Κόσμος

Άρση μέτρων - Βρετανία: Επαναλειτουργούν από τις 15/6 καταστήματα μη βασικών ειδών στην Αγγλία

κορωνοϊός Βρετανία

Τα καταστήματα μη βασικών ειδών θα επαναλειτουργήσουν από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου στην Αγγλία, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πελατών τους, επιβεβαίωσε ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Αλόκ Σάρμα στη σημερινή ενημέρωση της κυβέρνησης για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία.

Καθένα από τα καταστήματα θα υποχρεώνεται να συμπληρώσει μία αποτίμηση ρίσκου για τον κορωνοϊό και να την αναρτά σε εμφανές σημείο στο κατάστημα. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η επαναλειτουργία των καταστημάτων δεν συμπεριλαμβάνει τις παμπ, τα εστιατόρια, τα κομμωτήρια και κουρεία, για τα οποία θα υπάρξει ανακοίνωση το επόμενο διάστημα. Το ίδιο ισχύει και για τις τουριστικές επιχειρήσεις, όπως και για τη μείωση του μέτρου τήρησης απόστασης από τα δύο στο ένα μέτρο.

«Όταν θα είναι ασφαλές να το κάνουμε, θα δούμε το κατά πόσο μπορούμε να προχωρήσουμε στην μείωση της απόστασης, αλλά προς το παρόν όλα αυτά τα θέματα βρίσκονται υπό επανεξέταση» με βάση το σύνολο των επιστημονικών δεδομένων, όπως ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού, δήλωσε.

Το 52% των δημοτικών σχολείων της Αγγλίας λειτούργησε την προηγούμενη εβδομάδα

Περίπου τα μισά (52%) δημοτικά σχολεία της Αγγλίας επαναλειτούργησαν την προηγούμενη εβδομάδα, ακολουθώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης για την παρακολούθηση μαθημάτων συγκεκριμένων τάξεων, από την αρχή του μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Ο υπουργός Παιδείας Γκάβιν Ουίλιαμσον δήλωσε στη Βουλή ότι είναι ουσιαστικής σημασίας η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία το συντομότερο δυνατό, έπειτα από διάστημα περίπου δυόμιση μηνών, και ότι το υπουργείο στοχεύει στην επιστροφή όλων των μαθητών τον Σεπτέμβριο.

Παραδέχτηκε ότι ο αρχικός σχεδιασμός της επιστροφής όλων των μαθητών του δημοτικού πριν από το καλοκαίρι είναι ανέφικτος, αλλά θα ζητηθεί από τα σχολεία να δεχτούν όσους μαθητές μπορούν, τηρώντας το όριο του μέγιστου αριθμού ανά τάξη στους 15 μαθητές και την κοινωνική απόσταση.

Οι μεγαλύτερες ενώσεις δασκάλων καλωσόρισαν την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης για το άνοιγμα όλων των τάξεων του δημοτικού πριν από το καλοκαίρι και ζήτησαν να διευθετηθούν τα θέματα της ασφάλειας της υγείας για τους δασκάλους, όπως και να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης για την εκπαίδευση που θα προβλέπει μικτή εκπαίδευση – στο σχολείο και στο σπίτι – και ίση συμμετοχή των μη προνομιούχων παιδιών, που δεν μπορούν να διαθέτουν internet ή τεχνικό εξοπλισμό.

Η σκιώδης υπουργός Παιδείας Ρεμπέκα Λονγκ Μπέιλι καλωσόρισε την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης να μην ανοίξουν όλες οι τάξεις των δημοτικών πριν από το καλοκαίρι, καθώς όπως είπε, θα υπονόμευαν τα μέτρα ασφαλείας που θα μπορούσε να εφαρμόσει κάθε σχολείο.

Ελλάδα

Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στη χώρα - Αναμένονται οι αποφάσεις

Μητσοτακης Μαξιμου

Η εκθετική πλέον αύξηση των κρουσμάτων έχει θέσει σε “κόκκινο” συναγερμό τους λοιμωξιολόγους που ρίχνουν στο τραπέζι τις προτάσεις τους για άμυνα και επίθεση ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας. Σήμερα Πέμπτη συνεδριάζουν εκτάκτως ενώ χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής του ΕΟΔΥ, καθώς το γεγονός ότι έσπασε το φράγμα των 1.500 κρουσμάτων κορωνοϊού κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικό, με τους ειδικούς να διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι όλα κρίνονται τις επόμενες ημέρες από τη συμπεριφορά όλων μας.

Η 9η Νοέμβρη είναι το χρονικό όριο κατά το οποίο θα αξιολογηθεί η αποδοτικότητα των μέτρων, ειδικά στις επιβαρυμένες περιοχές. Παράλληλα μέσα Νοεμβρίου θα συνεκτιμηθούν τα δεδομένα από τον αριθμό των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων. Εάν η αποτίμηση είναι απογοητευτική τότε θα πρέπει να ληφθούν πιο δραστικές αποφάσεις. Αυτη τη στιγμή βρισκόμαστε κατά δύο εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη, με τον δείκτη R να βρίσκεται σχεδόν στο 1,4.

Η δραματική έκκληση του Σωτήρη Τσιόδρα που την Τρίτη επανεμφανίστηκε στην ενημέρωση, σηματοδοτεί την κρισιμότητα των 24ωρων που διανύουμε. “Αυτή τη στιγμή η μάσκα είναι το καλύτερο και το πιο απλό μέτρο. Και όταν εφαρμόζεται οριζόντια βοηθάει τουλάχιστον ένα 40%. Τόσο που από επίσημα χείλη ακούμε μέχρι και για 280.000 ζωές μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Μην αρχίσουμε και μιλάμε πάλι για το παιχνίδι της ζωής και του θανάτου. Είμαστε οπαδοί της ζωής” είπε ο καθηγητής.

