Κόσμος

Αμερικανικές εκλογές: Τι περιμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση

κομισιον

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις στις αμερικανικές εκλογές, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και άπασες οι πρωτεύουσες των κρατών - μελών της ΕΕ καθώς η Ευρώπη έχει λίγα να κερδίσει απόψε, αλλά πολλά να χάσει.

Μια πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ανησυχεί την ΕΕ καθώς μια τέτοια πιθανότητα σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει την πολιτική της απαξίωσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιλέξουν τους εμπορικούς πολέμους, ενώ οι φιλικές σχέσεις του προέδρου Τραμπ με αυταρχικές κυβερνήσεις, όπως αυτήν του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας και του Βλάντιμιρ Πούτιν της Ρωσίας, απομακρύνουν την πιθανότητα μια κοινής γραμμής αντιμετώπισης τους. Η πιθανή επανεκλογή του Τραμπ σημαίνει επίσης ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν εκ νέου τα κράτη - μέλη της ΕΕ να αναλάβουν μερίδιο στο κόστος της ασφάλειάς τους, καθώς η Ουάσινγκτον θα στρέφει το βλέμμα της προς την Κίνα.

Στην περίπτωση εκλογής του Τζο Μπάιντεν, η Ευρώπη αναμένει και ελπίζει στην επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, την αποκατάσταση των διατλαντικών σχέσεων, αλλά και την πίεση στα κράτη - μέλη της ΕΕ να επενδύσουν - και να πληρώσουν- για την ασφάλεια στην ήπειρό μας.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμέντ Μπον «κάποιοι στην Ευρώπη μπορεί να «μπουν στον πειρασμό» να πιστεύουν ότι η εκλογή του Τζο Μπάιντεν θα κλείσει την παρένθεση Τραμπ. Είναι λάθος. Ο κόσμος δεν πρόκειται να επιστρέψει σε αυτό που ήταν πριν την εκλογή Τραμπ».

Κόσμος

ΗΠΑ: Ο Μάικ Πενς επικοινώνησε με τη διάδοχό του Κάμαλα Χάρις

Μάικ Πενς

Άλλη μία κίνηση ξεκάθαρης αντίθεσης προς τον Ντόναλντ Τραμπ έκανε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, που συνομίλησε τηλεφωνικά με τη διάδοχό του Κάμαλα Χάρις, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνον δεν έχει συγχαρεί τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν, για τη νίκη του, αλλά όπως έχει ξεκαθαρίσει, δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία. Ο απερχόμενος πρόεδρος θα μεταβεί το πρωί της ορκωμοσίας αεροπορικώς στο κλαμπ του, στο Μαρ α Λάγκο της Φλόριντας, όπου σκοπεύει να εγκατασταθεί.

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πενς σκοπεύει να συμμετάσχει στην τελετή ορκωμοσίας.

Οι σχέσεις μεταξύ Τραμπ και Πενς επιδεινώθηκαν από τότε που ο αντιπρόεδρος επικύρωσε στις 6 Ιανουαρίου τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ενώπιον των δύο σωμάτων του αμερικανικού κοινοβουλίου, που είχαν συνεδριάσει μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Έρευνα για τον ρόλο της αστυνομίας και υπουργείων

ΗΠΑ - Καπιτώλιο: Σημαίες και πλακάτ της εισβολής μπαίνουν σε μουσείο

ΗΠΑ - Μπάιντεν: Ανακοινώνει πάνω από 1,5 τρισ.δολάρια στήριξη στην οικονομία