Κόσμος

Απίστευτες εικόνες στο Εκουαδόρ: Χρησιμοποιούν χαρτόκουτα αντί για φέρετρα (Βίντεο)

Εκουαδόρ κορωνοίός

Τραγικές εικόνες στο Εκουαδόρ από την πανδημία του κορωνοϊού, που έχει στοιχίσει πολλές ζωές και κατ επέκταση έχει δημιουργήσει ελλείψεις σε βασικά αγαθά αλλά και στα φέρετρα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Αρχές του Γκουγιακίλ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, ανακοίνωσαν ότι οι πολίτες αγοράζουν πλέον χαρτόκουτα για να θάψουν τους νεκρούς τους από τον κορωνοϊό, αλλά και από άλλα αίτια.

Μάλιστα, την Κυριακή, οι ντόπιοι παραγωγοί έκαναν δωρεά 1.000 χαρτόκουτα σε δύο νεκροταφεία. «Είναι για να καλυφθεί η ζήτηση. Είτε δεν υπάρχουν φέρετρα είτε όταν βρίσκονται είναι πάρα πολύ ακριβά» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της δημοτικής Αρχής.

Μέχρι στιγμής στο Εκουαδόρ έχουν καταγραφεί 4.000 κρούσματα και 191 θάνατοι, ενώ την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησαν εικόνες από πτώματα στους δρόμους. Οι Αρχές, επίσημα, κάλεσαν τις δυνάμεις τους να μαζέψουν από τους δρόμους περί τις 150 σορούς ανθρώπων. 

 

 

Ελλάδα

Σύψας: Όχι στον εφησυχασμό - Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά

κορωνοϊός έρευνα

Την ανησυχία του για τον εφησυχασμό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην κοινωνία για τον κορωνοϊό, εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στους Δημήτρη Οικονόμου και Άρη Πορτοσάλτε.

Εξήγησε ότι στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι πάρα πολύ λίγα, έχουμε τον καλύτερο δείτκη Ρ0 σε όλη την Ευρώπη και υπάρχει στην κοινωνία ένας εφησυχασμός ότι «τελειώσαμε».

«Δυστυχώς ο ιός είναι ακόμη εδώ και μπορεί να γυρίσει απότομα. Ο ΠΟΥ είπε το αυτονόητο, ότι αν παραβιάσουμε τους βασικούς κανόνες, που είναι ο κανόνας της απόστασης όλα όσα κερδίσαμε θα τα χάσουμε και ταχύτατα», τόνισε ο κ. Σύψας.

Ο καθηγητής τόνισε ότι σε δυο εβδομάδες θα δούμε τις επιπτώσεις των συνωστισμών σε πλατείες και μπαρ και εξέφρασε την ελπίδα «να μην είναι άσχημες».

Προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας «ανά πάσα στιγμή» και έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου σε κάποιες περιοχές η παραβίαση των κανόνων έφερε ξαφνικά 150 κρούσματα σε μία ημέρα.

«Ο ιός εάν βρεθεί σε μια κλειστή περιοχή, λχ σε έναν συνωστισμό, μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά, δηλαδή ο ένας άνθρωπος να μην μολύνει δύο ή τρεις να μολύνει δέκα ή εκατό κι αυτοί άλλους εκατό», τόνισε ο κ. Σύψας και επανέλαβε ότι απαιτείται να μην υπάρξει εφησυχασμός και να τηρείται ο κανόνας των αποστάσεων.