Ο κ. Τσιόδρας παραδέχθηκε πως ο ιός δεν μπορεί να ελεγχθεί, αυτό που μπορεί όμως να κάνει τη διαφορά είναι να περιοριστεί. “Με μαθηματική ακρίβεια, σε δυο με τρεις εβδομάδες αυτή η τεράστια διασπορά στους νέους που βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη ή σε άλλη μέρη, μεταδίδεται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Και εκεί είναι η αρχή στο πρόβλημα. (…) Ας αποφύγουμε τις ευκαιρίες διασποράς αυτές τις δύο εβδομάδες. Ας κρατήσουμε, την κίνηση του ιού σε ένα επίπεδο όσο πιο χαμηλό γίνεται” είπε.

Μεταξύ των εισηγήσεων είναι

η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και στις «κίτρινες» περιοχές, όπως και
η απαγόρευση εξόδου από «πορτοκαλί» περιοχές, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα ώστε να περιοριστεί η διασπορά στους όμορους δήμους. Να σημειωθεί ότι δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό στις περιοχές που είναι στο κόκκινο δηλαδή σε ήπιο lockdown.
Για την εστίαση, δεν συζητείται να περιοριστεί το ωράριο λειτουργίας τους αλλά συνδυασμός μέτρων που συμπληρώνουν το ένα το άλλο, όπως το ενδεχόμενο να φορούν όλοι μάσκες και στο τραπέζι, με αφαίρεση μόνο για το φαγητό.
Επίσης θα εξεταστεί τα μαγαζιά να έχουν χαμηλά τη μουσική, ώστε να μην χρειάζεται να φωνάζει κάποιος για να ακούγεται, διότι εκπέμπονται περισσότερα αεροσταγονίδια και αυξάνεται η πιθανότητα μετάδοσης.
Η Θεσσαλονίκη είναι θέμα χρόνου να «κοκκινίσει» να βρεθεί δηλαδή στο κόκκινο επίπεδο και σε lockdown, δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3 ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθ. Εξαδάκτυλος. Στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη καταγράφηκαν 384 νέα κρούσματα.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα βρίσκεται σήμερα, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στη συμπρωτεύουσα επικεφαλής κλιμακίων του Οργανισμού και θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο θα επισκεφτούν, στις 13:30, το εξεταστήριο Covid.

Κινητές μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας θα στηθούν στο info kiosk Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, κοντά στο Βασιλικό Θέατρο, προκειμένου να πραγματοποιούν rapid test σε πολίτες από τις 10.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ.

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας μιλώντας στον Σκάι σημείωσε πως αυτή τη στιγμή θα γίνει προσπάθεια να φτάσουμε στο καλό σενάριο παίρνοντας γρήγορα μέτρα που ίσως θα αντιστοιχούσαν σε μια ύστερη περίοδο.

Κορονοϊός: Στο επίπεδο 4 οι Π.Ε. Κοζάνης, Καστοριάς, Ιωαννίνων και Σερρών μέχρι 6/11
Σε τέσσερις ανέρχονται πλέον οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού. Μετά την Κοζάνη και την Καστοριά, στο επίπεδο 4 του επιδημιολογικού συναγερμού περνούν από σήμερα, Πέμπτη, τα Ιωάννινα, όπως και οι Σέρρες, που “πλήρωσαν” το τίμημα των περιοριστικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη, υποδεχόμενες εκείνους που δεν ήθελαν να περιοριστούν.

Στο «κόκκινο» Σέρρες – Ιωάννινα : Αυτά είναι τα μέτρα που θα ισχύουν από την Πέμπτη 29/10
– Απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας,

– Το λιανεμπόριο θα λειτουργεί κανονικά,

– Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πωλούν μόνο take away ή delivery.

– Αναστολή λειτουργίας γυμναστηρίων, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, κινηματογράφων, μουσικών σκηνών.

– Μειωμένο προσωπικό και τηλεργασία σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

– Αναστολή λειτουργίας των υποθέσεων που αφορούν τη Δικαιοσύνη.

– Αναστολή λειτουργίας εμποροπανηγύρεων, Κυριακάτικων αγορών κλπ.

Λουκέτα στην εστίαση αν υπάρξει αποκλεισμός στη Λάρισα
Με το ένα πόδι στο “κοκκινο” επίπεδο είναι και η Λάρισα με 48 νέα κρούσματα, μάλιστα κάποιοι μιλούν για κλείσιμο της εστίασης. Η πόλη που είχε επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, το τελευταίο διάστημα έχει παρουσιάσει ραγδαία αύξηση, όπως και η περιοχή της Ροδόπης.

Τα 2000 κρούσματα ημερησίως είναι το ορόσημο για ένα παρατεταμένο lockdown σύμφωνα με το μοντέλο για τη διασπορά του κορονοϊού που χρησιμοποιεί ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μιλώντας στην ΕΡΤ3 εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία του ότι προλαβαίνουμε να πούμε το μεγάλο “Όχι” στην εξάπλωση του ιού φθάνοντας ακόμα και μέχρι τέλος του Νοεμβρίου τα 400 κρούσματα και σταθεροποιώντας τα κατά τον Δεκέμβριο, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι τηρούμε σοβαρά τα μέτρα, με πρώτο την καθολική και σωστή χρήση μάσκας, την τήρηση αποστάσεων και την προσωπική υγιεινή.