Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Η ιστορική πομπή μεταφοράς των Φαραώ στο νέο μουσείο στο Κάιρο (βίντεο - φωτο)

Image
Πομπή Φαραώ
 clock 08:27 | 04/04/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

 

Με μεγαλοπρέπεια μεταφέρθηκαν στο νέο μουσείο 22 βασιλικές μούμιες και 17 σαρκοφάγοι στην Αίγυπτο. Οι κάτοικοι του Καΐρου έγιναν μάρτυρες μιας ιστορικής πομπής, παρακολουθώντας το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός.

Από καιρό οι αρμόδιες αρχές ετοίμαζαν μια πομπή αντάξια της ιστορίας. Οι μούμιες και οι σαρκοφάγοι μεταφέρθηκαν από το Αρχαιολογικό Μουσείο στην πλατεία Ταχρίρ στο νέο μουσείο,έκτασης 135.000 τ.μ. στην περιοχή Φουστάτ του παλαιού Καΐρου, σχετικά κοντά στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

Η πόλη ήταν φωτισμένη, ενώ ειδικό φως υπήρχε στα κτήρια από τα οποία πέρασαν τα πανάρχαια εκθέματα. Κάθε μούμια τοποθετήθηκε σε ειδική κάψουλα με άζωτο για να εξασφαλιστεί η προστασία της και οι κάψουλες μεταφέρθηκαν πάνω σε ειδικά οχήματα που έχουν σχεδιαστεί για να τις κρατούν σταθερές χωρίς κραδασμούς.
 

 

Τα οχήματα ήταν μαύρα με χρυσά μοτίβα, για να παραπέμπουν στις ταφικές λέμβους της αερχαιότητας. Τα εκθέματα συνόδευαν άρματα και άλογα, αφού το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ήθελε να αναβιώσει τον βασιλικό τρόπο με τον οποίο οι βασιλιάδες και βασίλισσες της χώρας μεταφέρονταν στην τελευταία κατοικία τους. 

Γύρω από την πλατεία Ταχρίρ, η κυκλοφορία είχε κλείσει τόσο για τα οχήματα όσο και για τους πεζούς. Η κυκλοφορία απαγορευόταν και στο μήκος της διαδρομής των 7 χιλιομέτρων που διέσχισε η πομπή. 

Τα άρματα ξεκίνησαν στις 8 το βράδυ, ενώ έφτασαν στο μουσείο μισή ώρα αργότερα, ενόσω ακουγόταν κανονιοβολισμοί. Στο μουσείο βρισκόταν και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ενώ στο Κάιρο βρίσκονται επίσημοι από όλο τον κόσμο. 

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τις μούμιες σε δύο παρτίδες στο συγκρότημα των «Νεκρών Ναών» του Ντέιρ ελ-Μπάχρι στο Λούξορ και στην κοντινή Κοιλάδα των Βασιλέων, το 1871. Από τη δεκαετία του 1950 φιλοξενούνταν σε μια μικρή αίθουσα.

Ωστόσο το νέο μουσείο παρέχει εγκαταστάσεις για να ελέγχεται η θερμοκρασία και η υγρασία. Ο διάκοσμος θα παραπέμπει στους υπόγειους τάφους των φαραώ, με τις σαρκοφάγους και τα προσωπικά αντικείμενά τους.

Η πομπή αποτελείται από 22 βασιλικές αιγυπτιακές μούμιες μαζί με 17 βασιλικές σαρκοφάγους από τη 17η, τη 18η, τη 19η και την 20ή Δυναστεία, που ανήκουν στο Νέο Βασίλειο, ενώ ανάμεσα στις μούμιες, βρίσκονται εκείνες των βασιλέων Ραμσίς Β', Σέτι Α', Σέγκεν Ρα, Τούθμωσις και Τούθμωσις Γ', καθώς και των βασιλισσών Χατσεπτσούτ, Μεριταμέν, συζύγου του βασιλιά Αμεντχοτέπ και Άχμος Νεφερτάρη, συζύγου του βασιλιά Άχμ

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Ο Καιρός στην Κρήτη: Υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη  

4 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Επιστρεπτέα προκαταβολή 7: Ένα δις ευρώ σε επιχειρήσεις

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis