Κόσμος

Αμβέρσα: Έξι λόγοι για να επισκεφθείς την πόλη των διαμαντιών

amversa.jpg

Μπορεί το Βέλγιο να είναι γνωστό για προορισμούς, όπως η ρομαντική Μπριζ, μεσαιωνική Γάνδη και οι πολυπολιτισμικές Βρυξέλλες, ωστόσο διαθέτει ένα ακόμα «διαμάντι», αυτό της κοσμοπολίτικης Αμβέρσας. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και βρίσκεται στο σταυροδρόμι, όπου συναντώνται τέσσερις χώρες: Η Ολλανδία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Γαλλία. Η πόλη, όπου διακινείται ο μεγαλύτερος αριθμός διαμαντιών στον κόσμο, συνδυάζει αρμονικά το μοντερνισμό, με το φλαμανδικό στοιχείο, τη μόδα με την παράδοση και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική με τα ιστορικά κτήρια.

Συνοικία των Διαμαντιών

Η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στη Φλάνδρα χαρακτηρίζεται ως η μητρόπολή των διαμαντιών -κι όχι άδικα. Στον μήκους δύο χιλιομέτρων δρόμο Pelikaanstraat στην εβραϊκή συνοικία, σε μικρή απόσταση από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, συγκεντρώνονται περισσότεροι από 12.000 εξειδικευμένοι τεχνίτες, 380 καταστήματα, 1.500 επίσημες φίρμες και 3.500 έμποροι που δραστηριοποιούνται γύρω από την επεξεργασία του πολύτιμου λίθου. Η Αμβέρσα φιλοξενεί, επίσης, το μεγαλύτερο μουσείο διαμαντιών στον κόσμο, το «Diamant Museum».

Το λιμάνι και το Μουσείο MAS

Το λιμάνι της Αμβέρσας υποδέχεται περισσότερα από 16.000 πλοία το χρόνο, καλύπτει έκταση 65 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποφέρει 6 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της χώρας. Στη συνοικία Eilandje βρίσκεται και το μουσείο MAS (Museum aan de Stroom), ένα εμβληματικό κτήριο ύψους 60 μέτρων, το οποίο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή γερανών στον κόσμο, με τον παλαιότερο να χρονολογείται από το 1907 και τον πιο πρόσφατο από το 1963.

Το μουσείο Plantin Moretus

Θεωρείται ο πρώτος εκδοτικός οίκος στον κόσμο και έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το τυπογραφείο του πρωτοπόρου στην εκτύπωση και βιβλιοδέτη, Christoffer Plantin, είναι ένα από τα καλύτερα μουσεία του Βελγίου και προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να έρθει σε επαφή, όχι μόνο με τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης κατά το 16ο και το 17ο αιώνα, αλλά και με τα μηχανήματα και με μια μεγάλη συλλογή από σπάνια και πολύτιμα βιβλία.

Κάστρο Steen 

Το «Steen», γνωστό και ως το Πέτρινο Κάστρο, πρόκειται για ένα φρούριο ηλικίας 800 ετών, το οποίο χρησίμευε ως το σπίτι του δημίου της Αμβέρσας και περιλάμβανε την εκκλησία του «St. Walpurgis», ένα δικαστήριο, μια αποθήκη και αρκετά άλλα κτήρια

Πλατεία Grote Markt

Η μεγάλη και διάσημη πλατεία του 16ου αιώνα, Grote Markt, περιβάλλεται από μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της πόλης, όπως το δημαρχείο, τα κτήρια των συντεχνιών αλλά και ο καθεδρικός. Στο κέντρο της δεσπόζει το άγαλμα του Ρωμαίου στρατιώτη Silvio Brabo, ο οποίος, σύμφωνα με το μύθο, σκότωσε τον γίγαντα που ζούσε στις όχθες του ποταμού Scheldt.

Rubenshuis και Onze Lieve Vrouwe Kathedraal

Ένα από τα πιο γνωστά μουσεία της Αμβέρσας είναι η πολυτελής κατοικία και το ατελιέ, όπου ο μεγάλος Φλαμανδός ζωγράφος, Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, εργάστηκε κι έζησε από το 1616 μέχρι το θάνατό του το 1640. Έργα του φιλοξενούνται και στον καθεδρικό ναό Onze Lieve Vrouwe Kathedraal, που είναι ένα από τα πρώτα γοτθικά αριστουργήματα της Ευρώπης και το ψηλότερο κτήριο της πόλης, με ένα εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο 123 μέτρων.
Πηγή: cnn.gr

Κόσμος

Ρωσία - κορωνοϊός: 6 στους 10 Ρώσους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο

Ρωσία - κορωνοϊός

Ο φόβος για τις παρενέργειες του εμβολίου, η θεωρία ότι ο κορωνοϊός είναι βιολογικό όπλο και η… άγνοια κινδύνου ή αλλιώς η έλλειψη φόβου για το ενδεχόμενο μόλυνσης από τον ιό, είναι οι λόγοι που ένα μεγάλο ποσοστό των Ρώσων δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο Sputnik-V, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του ανεξάρτητου ερευνητικού κέντρου Levada Center.

