Κόσμος

Αφγανιστάν: Οι κυβερνητικές δυνάμεις περνούν στην επίθεση εναντίον των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν

Ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή στον στρατό της χώρας για επανέναρξη των επιθετικών επιχειρήσεων των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον των Ταλιμπάν, λίγες ώρες μετά τις δύο επιθέσεις στην Καμπούλ και στο ανατολικό τμήμα της χώρας που σκότωσαν δεκάδες αμάχους.

«Προκειμένου να παρέχουμε ασφάλεια σε δημόσιους χώρους και να αποτρέψουμε επιθέσεις και απειλές από τους Ταλιμπάν και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, διατάζω τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας να στραφούν από ενεργή αμυντική στάση σε επιθετική και να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των εχθρών», δήλωσε ο Γάνι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Η αμυντική στάση των ενόπλων δυνάμεων είχε τεθεί σε εφαρμογή στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση της βίας στην μαστιζόμενη από τον πόλεμο χώρα, καθώς η Ουάσινγκτον προωθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η απόφαση του Αφγανού προέδρου έρχεται μετά από μια μέρα βίας κατά την οποία ένοπλοι σκότωσαν 16 ανθρώπους σε μαιευτική κλινική της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, στην Καμπούλ, ενώ περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας σε κηδεία στο ανατολικό Αφγανιστάν ενός διοικητή της αστυνομίας στην οποία παρίσταντο κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ένα μέλος του κοινοβουλίου.

Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν την ανάμιξή τους στις επιθέσεις.

Κόσμος

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: To Oruc Reis έφτασε στην περιοχή όπου θα κάνει τις έρευνες

oruc reis

Στη Μεσόγειο έφτασε το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, όπως επιβεβαιώνει  ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Το πλοίο απέπλευσε από την Αττάλεια για την νέα του αποστολή στη Μεσόγειο, μετά τη νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία σήμερα.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Φατίχ Ντονμέζ, το πλοίο «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει».

Παράλληλα, στέλνει μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή».

Μάλιστα, στην ανάρτησή του προσθέτει «Oruc Reis, 83 εκατομμύρια (σ.σ. Τούρκοι) βρίσκονται πίσω σου».