολούνταν με εκδόσεις για τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς και συγκεκριμένα με επιστολές του Αγίου οι οποίες θα δημοσιευθούν σύντομα.

Ο Αθανάσιος Γέφτιτς ήταν μεγάλη προσωπικότητα της Ορθοδοξίας με κύρος στον ορθόδοξο κόσμο, ιδιαιτέρως αγαπητός και σεβαστός όχι μόνο στην Σερβία αλλά σε όλες τις ορθόδοξες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το Άγιο Δισκοπότηρο που κοινώνησε ο Κολοκοτρώνης πριν την άλωση της Τριπολιτσάς

Πάιατ για διερευνητικές επαφές: Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Άγκυρας

Κορωνοϊός - Novartis: Υπέγραψε συμφωνία για την παραγωγή του εμβολίου της CureVac