Η θεωρία του βιολογικού όπλου

Η δημοσκόπηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.601 ατόμων και σε 50 περιοχές της χώρας, έδειξε ότι το 64% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο κοροναϊός δημιουργήθηκε τεχνητά ως μια νέα μορφή βιολογικού όπλου.

Η προέλευση του κορωνοϊού έχει πολιτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά η πλειονότητα των βιολόγων και ιολόγων πιστεύει ότι ο ιός αυτό είναι προϊόν φυσικής εξέλιξης.

Οι απεσταλμένοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που επισκέφθηκαν την Κίνα τον προηγούμενο μήνα, στο πλαίσιο έρευνας για την προέλευση του ιού, απέκλεισαν το ενδεχόμενο ο ιός αυτός να έχει ξεφύγει από εργαστήρια. Η κύρια υπόθεση που έκαναν, είναι ότι ο κοροναϊός προέρχεται από τη νυχτερίδα, παρότι υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια για το πώς μεταδόθηκε στον άνθρωπο, και πιθανόν μολύνοντας αρχικά άλλο είδος ζώου.

Η άποψη ότι ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε ως νέα μορφή βιολογικού όπλου, κυριαρχεί στους Ρώσους ηλικίας 40-45 ετών, με το 71% μεταξύ αυτών να υποστηρίζει αυτή την άποψη. Μόνο το 23% πιστεύει στην φυσική προέλευση το ιού.

Οι παρενέργειες και η έλλειψη φόβου για τυχόν μόλυνση από covid

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σχεδόν τα δύο τρίτα των Ρώσων, το 62%, δεν θέλουν να κάνουν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και περίπου το ίδιο ποσοστό, 64%, πιστεύει ότι ο νέος κορωνοϊός δημιουργήθηκε τεχνητά ως μια νέα μορφή βιολογικού όπλου.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες αιτιολογούν την στάση τους αυτή προβάλλοντας ως κύριο επιχείρημα τις παρενέργειες του εμβολίου, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν τον πυρετό και την κόπωση.

Η δημοσκόπηση έδειξε παράλληλα ότι το 56% των Ρώσων δεν φοβούνται αν θα μολυνθούν από την Covid-19. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2020.

Μεγάλο ποσοστό νέων δε θέλει να εμβολιαστεί

Η δημοσκόπηση  πραγματοποιήθηκε τον τελευταίο μήνα, και το ποσοστό του 62% των Ρώσων που δεν θέλει να κάνει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μεταξύ των ηλικιών 18-24 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, οι νέοι άνθρωποί είναι αυτοί που δεν θέλουν να εμβολιασθούν σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες. Στις ηλικίες 18-24 ετών, το 19% δήλωσε ότι είναι έτοιμο να εμβολιασθεί, ενώ το 75% δήλωσε ότι δεν θέλει.

Στην ηλικιακή ομάδα 25-39 ετών, το 23% δήλωσε ναι στο εμβόλιο και το 73% όχι. Στην ηλικιακή ομάδα των 55 ετών και άνω το 40% δήλωσε ότι θέλει να εμβολιασθεί και το 49% όχι.

Η Ρωσία, στην οποία μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 4,3 εκατ. κρούσματα του νέου κοροναϊού από την έναρξη της πανδημίας, έχει εγκρίνει τρία εμβόλια κατά της Covid-19.

Η χώρα, με πληθυσμό 145 εκατ. κατοίκους, άρχισε τον μαζικό εμβολιασμό κατά του κοροναϊού τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τον Φεβρουάριο ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Ρώσοι εμβολιάσθηκαν με την πρώτη δόση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Από σήμερα η υποβολή των δικαιολογητικών για το νέο πρόγραμμα

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Ζητούν να σταματήσουν τα μαθήματα στα σχολεία

Ηράκλειο: Ιδού το πράσινο που θέλει να ξεριζώσει ο δήμος (βίντεο - φωτογραφίες)