Δύο Έλληνες τουρίστες συνελήφθησαν το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης (9 Απριλίου 2026) στην Κωνσταντινούπολη, αφού άνοιξαν μια ελληνική σημαία με τον βυζαντινό δικέφαλο αετό και το σύνθημα «Ορθοδοξία ή Θάνατος» μέσα στην Αγία Σοφία.
Το χρονικό του περιστατικού
Το περιστατικό έλαβε χώρα το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης. Οι δύο άνδρες (35 και 42 ετών) εισήλθαν στον χώρο ως μέλη τουριστικού γκρουπ. Αφού πέρασαν τον έλεγχο, ανέβηκαν στον πάνω όροφο (γυναικωνίτη) και ξεδίπλωσαν τη σημαία που είχαν κρύψει στα μπουφάν τους για να φωτογραφηθούν.
Η ασφάλεια του μνημείου τους αντιλήφθηκε άμεσα μέσω των καμερών και παρενέβη.
Η Sozcu αναφέρει στο site της ότι «το περιστατικό καταγράφηκε από την κάμερα ασφαλείας του τζαμιού και ότι οι 2 ύποπτοι οι οποίοι προσήχθησαν από τις αστυνομικές ομάδες, συνελήφθησαν με εντολή δικαστηρίου με την κατηγορία της υποκίνησης μίσους και εχθρότητας ή ταπείνωσης του κοινού».
Νομικές συνέπειες
Οι δύο άνδρες οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο και στη συνέχεια προφυλακίστηκαν. Κατηγορούνται για παραβίαση των νόμων περί επίδειξης ξένων συμβόλων και πρόκληση έντασης σε θρησκευτικό χώρο.
Ένας εκ των δύο φέρεται να έχει διπλή υπηκοότητα (Ελληνική και Αυστραλιανή).
Δείτε το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: