Κόσμος

Ανταρκτική: Αποκολλήθηκε τμήμα του γιγάντιου παγόβουνου A68a

παγόβουνο ανταρκτική

Μία από τις γωνίες του έχασε τις τελευταίες ημέρες το γιγάντιο παγόβουνο A68a, πιθανότατα εξαιτίας πρόσκρουσης του βυθισμένου τμήματός του με τον πυθμένα των Νότιου Ατλαντικού.

Το παγόβουνο, εμβαδού 3.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κατευθύνεται προς την υφαλοκρηπίδα της νήσου Νέας Γεωργίας στον νότιο Ατλαντικό. Καθώς ο παγωμένος γίγαντας συνάντησε την περασμένη εβδομάδα θαλάσσια ρεύματα με κατεύθυνση προς τα ανατολικά, περιστράφηκε γύρω από τον άξονά του και συνάντησε αβαθή νερά, με αποτέλεσμα την αποκόλληση της γωνίας του. Δορυφορικές εικόνες της Πέμπτης δείχνουν ότι τμήμα του παγόβουνου έκτασης 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχει αποκοπεί και πλέει ανεξάρτητο.

Το θραύσμα είναι τόσο μεγάλο, που οι επιστήμονες το ονόμασαν A68d, με δύο μικρότερα τμήματα που έχουν ήδη αποκολληθεί να έχουν πάρει τις κωδικές ονομασίες A68b και A68c. Το κύριο παγόβουνο, που σχηματίστηκε και αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική το 2017, είναι το μεγαλύτερο «πλεούμενο παγόβουνο» στην ιστορία. Το παγόβουνο A23a, που βρίσκεται στη Θάλασσα του Ουεντέλ στην Ανταρκτική, είναι λίγο μεγαλύτερο αλλά δεν έχει μετακινηθεί από τη θέση του. Το A68a, αντίθετα έχει πραγματοποιήσει ήδη «ταξίδι» 1.500 χλμ. στον νότιο Ατλαντικό τα τελευταία 3,5 χρόνια.

 

 

 

Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την πορεία του κολοσσιαίου παγόβουνου, καθώς ενδεχόμενο «ναυάγιό» του στα αβαθή ανοικτά της Νότιας Γεωργίας θα αλλοιώσει επικίνδυνα την περιεκτικότητα των υδάτων σε αλάτι, απειλώντας την επιβίωση σπάνιων ειδών.

Οπως, όμως, είχαν προβλέψει μετεωρολόγοι, το παγόβουνο πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες στροφή, εισερχόμενο σε ζώνη ισχυρών θαλάσσιων ρευμάτων, που μπορεί να το οδηγήσουν μακριά από την «επικίνδυνη ζώνη» της νήσου της Νότιας Γεωργίας.
«Η διατροφική αλυσίδα γύρω από τη Νότια Γεωργία είναι πολύ ευαίσθητη. Σε αντίθεση με τροπικά ή εύκρατα κλίματα, στο νότιο Ατλαντικό το φυτοπλαγκτόν, η βάση της διατροφής κάθε θαλάσσιου ή αμφίβιου είδους, είναι η μοναδική τροφή του γόνου γαρίδας. Αν σημειωθεί κάποια αλλοίωση στο φυτοπλαγκτόν, ο γόνος θα μετακινηθεί αλλού και οι φώκιες και οι πιγκουίνοι θα στερηθούν την κύρια πηγή τροφής τους», λέει ο καθηγητής Τζερέιντ Τάρλινγκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Σχεδόν 110.000 νέοι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ τον Νοέμβριο

Κόσμος

Ο κορωνοϊός... σκοτώνει τη Βραζιλία - Πάνω από 1.000 νέοι θάνατοι

Βραζιλία - κορωνοϊός

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 1.555 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 69.609 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως εδώ τους 264.325 νεκρούς επί συνόλου 10.938.836 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη.

Κατά κεφαλήν, η χώρα καταγράφει 126 θανάτους και 5.205 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Εν μέσω νέας έξαρσης της πανδημίας στη μεγαλύτερη λατινοαμερικάνικη χώρα, την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν τραγικό ρεκόρ θανάτων σε εβδομαδιαία βάση —έφθασαν τους 10.104— και ρεκόρ 421.604 κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, αριθμός υψηλότερος κατά πάνω από 42.500 περιπτώσεις σε σχέση με το προηγούμενο υψηλό, που καταγραφόταν μόλις το πρώτο μισό του Ιανουαρίου.

 

Διαβάστε επίσης:

Το Εμιράτο της Κρήτης

Τα... παπούτσια της Προέδρου της Δημοκρατίας στο κόκκινο χαλί