Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία για τα κρούσματα πολιομυελίτιδας στις Φιλιππίνες

Image
εμβόλιο
 clock 17:07 | 20/09/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων επιβεβαίωσε σήμερα ότι εντόπισε δεύτερο κρούσμα πολιομυελίτιδας αυτή την εβδομάδα, καθώς ο ιός έκανε την επανεμφάνισή του στη χώρα 19 χρόνια αφού κηρύχθηκε ελεύθερη της ασθένειας, και ξεκινά ένα ευρύ πρόγραμμα εμβολιασμού.

Το δεύτερο κρούσμα ήταν ένα πεντάχρονο αγόρι στη Λαγκούνα, νότια της πρωτεύουσας Μανίλα. Το υπουργείο είχε ανακοινώσει χθες Πέμπτη ότι ένα τρίχρονο κορίτσι είχε βρεθεί θετικό στον ιό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Λανάο ντελ Σουρ. Οι δύο επαρχίες απέχουν 1.400 χιλιόμετρα η μία από την άλλη.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας κάλεσαν τους γονείς και τους κηδεμόνες των παιδιών να συμμετάσχουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο στο ιστορικό κέντρο της Μανίλας και τώρα θα καλύψει περισσότερα από 5 εκατομμύρια παιδιά και θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα τον επόμενο έτος, δήλωσε ο Φρανσίσκο Ντούκε υπουργός Υγείας.

«Οι εμβολιασμοί κατά της πολιομυελίτιδας πραγματοποιούνται όλο τον χρόνο, όμως η κάλυψη του πληθυσμού έχει μειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια», παραδέχθηκε ο Ρολάντο Ενρίκε Ντομίνγκο υφυπουργός Υγείας.

Οι ομάδες εμβολιασμού θα προσπαθήσουν να δώσουν το εμβόλιο σε κάθε παιδί κάτω των 5 ετών, πρόσθεσε.
Ο ιός της πολιομυελίτιδας εντοπίστηκε στο σύστημα υπονόμων της πόλης Νταβάο πριν δύο μήνες και στην Τόντο, μια συνοικία της Μανίλας γνωστής για τις παραγκουπόλεις της.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την πολιομυελίτιδα, ο ιός της οποίας εισβάλλει στο νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη παράλυση μέσα σε λίγες ώρες. Η ασθένεια μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό.

Ο ιός μεταδίδεται πολύ γρήγορα μεταξύ των παιδιών, κυρίως όταν οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι καλές και η πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες περιορισμένη.
Το Αφγανιστάν, η Νιγηρία και το Πακιστάν είναι οι τρεις τελευταίες χώρες στον κόσμο όπου η ασθένεια είναι ενδημική, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η εμβολιαστική κάλυψη κατά της πολιομυελίτιδας φτάνει στις Φιλιππίνες το 70%, κάτω από το συνιστώμενο όριο του 95%, επεσήμανε ο Ντομίνγκο, καθώς η εμπιστοσύνη του πληθυσμού στα εμβόλια μειώνεται. Το τελευταίο γνωστό κρούσμα πολιομυελίτιδας είχε καταγραφεί στις Φιλιππίνες το 1993, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Τα παιδιά σε όλο τον κόσμο παραμένουν εκτεθειμένα στον κίνδυνο του ιού ακόμη και όταν μόνο ένα παιδί είναι μολυσμένο, τονίζει η Unicef.

Την ίδια ώρα οι Φιλιππίνες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια άλλη επιδημία δάγκειου πυρετού και ιλαράς που έχει προκαλέσει τον θάνατο 1.000 ανθρώπων από τον Ιανουάριο, στην πλειονότητά τους παιδιά.

Εξάλλου τον τελευταίο καιρό οι αρχές της χώρας δυσκολεύονται να πείσουν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους μετά την αναστολή ενός προγράμματος στο τέλος του 2017 αφού το εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού συνδέθηκε με θανάτους παιδιών.
Περισσότερα από 800.000 παιδιά έλαβαν το συγκεκριμένο εμβόλιο και τα ιατρικά δεδομένα των 119 που πέθαναν εξετάζονται προκειμένου να διακριβωθεί αν ο θάνατός τους συνδέεται με το εμβόλιο, όπως είχε ανακοινώσει πάνελ γιατρών τον Μάρτιο.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis