Κόσμος

Ανακαλύφθηκε η περιοχή με τον καθαρότερο αέρα στον κόσμο

 Νότιο Ωκεανό

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν εντοπίσει τον καθαρότερο αέρα στον κόσμο, απαλλαγμένο από σωματίδια που προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, πάνω από τον Νότιο Ωκεανό που περιβάλλει την Ανταρκτική.

Σε μια - πρώτη του είδους - μελέτη της σύνθεσης βιοαεροζόλης (σ.σ. όρος που χρησιμοποιείται για τα βιολογικής προέλευσης αερομεταφερόμενα μόρια και σωματίδια) του Νότιου Ωκεανού, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο εντόπισαν μια ατμοσφαιρική περιοχή που παραμένει αμετάβλητη από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ο καιρός και το κλίμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, συνδέοντας κάθε μέρος του κόσμου με άλλες περιοχές. Καθώς το κλίμα αλλάζει γρήγορα λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, οι επιστήμονες και οι ερευνητές αγωνίζονται να βρουν μια γωνία της Γης που δεν επηρεάζεται από τους ανθρώπους.

Ωστόσο, η καθηγήτρια Σόνια Κρέιντενβαϊς και η ομάδα της εκτίμησαν ότι ο αέρας πάνω από τον Νότιο Ωκεανό θα επηρεαζόταν λιγότερο από τους ανθρώπους και τη σκόνη των ηπείρων του πλανήτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αέρας του οριακού στρώματος, ο οποίος τροφοδοτεί τα χαμηλότερα σύννεφα πάνω από τον Νότιο Ωκεανό, ήταν απαλλαγμένος από αερολύματα (αεροζόλ σωματίδια) που παράγονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα - συμπεριλαμβανομένης της καύσης ορυκτών καυσίμων, της φύτευσης ορισμένων καλλιεργειών, της παραγωγής λιπασμάτων και της απόθεσης λυμάτων - ή μεταφέρονται από άλλα χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλείται από αερολύματα, τα οποία είναι στερεά και υγρά σωματίδια και αέρια που αιωρούνται στον αέρα.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν ό,τι βρισκόταν στον αέρα και από πού προήλθε, χρησιμοποιώντας βακτήρια ως διαγνωστικό εργαλείο για να συμπεράνουν τις ιδιότητες της χαμηλότερης ατμόσφαιρας.

Ο εκ των επιστημόνων της έρευνας και συν-συγγραφέας της μελέτης, Τόμας Χιλ,  εξήγησε ότι «τα αερολύματα που ελέγχουν τις ιδιότητες των σύννεφων στο Νότιο Ωκεανό συνδέονται στενά με τις βιολογικές διεργασίες των ωκεανών και ότι η Ανταρκτική φαίνεται να είναι απομονωμένη από τη διασπορά μικροοργανισμών και την απόθεση συστατικών από νότιες ηπείρους».

«Συνολικά, αυτό δείχνει ότι ο Νότιος Ωκεανός είναι ένα πολύ λίγα μέρη στη Γη που έχει επηρεαστεί ελάχιστα από ανθρωπογενείς δραστηριότητες», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες έκαναν δειγματοληψία του αέρα στο επίπεδο των θαλάσσιων ορίων - το μέρος της ατμόσφαιρας που έχει άμεση επαφή με τον ωκεανό - ενώ βρισκόταν σε ένα ερευνητικό σκάφος που ταξίδευε νότια προς την ακτή της Ανταρκτικής από την Τασμανία της Αυστραλίας. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες εξέτασαν τη σύνθεση των μικροβίων που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα και συχνά διασκορπίζονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μέσω του ανέμου.

Από τη βακτηριακή σύνθεση των μικροβίων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αερολύματα από μακρινές επιφάνειες εδάφους της γης και οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η ρύπανση ή οι εκπομπές εδάφους που προκαλούνται από την αλλαγή της χρήσης γης, δεν ταξίδευαν νότια και στον αέρα.

Οι επιστήμονες λένε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με όλες τις άλλες μελέτες των ωκεανών τόσο στο βόρειο ημισφαίριο όσο και στις υποτροπικές ζώνες, που κατέληξαν στο συμπέρασμνα ότι τα περισσότερα μικρόβια προέρχονταν από προσήνεμους ηπείρους. 

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, οι επιστήμονες περιέγραψαν την περιοχή ως «πραγματικά παρθένα».

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί ήδη μια παγκόσμια κρίση για τη δημόσια υγεία και σκοτώνει επτά εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου του πνεύμονα.

Περισσότερο από το 80% των ανθρώπων που ζουν σε αστικές περιοχές με ατμοσφαιρική ρύπανση εκτίθενται σε επίπεδα ποιότητας του αέρα που υπερβαίνουν τα όρια των κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ και οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα υποφέρουν από τις υψηλότερες εκθέσεις.

Ωστόσο, όπως έχουν δείξει μελέτες, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να διασχίσει τα γεωγραφικά όρια και να επηρεάσει ανθρώπους εκατοντάδες μίλια μακριά από την προέλευσή της.

(με πληροφορίες από CNN)

Κόσμος

Αντιμέτωπη με την ύφεση, η Ευρωζώνη εκλέγει τον επικεφαλής της

ευρωζωνη

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης --το Eurogroup-- εκλέγουν σήμερα τον νέο πρόεδρό τους με μια αμφίρροπη ψηφοφορία για μια θέση κλειδί σε μια στιγμή που η ήπειρος αντιμετωπίζει την πιο βαριά ύφεση στην ιστορία της. 

Μεταξύ των 19 υπουργών, τρεις είναι υποψήφιοι: η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο, που ανήκει σε μια κυβέρνηση της αριστεράς και θεωρούνταν για καιρό το φαβορί, ο κεντροδεξιός Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου και ο φιλελεύθερος Λουξεμβουργιανός Πιέρ Γκραμένια.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος εκλέγεται για δυόμισι χρόνια, είναι ένας απ' αυτούς των οποίων η φωνή μετρά στις Βρυξέλλες, μαζί με τους προέδρους των τριών μεγάλων θεσμών της ΕΕ --Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Σαρλ Μισέλ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), Νταβίντ Σασόλι (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)-- και τον επικεφαλής της διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.

Αποστολή του είναι να προεδρεύει των μηνιαίων συνεδριάσεων των υπουργών, στόχος των οποίων είναι να εξασφαλίζουν τον συντονισμό των εθνικών οικονομικών πολιτικών.

Ο στόχος αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να επανεκκινήσουν από κοινού οικονομίες που επλήγησαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού: σύμφωνα με την Κομισιόν, το ΑΕΠ των 19 χωρών που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα μπορεί να σημειώσει πτώση κατά 8,7% το 2020.

Στη διάρκεια της εκλογής, η οποία πρόκειται να γίνει το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη, κάθε υπουργός θα διαθέτει μία ψήφο σε κάθε γύρο της ψηφοφορίας. Ο πρώτος υποψήφιος που θα λάβει 10 ψήφους από τις 19, θα κερδίσει την εκλογή.

«Καλύτερα να πεθάνουμε!»

Η Νάντια Καλβίνιο, 51 ετών, πρώην υψηλόβαθμη αξιωματούχος της Κομισιόν που γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες, ήταν για καιρό το φαβορί.

Υποστηρίζεται από τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και μερικές χώρες του Νότου και μπορεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Eurogroup.

Όμως συναντά επίσης ισχυρές αντιδράσεις: για τους Ολλανδούς και το στρατόπεδό τους, είναι κάτι σαν «καλύτερα να πεθάνουμε!», λέει μια ευρωπαϊκή πηγή.

Οι αντίπαλοι αυτοί, ουσιαστικά οι πιο φιλελεύθεροι, θεωρούν πως η Ισπανίδα δεν είναι κατάλληλη για μια θέση που απαιτεί τη σφυρηλάτηση συμβιβασμών μεταξύ των υπουργών Οικονομικών του Βορρά, οι οποίοι προκρίνουν τη δημοσιονομική πειθαρχία, και αυτών του Νότου, που έχουν τη φήμη ότι είναι πιο χαλαροί.

Το ζήτημα της εθνικότητάς της είναι επίσης πολύ σημαντικό στο βαθμό που οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε πλήρη διαπραγμάτευση για ένα μαζικό σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της Ένωσης.

Όμως δύο κύρια μέτωπα συγκρούονται: από τη μια πλευρά, η Ολλανδία, η Αυστρία, καθώς και η Σουηδία και η Δανία εκτός ευρωζώνης είναι πολύ επιφυλακτικές όσον αφορά το σχέδιο αυτό, από την άλλη οι χώρες του Νότου, με πρώτες την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες είναι αυτές που ωφελούνται περισσότερο από ένα σχέδιο που προβλέπει ένα μεγάλο ευρωπαϊκό δάνειο.

«Η Ισπανία έχει μια πολύ έντονη θέση αυτή τη στιγμή σ' αυτή τη συζήτηση, η οποία θα βρίσκεται στο κέντρο της δουλειάς» του Eurogroup, εξηγεί η ευρωπαϊκή πηγή.

Στο πλαίσιο αυτό, τα δύο αουτσάιντερ, που θεωρούνται πιο ουδέτεροι και που διεξήγαγαν μια δραστήρια εκστρατεία, έχουν ένα χαρτί να παίξουν. Ιδιαίτερα ο Πασκάλ Ντόναχιου, που μπορεί να καυχάται για την «πλήρη υποστήριξη» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), του κόμματος που συνασπίζει τη δεξιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο 45χρονος Ιρλανδός θεωρείται ένας συνετός διαχειριστής ο οποίος επανέφερε τη χώρα του στον ορθό δημοσιονομικό δρόμο έπειτα από μια ισχυρή ύφεση.

«Έχει σοβαρές πιθανότητες επειδή θα είναι δύσκολο για την Νάντια Καλβίνιο να συγκεντρώσει 10 ψήφους», λέει ένας ευρωπαίος διπλωμάτης.

Όσο για τον 62χρονο Πιέρ Γκραμένια, αυτός έχει τη δημόσια εικόνα ενός διπλωμάτη που είναι συνηθισμένος στους συμβιβασμούς και στο Eurogroup, στο οποίο μετέχει από το 2013.

Ήταν ήδη υποψήφιος στα τέλη του 2017 με αντίπαλο τον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο, ο οποίος αποχώρησε από την προεδρία του Eurogroup έπειτα από μία μόνο θητεία.

Η ψηφοφορία θα είναι μυστική και θα πραγματοποιηθεί μέσω μιας εφαρμογής υπολογιστή. Μόνο δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα έχουν πρόσβαση στα αποτελέσματα.

«Οι προθέσεις ψήφου, ακόμη κι αν έχουν διατυπωθεί ανοικτά, δεν είναι απαραίτητο ότι θα υλοποιηθούν», προειδοποιεί μια διπλωματική πηγή.

Οι υποψήφιοι δεν θα ξέρουν παρά μονο το δικό τους αποτέλεσμα, όχι αυτά των αντιπάλων τους. Και εκείνοι είναι που θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα εγκαταλείψουν ή όχι.

Το πρόσωπο που θα εκλεγεί θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 13 Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