Κόσμος

Αμερικανικές Εκλογές: Μικρό προβάδισμα Μπάιντεν με 238 εκλέκτορες έναντι 213 του Τραμπ

Τραμπ Μπαιντεν

Τον μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων, που θα τους οδηγήσει στην Προεδρία των ΗΠΑ για τα επόμενα 4 χρόνια, διεκδικούν ο νυν Πρόεδρος Τραμπ υποψήφιος των Ρεμπουπλικανών και ο Μπάιντενυποψήφιος των Δημοκρατικών.

Η αναμέτρηση των δύο μονομάχων δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή λόγω της καταμέτρησης των ψήφων που συνεχίζεται σε εννέα Πολιτείες. Καθυστέρηση υπάρχει και στην καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων. 

Με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 238 εκλέκτορες και ο Τραμπ 213.

 

Για την εκλογή του Προέδρου χρειάζονται 270 εκλέκτορες, αλλά και πάλι αυτός ο αριθμός  δεν είναι αρκετός, στην περίπτωση που κάποιος εκλέκτορας που εκλέγεται με ένα κόμμα, τελικά θα ψηφίσει για Πρόεδρο τον υποψήφιο του άλλου κόμματος.

Το σήριαλ της εκλογής του νέου Προέδρου των ΗΠΑ  αναμένεται να έχει πολλά επεισόδια και πιθανόν ανατροπές, αφού ο ηττημένος των εκλογών θεωρείται βέβαιον ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο

Να θυμίσουμε ότι στις ΗΠΑ τον Πρόεδρο τον εκλέγουν οι εκλέκτορες κάθε Πολιτείας.
Τους εκλέκτορες, που κατέρχονται με την επιλογή του κόμματός τους, εκλέγουν οι ψηφοφόροι κάθε Πολιτείας.

 

Κόσμος

ΗΠΑ: Πυρετώδεις προετοιμασίες για την ορκωμοσία Μπάιντεν (φώτο)

σημαιες καπιτωλιο

Σε πυρετώδεις ρυθμούς κινούνται οι προετοιμασίες της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου.

Το επίπεδο ασφαλείας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα αυξημένο, χωρίς όμως να λείπει και το στοιχείο της λαμπρότητας που αρμόζει στην ορκωμοσίας του 46ου προέδρου.

200.000 σημαίες έχουν στηθεί στην Ουάσινγκτον
200.000 σημαίες έχουν στηθεί στην Ουάσινγκτον

Η πανδημία του κορωνοϊού και ο έντονος ο φόβος επεισοδίων στον απόηχο της 6ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, θα κρατήσουν τους κατοίκους της Ουάσινγκτον στα σπίτια τους. Όσοι βέβαια θελήσουν βέβαια να παρακολουθήσουν την τελετή ορκωμοσίας του 46ου προέδρου των ΗΠΑ θα μπορούν να το κάνουν από την τηλεόραση

Καπιτώλιο - Οι προετοιμασίες γι ατην ορκομωσία Μπάιντεν
Καπιτώλιο - Οι προετοιμασίες γι ατην ορκομωσία Μπάιντεν

Τα μέτρα ασφαλείας στην Ουάσινγκτον είναι πάντως δρακόντεια, με τις μυστικές υπηρεσίες να ελέγχουν ακόμη και τα μέλη της Εθνοφρουράς που θα συμμετάσχουν στην φύλαξη της τελετής.

Πυρετώδεις προετοιμασίες και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Πυρετώδεις προετοιμασίες και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Σε μία προσπάθεια να μην χαθεί η λαμπρότητα της τελετής έχουν στηθεί 200.000 σημαίες, οι οποίες εκπροσωπούν τους πολίτες που δεν τους επιτράπηκε να παραστούν.

Ειδήσεις σήμερα

Αργεντινή: Ισχυρός σεισμός 6,6 Ρίχτερ (βίντεο)

Βουλή: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο

Λινού - Lockdown: Η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους θα μπορούσε να ανοίξει